
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, Usame Rifai’yi Suriye Genel Müftüsü olarak atadı. Suriye’nin önde gelen alimlerden biri olan Rifai, iç savaş başlayınca 2012 yılında Türkiye’ye yerleşmişti. Türkiye dostu olarak bilinen Rifai, Esed rejimi yıkıldıktan hemen sonra 4 Ocak 2025’te ülkesine döndü.
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, Usame Rifai'yi ülkenin Genel Müftülüğü’ne atadı. Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan 7 No'lu Karar kapsamında, Şeyh Usame el-Rifai ülkenin yeni Genel Müftüsü olurken, Genel Müftü Yüksek Fetva Konseyi'nin çalışmalarını denetlemekle ve alınan kararların uygulanmasını sağlamakla görevlendirildi.
SURİYE'Yİ TEMSİL EDECEK
Kararda, görev alanı kapsamında resmi ve uluslararası platformlarda Suriye'yi temsil etme yetkisi de Genel Müftü'ye verildi. Öte yandan, 8 No'lu Karar ile Yüksek Fetva Konseyi de oluşturuldu. Kararda, Konseyin görevleri arasında fetvaların yayımlanması, Şer-i hükümlerin açıklanması, illerde müftü ve fetva komisyonlarının atanması ve fetva merkezlerinin denetlenmesi yer alıyor. Kararda, Konsey'in, kararlarını oy çokluğuyla alacağı ve eşitlik durumunda başkanın kararının belirleyici olacağı kaydedildi. Alınan kararların yürürlüğe girdiği ve resmî gazetede yayımlandığı bildirildi.
SURİYE’NİN ÖNDE GELEN ALİMLERİNDEN
1944'te Şam'da doğan Şeyh Usame el-Rıfai, Suriye'nin önde gelen Sünni alimlerinden biri olarak öne çıkıyor. Şam Üniversitesi'nde Arap dili eğitimi aldıktan sonra, 1971'de babasının adını taşıyan camide imamlık görevine başlayan el-Rıfai, 1981'de Esed rejimi tarafından Müslüman Kardeşler ile bağlantılı olduğu iddiasıyla suçlandı ve Suudi Arabistan'a sürgüne gönderildi. El-Rıfai, 2000 yılında Hafız Esed'in ölümünün ardından Suriye'ye döndü ve dini çalışmalarını sürdürdü. 2011'de Suriye ayaklanması sırasında muhalefetin yanında yer alan el-Rıfai, rejim güçleri tarafından saldırıya uğradı. El-Rıfai, kısa bir süre sonra Türkiye'ye geçerek, Şam Alimler Birliği ve Suriye İslam Konseyi'ni kurdu.
Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.
İlk yorumu siz yapın.