ABD yine tehdit etti ve salonu terk etti

Yeni Şafak
19:2521/12/2017, Perşembe
G: 21/12/2017, Perşembe
Yeni Şafak
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda kritik Kudüs oylaması yapılıyor. Oylama öncesi ülke temsilcileri konuşmalar yapıyor. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Haley bir kez daha tehditler savururken İsrail temsilcisinin konuşmasından sonra salonu terk etti.

Daha önce Türkiye'nin öncülüğünde Mısır tarafından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) sunulan ve "ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti kabul ettiği" kararın ilgili Birleşmiş Milletler (BM) kararlarına aykırı olması sebebiyle "hukuken geçersiz" sayılmasını öngören tasarı, ABD tarafından veto edildi.

BMGK'daki vetonun ardından Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda bugün oylanıyor. Oylama öncesi ülke temsilcileri Genel Kurulu'na hitap ederek görüşlerini açıklıyorlar.

Türkiye'yi temsil eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Hiçbir onurlu üye devlet bu tehditlere boyun eğmeyecektir. Güçlü olmanız her zaman haklı olduğunuz anlamına gelmez. ABD kabadayılık yaptı, BM üyesi devletlerin onuru satılık değildir. Bu tarihte gördüğümüz çok kritik bir an. Filistin halkı bizi tarihin doğru tarafında görmelidir. Bu acil durum toplantısı hayırlı olsun. Türkiye Filistin'i yanlız bırakmayacaktır, dünya 5'ten büyüktür." şeklinde konuştu.

Yine tehdit etti

Çavuşoğlu'nun ardından kurula hitap etmek için ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley kürsüye çıktı. Dünyaya bir kez daha tehditler savuran Haley, "ABD Kudüs'e büyükelçiliğini taşıyacaktır bunu bizden ABD halkı istiyor ve doğru olan da budur. Hiçbir oylama bunu değiştirmeyecektir. Ama bu oylama Amerikalıların BM’ye nasıl baktığı ve bizim bize BM’de saygısızlık yapan ülkelere nasıl baktığımız konusunda bir fark yaratacaktır" dedi.

Haley, İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Danny Danon konuşmasının ardından diğer konuşmacıları beklemeden salonu terk etti.

ABD ve İsrail'i baskı altına almak için önemli

Tasarıyı daha önce BM Güvenlik Konseyinde sadece ABD'nin veto etmiş olması, 193 üyeli Genel Kurulda hatırı sayılır bir çoğunluğun tasarı lehine oy kullanabileceği şeklinde yorumlanıyor.

Daha önce Güvenlik Konseyinde bazı üyelerin ABD'nin yanında duracağı tahminine rağmen kalan tüm üyelerin tasarı lehine oy kullanması bu ihtimali kuvvetlendiriyor.

BM Genel Kurulundan çıkacak kararın bağlayıcılığı bulunmuyor ancak ABD ve İsrail'e karşı önemli bir diplomatik hamle sayılıyor. Tasarının Genel Kuruldan ezici çoğunlukla geçmesi, uluslararası platformlarda ve dünya kamuoyunda ABD ve İsrail'i baskı altına almak için önemli bir girişim olarak değerlendiriliyor.

#ABD
#BM
#Kudüs