Tasarının çıkmasının ardından, “Helen Lobisi” üyesi Yunan kökenli ABD milletvekilleri Nicole Malliotakis ve Gus Bilirakis, Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros ile buluşarak, kameraların karşısına geçti. ABD’yi ziyaret eden Yunan Genelkurmay Başkanı, plaket ve madalyalar ile ödüllendirildi. Twitter üzerinden Floros ile fotoğraf paylaşan Malliotakis, Türkiye’ye F-16 ve askeri teçhizat satışına koştuğumuz 2 şartın Meclis’ten geçişini kutluyoruz” notunu paylaştı.
Rusya‘dan S-400 füze savunma sistemi aldığı için Türkiye’ye yaptırım kararı alan ABD, aynı şekilde Moskova’dan S-400 alan Hindistan’ı yaptırımlarından muaf tuttu. Aynı tasarıda Türkiye’ye F-16 satışına şart koşulmasında öncülük eden ABD’li vekiller, Yunanistan Genelkurmay Başkanı ile fotoğraf paylaşarak mesaj verdi.
Çelişkili kararların mimarı olan ABD Temsilciler Meclisi, Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400’ler ile ilgili ikiyüzlü bir tutum sergilerken, Hindistan’a karşı aynı konuda esnek davranıyor. Washington yönetimi, 2019 yılında, Rusya’dan S-400 savunma sistemi alması nedeniyle Türkiye’yi, ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) kapsamında 5. nesil savaş uçağı olan F-35 programından çıkarmıştı. Hava gücünde oluşabilecek zafiyeti engellemek için bir dizi seçeneği gündemine alan Türkiye, ABD’den F-16 ve modernizasyon kiti satın alma talebinde bulunmuştu. Yunan lobisinin baskısıyla Ankara’nın talebine şart koşan ABD Temsilciler Meclisi, yine bir çifte standarda imza attı. Meclis, Rusya’dan
satın alan Hindistan’ı CAATSA yaptırımlarından muaf tutma kararı aldı.
ABD Temsilciler Meclisi, savunma bütçesini de içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısına Hindistan’a Rusya’dan aldığı S-400’lerden dolayı yaptırım muafiyeti getiren bir madde ekledi. Ekte, S-400 satın alımından dolayı Hindistan’a yaptırım muafiyeti verilmesinin ABD-Hindistan savunma bağlarını güçlendireceği belirtildi.
GÖZ GÖRE GÖRE ÇİFTE STANDART
Hindistan, 2019’da 5 adet S-400 savunma hava sistemi için Rusya ile 5,5 milyar dolar değerinde anlaşma imzalamıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya’dan S-400 alması nedeniyle Hindistan’a
yaptırımlarından muaf olmadığı uyarısında bulunmuştu. Buna karşı, CAATSA kapsamında NATO üyesi Türkiye’ye S-400 konusunda yaptırım uygulayan ABD’nin, Moskova’nın Hindistan’a S-400 sevkiyatına devam etmesine göz yumması, çifte standart olarak değerlendiriliyor.
Türkiye, CAATSA yaptırımları nedeniyle hava taarruz ve savunma kabileyetinde olası bir açığın önüne geçmek amacıyla, ABD’den 40 F-16 savaş uçağı 80’e yakın modernizasyon kiti talebinde bulunmuştu. Aynı oylamada, Demokrat Parti’den Frank Pallone ve Cumhuriyetçi Parti’den Chris Pappas’ın sunduğu F-16 satışlarına şart koşan tasarı da kabul edildi. Önergede, Türkiye’ye F-16 satışı için, “ABD’nin ulusal çıkarına olduğunu onaylaması” ve “F-16’ların Türkiye tarafından Yunanistan toprakları üzerindeki uçuşlarda kullanılmaması için somut adımlar atılması” şartları yer alıyor.
#ABD
#Türkiye
#Hindistan
#Rusya
#S-400
#F-16
#CAATSA