Yunanistan'daki referandumda “Hayır” oylarının önde olması, Avrupa basınında, kreditörlerle müzakerelerde yeni ve zorlu bir dönemin başlangıcı olarak yorumlandı.
İngiliz Financial Times gazetesi, kurtarma paketinin şartlarına ilişkin referandumun, kreditörler tarafından “Avro Bölgesi üyeliğinde kalmak ya da çıkmak” olarak algılandığını vurguladı. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın, referandum sonucunun Avro Bölgesi'nden çıkmak anlamına gelmeyeceğini belirttiği hatırlatılan haberde, “Fakat Avro Bölgesi liderleri, referandumdan "Hayır" çıkmasının, Yunanistan'ın para birliğinden çıkışı için zemin oluşturacağını söyledi” ifadesi kullanıldı.
Guardian'ın ekonomi editörü Larry Elliott, “Kreditörler, nakitsiz kalmış bir ekonominin birkaç hafta boyunca nasıl ayakta kalacağını görmek isteyebilir. Çipras baskı altında kalır, istifa eder ve ekonomiye ilişkin haberler kötüleşirse erken seçim çağrısında bulunur ve seçimin sonucunda Avrupa'nın geri kalanına karşı daha yumuşak başlı bir hükümet oluşur... Fakat bunu oynamak riskli. Çipras'ın istifasına sıra gelmeden Yunanistan, Avro Bölgesi'nden çıkmaya zorlanabilir” değerlendirmesinde bulundu.
Elliott, makalesinde, “Kreditörler referandumun sonucuna saygı duymalı, krizin kontrolden çıkmasını engellemek için Yunanistan'a bir şey vermeleri gerektiğini fark etmeli” ifadesini kullandı.
İngiliz yayın kurumu BBC, “Yunan seçmen, kurtarma paketi teklifini reddetti” başlığıyla gelişmeleri okuyucularına duyurdu. BBC'den Mark Lowen, “Zafer gösterisi uzun sürmeyecek. Hala Yunanistan'da ciddi bir kesim olanlardan derin endişe duyuyor. Hükümetin bölünen toplumu birleştirmesi gerekiyor” yorumunu yaptı.
Alman Der Spiegel dergisinin internet sitesinde yer alan haberde, "Yüzde 60'tan fazla 'Hayır' oyu kullanıldı. Yunanlılar Avrupa reformlarını açıkça reddetti" denildi. Haberde, "Hayır" oyu kullananların kutlama yaptığına işaret edildi.
Dergide yayımlanan, Peter Müller ve Rene Pfister tarafından kaleme alınan “Angela'nın Külleri: Merkel, Yunanistan'ı ve Avrupa'yı nasıl başarısızlığa uğrattı” başlıklı makalede, “Angela Merkel Avrupa'nın prensesi unvanının keyfini sürüyor ama hala gücünü nasıl kullanması gerektiğini öğrenemedi. Bunun yerine durumun ısınıp kaynama noktasına gelmesine neden oluyor. Merkel'in rağbet görmeyen tutumlar alması Yunan krizini artırdı” ifadesi kullanıldı.
Bild gazetesi de "Yunanlı patronlar iflasa karşı savaşıyor" başlığıyla verdiği haberde, Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis'in banka sahipleriyle bir araya geleceğini yazdı.
Frankfurter Allgemeine gazetesi de ''Çipras zaferini kutluyor'' başlığıyla verdiği haberde, Çipras'ın şimdilik zafer elde ettiğini ancak geleceğin iyi olmayacağını, Yunanlıların bunun farkında olması gerektiğini belirtti.
Le Monde gazetesinin internet sitesinde de "Yunanistan'da 'Hayır' oylarının ezici çoğunluğuna doğru" başlığı kullanıldı. Referandum sonucunun Almanya Başbakanı Angela Merkel için yenilgi olduğu kaydedilen haberde, "Hayır" oyu kullananların kutlama yapmak için Atina'nın merkezinde toplandığı ifade edildi.
Le Figaro gazetesinin internet sitesi ise "Yunanistan referandumu: Bu 'Hayır', Avrupa'ya 'Evet' anlamına gelir" başlığını kullandı. Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis'in, "Ortaklarımızla işbirliği yapmak istiyoruz" dediği anımsatılan haberde, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın da müzakerelerin yoğunlaştırılmasını istediği belirtildi.
Le Point gazetesinin internet sitesinde ise "Yunanistan referandumu: 'Hayır'ın zaferi Yanis Varufakis için bir araç" başlığı atıldı. Varoufakis'in işbirliği için ortaklarına el uzattıklarını açıkladığı hatırlatılan haberde, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in yarın Paris'te referandum sonuçlarını değerlendirmek için bir araya geleceği ifade edildi.