Suriye iç savaşı 10. yılına girdi. 15 Mart 2011’de başlayan iç savaş işkencenin, silahın ve ölümün her türlüsüne şahit oldu. 500 bin kişinin hayatını kaybettiği sanılıyor. Birleşmiş Milletler’e göre 6,7 milyon Suriyeli ‘mülteci’ konumuna düştü. Bu kişilerin yaklaşık 3,6 milyonuna Türkiye tek başına ev sahipliği yapıyor
Suriye iç savaşı 10. yılına girdi. 15 Mart 2011’de ülkenin güneyindeki Dera ilinde bir grup öğrencinin okul duvarına, Beşşar Esed’e hitaben, “Ey doktor (Beşşar Esed) şimdi sıra sende” yazmasıyla, Suriye’deki halk ayaklanmasının fitili ateşlendi. Esed rejiminin kışlalardaki askerlerini ve güvenlik güçlerini harekete geçirerek diğer illere de sıçrayan rejim karşıtı gösterileri güç kullanarak bastırmaya çalışması, barışçıl halk gösterilerinin iç savaşa evrilmesine yol açtı. Kimyasal silah kullanma, halkı açlığa sürükleme, tehcir, ablukaya alma, keyfi tutuklama ve işkence gibi savaş suçlarının sıklıkla işlendiği iç savaş boyunca 500 bin kişinin hayatını kaybettiği sanılıyor. Birleşmiş Milletler’e göre iç savaş nedeniyle 6,7 milyon Suriyeli ‘mülteci’ konumuna düştü. Bu kişilerin yaklaşık 3,6 milyonuna Türkiye tek başına ev sahipliği yapıyor. İşte savaş öncesi nüfusu 23 milyon düzeyindeki Suriye’de 10 yıldır süren kaosun rakamlara yansıyan bilançosu...
500 binden fazla insan öldürüldü. Esed rejimi, keyfi olarak alıkoyduğu on binlerce kişiden 14 bin 221’ini işkence ederek öldürdü. Muhalif kaynaklara göre, Esed rejimi güçleri iç savaşın başlamasından bu yana yaklaşık 500 bin kişiyi halen alıkoyuyor.
Sığınmacıların 3,6 milyonu Türkiye’de bulunuyor.
Ülkesinden çıkmış her 4 Suriyeliden 3’ü ülkemize sığındı.
Akdeniz üzerinden Avrupa’ya geçmeye çalışanlardan 18 binden fazla Suriyeli ya boğuldu ya da kayboldu. Cesedi karaya vuran Aylan bebeğin sembol fotoğrafı hâlâ hafızalarda.
Türkiye sürecin başından buyana gıda, barınma, hijyen, ilaç ve tıbbi malzemeler içeren 40 binden fazla TIR dolusu insani yardım gönderdi.
Türkiye’de ilkokul çağındaki Suriyeli çocukların okullaşma oranı yüzde 96’ya ulaşırken, mülteciler için dünya genelinde bu oran yüzde 61’de kaldı.
34 milyonun üzerinde poliklinik hizmeti verilirken, 1 milyon 188 binden fazla kişi ameliyat edildi. Tüm sağlık hizmetleri ve ilaçlar ücretsiz sağlandı.
Almanya 8 bin, Fransa 5 bin, ABD 3 bin, İsveç 2 bin, Kanada 2 bin, Avusturya 2 bin, İngiltere 120 bin, İtalya 118 bin, Hollanda 90 bin, Norveç 50 bin, Avustralya 35 bin, Belçika 35 bin, Danimarka 16 bin, Yunanistan 16 bin civarında mülteciyi barındırıyor.
Azez-Cerablus-Bab üçgeni Fırat Kalkanı Harekâtı ile DEAŞ’tan temizlenirken, Zeytin Dalı Harekâtı ile Afrin PKK/YPG’den arındırıldı. Sonrasında Mehmetçik ve Suriye Milli Ordusu, Tel Abyad-Rasulayn hattında PKK/YPG işgaline Barış Pınarı Harekâtı ile son verdi.