ABD yönetimi, 5+1 ülkeleriyle İran arasındaki müzakerelerin uzatıldığı 7 Temmuz'a kadar anlaşmaya ulaşmak için çabaladıklarını ancak iyi bir anlaşmaya varılmaması halinde masayı terk etmeye hazır olduklarını bildirdi.
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın brifinginde, Avusturya'nın başkenti Viyana'da devam eden müzakerelere ilişkin soruları yanıtladı.
Nihai anlaşma için son tarihin 30 Haziran'da dolduğunu ancak Batılı ülkelerin İran ile görüşmelerini yarına kadar uzattığını hatırlatan Earnest, "Bu belirlenen tarihe (7 Temmuz) göre hareket etmeye devam ediyoruz ve bu tarih müzakerelerin şu anda agresif bir tempoda yapıldığını yansıtıyor" diye konuştu.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin 7 Temmuz'a kadar anlaşmaya varılamaması halinde masayı terk edeceklerini söylediğini anımsatan Earnest, Tahran yönetiminin Nisan'da varılan çerçeve anlaşmasındaki, özellikle İran'ın nükleer tesislerinin yoğun bir şekilde denetlenebilmesi gibi yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde bir mutabakata varılamayacağını tekrarladı.
Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby de İran ile devam nükleer müzakerelerin tamamlanmasına 24 saatten az bir süre kalmış olmasına rağmen "halledilmeyi bekleyen önemli sorunların bulunduğu" bilgisini verdi.
Günlük basın toplantısında konuyla ilgili soru üzerine Kirby, "Biz sadece İran'ın nükleer silah yapmamasını sağlayan etkili bir anlaşmayı kabul edeceğiz fakat henüz daha müzakerelerde o noktaya varılmadı ve halledilmesi gereken bazı meseleler var" dedi.
Görüşmeler devam ederken içerik hakkında detay vermeyeceklerini belirten Kirby, şu ana kadarki görüşmeler sonucu belli bir mesafenin katedildiğini de söyledi.
Taraflar, İran'ın nükleer bomba üretmesini engelleyecek ve yaptırımları kaldıracak bir anlaşmaya ulaşmaya çalışıyor.
Birleşmiş Milletler'in (BM) beş daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya'nın oluşturduğu 5+1 grubu ile İran arasında yürütülen müzakere takvimi yarın sona eriyor.