Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Hamas'ın terör örgütü değil 'mücahit' olduğuna dair sözleri işgalci İsrail'in en büyük destekçisi ABD'de rahatsızlık meydana getirdi. ABD Kongresi'nden bir grup milletvekili, Türkiye'nin Hamas'ı desteklediğini belirterek, Dışişleri Bakanı Blinken'a mektup yazdı. Mektupta, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Türk hükümetinden altı talepte bulunması istendi.
Terör devleti İsrail'in Gazze'deki insanlık suçlarına en sert tepkiyi gösteren Türkiye'ye karşı siyonistlerin en büyük destekçisi ABD'den tepkiler yükselmeye devam ediyor.
Geçen hafta Başkan Joe Biden'a gönderilen ve Türkiye'nin Hamas'la ilişkilerine de yer verilen 110 vekilin imzası olan mektuptan sonra, bir grup Kongre üyesi ABD Dışişleri Bakanı'na ayrıntılı bir mektup daha gönderdi.
Mektubu ABD Kongresi Yunan Dostluk Grubu eş başkanları Chris Pappas ve Gus Bilirakis, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a sundu. Blinken'a yazdıkları mektupta Kongre üyeleri, "Hamas'ın operasyonlarını destekleme ve kolaylaştırmadaki rolü nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti'ni sorumlu tutma konusunda kararlı bir şekilde harekete geçmenizi şiddetle tavsiye etmek için" kaleme aldıklarını belirtti.
Mektuba imza atan Kongre üyeleri, "Hamas'ın İsrail'e karşı acımasız terör eylemleri gerçekleştirmesini sağlayan Türkiye ile Hamas arasındaki siyasi, lojistik ve mali bağlantıları kesmek için, ABD hükümetini diplomatik ve ulusal güvenlik araçlarının tamamını kullanmaya çağırıyoruz. Bu doğrultuda, Türkiye'den Hamas'a karşı derhal ve tereddütsüz bir şekilde harekete geçmesini talep etmenizi istiyoruz." dedi.
Ankara'nın, Hamas'a verdiği desteğin söylemin ötesine geçtiği kaydedilen ve ABD'nin bu konuyu yeterince dikkate almadığı eleştirisi yapılan mektupta, "Cumhurbaşkanı Erdoğan on yılı aşkın bir süredir Türkiye'yi Hamas için bir sığınak haline getirdi ve uzmanlar Türkiye'yi 'Gazze'den sonra Hamas'ın en büyük ikinci üssü' olarak tanımlıyor. Türkiye 2012 yılından bu yana Hamas'ın askeri kanadına İstanbul'da ev sahipliği yapıyor." denildi.
Voice of America (VOA) Türkçe'den Dilge Timoçin'in haberine göre mektupta, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Türk hükümetinden altı talepte bulunması istendi: