15 Temmuz darbe girişiminin mimarı FETÖ'nün yurtdışı ayağı deşifre edilirken, ABD'deki siyasetçilerin bir çoğuna FETÖ'nün sponsor olduğu ortaya çıktı.
Washington Post'ta çıkan bir habere göre, ABD Adalet Bakanlığı'ndaki bir ekip Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşılığından gıyabi tutuklu Fetullah Gülen'le ilgili 85 kutu belgeyi inceliyor. İddiaya göre FETÖ, ABD Kongresi üyelerinin 289 seyahatine sponsorluk yaptı.
Türkiye'nin 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ABD'den Fetullah Gülen'in iadesini istemesi Washington Post gazetesince çok geniş ve ayrıntılı bir habere konu edildi.
ABD Adalet Bakanlığı'ndaki bir ekibin Türkiye'den gönderilen ve FETÖ elebaşı Gülen ile ilgili kanıtları içeren 85 kutu belgeyi incelediğini belirten Washington Post gazetesi, örgütün ABD'deki siyasi kampanyalara on binlerce dolar hibe ettiğini, Kongre üyelerinin de 289 seyahatinin sponsorluğunu yaptığını yazdı. Washington Post, “77 yaşında, sağlığı kırılgan, Pensilvanya'da yaşıyor. Türkiye de bir darbenin beyni olduğunu söylüyor" başlıklı haberinde, Gülen'in 200'den fazla kişinin ölümüne ve ABD'nin başlıca bir müttefiki ile kaosa yol açan kanlı 15 Temmuz darbe girişimini organize etmekle suçlandığına dikkat çekti.
FETÖ'nün 150'yi aşkın ülkeye nasıl yayıldığı üzerinde duran gazete, Türk yetkililerinin “ABD'yi Gülen'i barındırmakla suçlarken ABD'nin başarısız darbeye karıştığını söylediklerini" belirtti. Washington Post, Ankara'nın Gülen'in iadesini “hem hukuki olarak hem de sadakat ve saygının bir ifadesi" olarak talep ettiğini bildirdi.
2007'den beri 300 seyahati finanse etmiş
Washington Post'tun haberinde yer alan bir diğer soruşturma konusu ise örgütün Amerikan Kongresi'ndeki lobi faaliyetleri. Gazeteye göre, 2007 yılından bu yana, Kongre'den Türkiye'ye gelen heyetlerden 289'una, yani yarısına Gülen cemaatine bağlı kuruluşlar sponsor olmuş.
Ayrıca örgüte bağlı onlarca kuruluş, siyasi kampanyalara onbinlerce dolar bağış yapmış. Bağış yapılan siyasetçiler arasında, Cumhuriyetçi Parti'nin önce gelen isimlerinden John Böhmer ve Rick Perry ile, Demokratların Başkan Adayı, senatör Hillary Clinton da var.
Washington Post ayrıca, kongre seyahatlerini destekleyen bazı Fetullahçı grupların kendilerini "kar amacı gütmeyen hayır kurumu" olarak tanıtlamalarına rağmen, maliyede bu şekilde kayıtlı olmadıklarını da belirtiyor. Washington Post, bu faaliyetler nedeniyle, Gülen'le ilişkili çok sayıda kuruluş hakkında şu ana kadar sonuç vermeyen çok sayıda soruşturma olduğunu belirterek "Yapılması zorunlu bildirimlerde bağışçıların çoğunun adı bile yok. Bağış paralarının nasıl kazanıldığı ve bağışların kimin talimatıyla yapıldığına ilişkin belirsizlikler var. Çeşitli Gülenci teşkilatların nasıl yönetildiği konusunda şeffaflık olamaması şüphelere neden oldu" diyor.