Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda ABD'nin Kudüs kararını geri almasını öngören bir tasarıyı onaylamasının hemen ardından Filistin Devlet Başkanı Abbas, "Oylama sonucu Filistin için bir zafer" açıklamasında bulundu.
Filistin hükümeti, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararını kınayan tasarının Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda kabul edilmesini "tarihi bir olay" şeklinde değerlendirdi.
Bu kararla, ABD’nin ve İsrail’in uluslararası toplumdan "tecrit" edildiğine vurgu yapan Mahmud açıklamasında, "İşgale taraf olanların kaderi böyle olur işte. Dünya ABD ve İsrail’in BM’deki daimi temsilcilerinin yalnızlığını gördü." ifadelerine yer verdi.
Mahmud, ABD’nin Filistin-İsrail barış sürecindeki rolüne de değindiği açıklamasına şöyle devam etti:
- "ABD, BM’nin bu kararı çerçevesinde adaletsiz kararından dönmediği takdirde barış sürecindeki rolünden çekildiği ve barış sürecini yürütecek kabiliyette olmadığını ispatlamış demektir."
ABD Başkanı Trump, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda Kudüs tasarısına destek verecek ülkeleri "maddi yardımları kesmekle" tehdit etmişti.
Türkiye’nin girişimleriyle hazırlanan ve Trump’ın Kudüs kararını eleştiren karar tasarısı, BM Genel Kurulunda ABD’nin tehditlerine rağmen 9’a karşı 128 oyla kabul edildi, oylamada 35 ülke ise çekimser kaldı.
ABD Başkanı Trump, 6 Aralık'ta Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıdığını ve ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması talimatı verdiğini açıklamıştı.
BM Genel Kurulu'nda Türkiye’nin girişimleriyle hazırlanan ve Trump’ın Kudüs kararını eleştiren Kudüs'ün statüsüne ilişkin "İsrail’in İşgal Altındaki Doğu Kudüs ve Filistin Topraklarındaki Faaliyetleri" başlıklı karar tasarısı, ABD'nin tehditlerine rağmen 9’a karşı 128 oyla kabul edildi. Oylamada 35 ülke ise çekimser kaldı.
Doğu Kudüs'ü 5 Haziran 1967'de işgal eden İsrail, 1980'de tek taraflı olarak kentin doğusunu ve batısını "birleşik başkenti" ilan etti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BGMK), 1980'de kabul ettiği 478 sayılı kararla, İsrail'in ilhak ve başkent ilanını geçersiz saydı. BMGK kararı çerçevesinde, ABD dahil uluslararası toplum Doğu Kudüs'ün işgal altında olduğunu kabul ediyor. İsrail yönetimini tanıyan tüm ülkelerin büyükelçilikleri Tel Aviv'de bulunuyor. Hiçbir ülke, Kudüs'ü ya da doğu ve batı bölümlerini başkent olarak kabul etmiyor.
İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmeleri, İsrail'in "1967 sınırlarını, zorunlu göçe maruz bırakılan Filistinlilerin geri dönüş hakkını ve yeni Yahudi yerleşim birimlerinin inşasına son vermeyi kabul etmemesi" nedeniyle Nisan 2014'te durmuştu.