Almanya FETÖ sorusuna cevap vermedi

Yeni Şafak
Haber Merkezi
12:3717/07/2018, Salı
G: 17/07/2018, Salı
AA
Yeni Şafak
Almanya Başbakanı Angela Merkel
Almanya Başbakanı Angela Merkel

Alman hükümeti, Sol Partili milletvekillerinin FETÖ sorusunu "devletin ali çıkarları" gereği cevaplamadı. Sol Parti milletvekili Ulla Jelpke ise "Görünen o ki, hükümet terör örgütüyle iş birliği yapıyor" tepkisi verdi.

Almanya'da Angela Merkel liderliğindeki koalisyon hükümeti, Sol Partinin FETÖ yapılanması hakkındaki soru önergesini devlet çıkarlarını gerekçe göstererek cevaplamadı.

Sol Partinin soru önergesinde, Alman hükümetinin FETÖ'cü kişi, kurum, birlik ve medyasıyla 2017 ve 2018’de hangi iş birlikleri olduğu ve gelecekte ne planlandığı ayrıca ne amaçla hangi miktarda destek verildiğinin üzerinde duruldu.

"Sorunun konusu istihbarat servislerinin işlevselliğine dokunuyor"

Soru önergesine verilen cevapta ise "Sorunun konusu, özellikle istihbarat servislerinin işlevselliğine dokunuyor." ifadesi kullanılarak, bu nedenle bunun yayınlanacak metinde ele alınamayacağı belirtildi.

  • Söz konusu cevapta, Federal Meclis’in, Alman hükümetine karşı anayasal olarak garanti altına alınan bilgi edinme ve soru hakkının aynı şekilde anayasada yer alan, korunması gereken devlet çıkarlarıyla sınırlandırdığı ifade edildi.
    Yanıtta, istenilen bilgilerin açıklanmasının somut yöntemlerin ve büyük ölçüde federal istihbarat servislerinin korunması gereken istihbarat bağlantılarının ortaya çıkarma tehlikesinin bulunduğu kaydedildi.

Hükümetin cevabında, bu itibarla hem devlet hem de devlet dışı aktörlerin istihbarat servislerinin spesifik istihbarat faaliyetleriyle ilgili bilgiler edinebilecekleri belirtildi.

Bu soruya verilecek bilgilerin "gizli" ibaresiyle sınıflandırılarak Federal Meclis’teki gizlilik dairesine de verilemeyeceği vurgulanan cevapta, sorulan konunun içeriğinin istihbarat servislerinin işlevselliğini ve çalışma yöntemini ayrıntılı içerdiğinden burada sınırlı bir çevreye verilmesinin bile bu bilgilerin korunması ihtiyacını yerine getiremeyeceği ifade edildi.

Korunacak bilgilerin açığa çıkması durumunda bilgi edinmenin başka araçlara telafi edilemeyeceği belirtilen cevapta böylelikle devletin çıkarının parlamentonun bilgi edinme hakkının önde olduğu kaydedildi.

Sol Partinin önergede FETÖ için "olası hizmet hareketi" tanımını kullanması dikkati çekti.

Öte yandan, soru önergesini veren Sol Parti milletvekili Ulla Jelpke Alman medyasına yaptığı açıklamada, hükümetin, istihbarat teşkilatlarının faaliyetlerinin etkilenebileceği gerekçesiyle yanıt vermemesine sert tepki gösterdi.

Jelpke, verilen cevabın FETÖ ile istihbarat teşkilatları düzeyinde iş birliği yapıldığının göstergesi olduğununu belirtti.

"İstihbarat teşkilatlarının faaliyetleri etkilenebilir"

Soru önergesinde en çok dikkat çeken ve Sol Parti’nin tepkisine yol açan başlık, Alman resmi kurum ve kuruluşlarıyla terör örgütü üyeleri arasındaki olası işbirliği oldu.

Alman hükümeti, terör örgütü üyeleriyle, dernek ve medya kuruluşlarıyla 2017 ve 2018 yıllarında ne tür işbirliği planlandığı ve bunun için ne kadarlık bir bütçe ayrıldığı sorusuna ,
“istihbarat teşkilatlarının faaliyetlerinin etkilenebileceği”
gerekçesini öne sürerek yanıt vermedi.
Sol Parti tepki gösterdi

Sol Parti milletvekili Ulla Jelpke, hükümetin terör örügütüyle olası işbirliği faaliyetleri hakkında soruya, istihbarat teşkilatlarının faaliyetlerinin etkilenebileceği gerekçesiyle yanıt verilmemesine sert tepki gösterdi.

“Görünen o ki Gülen ile salt istihbarat teşkilatları düzeyinde işbirliği yapılıyor” diyen Jelpke, “Belli ki Federal Hükümet, terör örgütünün dernekleriyle işbirliğine ilişkin soruyu çok tehlikeli olarak değerlendiriyor. Soruyu yanıtlamayı reddetmesi ve bunu istihbarat teşkilatlarının çalışmalarının zarar görebileceği endişesi ile gerekçelendirmesi bunu gösteriyor” dedi.

#Almanya
#FETÖ