Diyabet hastalarının tedavileri oruç tutabilecekleri şekilde düzenlenebilir. Yard. Doç. Dr. Erol Vural hasta ve doktorun beraber yürütecekleri bir tedavinin diyabetin seyrinde önemli olduğunu belirtiyor. Tip 2 diyabeti olanların büyük bir kısmı insülin kullanımına ihtiyaç duymazlar. Bu nedenle istenildiği zaman, ağızdan alınan ilaçlar, düzenli beslenme ve diyet ile oruç tutabilirler. Tip 1 diyabetine sahip hastalar insülin kullandığı için kompleks bir tedaviye ihtiyaç durabilirler.
Yard. Doç. Dr. Erol Vural hipoglisemi ( şeker oranının düşmesi ) ve hiperglisemi ( şeker oranının yükselmesi ) sahip olan diyabet hastalarının oruç tutmasının tehlikeli olduğunu belirtiyor. Kişinin diyabet kontrollerinin derecesi, hastalığın yan etkileri ve şeker kontrolü dışında kullanılan ilaçlar dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında yer alıyor. Diyabet hastaları şeker ölçümlerini zamanında yaparak, hipoglisemik ataklardan kaçınmaları gerekmektedir. Hipoglisemi durumunda diyabet hastalarının oruçlarını bozmaları tavsiye edilmektedir.
Yard. Doç. Dr. Erol Vural insülin salgılamasını artıran ve insüline karşı hassasiyeti artırarak çalışan ilaçlar olduğu için bu ilaçların düzenlenmesi büyük önem taşımaktadır diye belirtiyor. İnsülin kullanmayan diyabet hastalarının tedavisine başlamadan önce insüline karşı hassasiyeti artıran ilaçların kullanılması gerekiyor. Bu ilaçlar ile glikoz kontrolü sağlanamadığı takdirde uzun süre etkisi süren ve insülin salgılatan ilaçlar kullanılmamalıdır. Ramazan ayında tokluk kan şekerinin kontrol altında tutulması için yiyeceklerdeki karbonhidrat emilimini yavaşlatan ilaçlar kullanılması önerilmektedir.
Yard. Doç. Dr. Erol Vural dikkat edilmesi gereken hususları aşağıdaki şekilde sıralıyor;
-Diyetisyenden yardım alınarak detaylı bir beslenme programı uygulanmalı,
-Sahur ve iftardan ayrı olacak şekilde 10.00 – 11.00 saatleri arasında bir ara öğün ile öğün sayısı üçe çıkarılmalı,
-Ekmek, hamur işi, pirinç pilavı, makarna, patates, şekerli yiyecekler gibi karbonhidrat bulunduran yiyecekler kısıtlanmalı,
-Tek seferde büyük porsiyonlar yerine ölçülü porsiyonlar tercih edilmeli.