|

AFAD’dan hasarlı binalardan eşya tahliyesi için genelge

AFAD, Kahramanmaraş merkezli deprem ve Hatay'da meydana gelen 6,4 ve 5,8 büyüklüğündeki iki depremin ardından "Deprem sonrası bölgedeki hasarlı yapılara kesinlikle girmeyin. Riskli binaların çevresinde bulunmayın" uyarısında bulundu. İçeri girilmesine müsaade edilmeyen veya içerisinden eşya tahliyesi yapılamayan evler için vatandaşlara ayrıca eşya yardımı yapılacak. Peki depremzedeler eşyalarını nasıl tahliye edecek? AFAD Başkanlığı'nca yayımlanan o genelgenin detayları.

15:33 - 21/02/2023 Tuesday
Yeni Şafak
Depremzedeler hasarlı evlerinden eşyalarını nasıl tahliye edecek?
Depremzedeler hasarlı evlerinden eşyalarını nasıl tahliye edecek?

Türkiye Kahramanmaraş merkezli 2 büyük depremin ardından bu kez de Hatay’daki 6.4 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Binalardan eşya almaya giren 6 vatandaş yaşamını yitirdi, 294 kişi ise yaralandı. Bölgedeki arama kurtarma çalışmaları tamamlandı ve vatandaşlar hızla güvenli noktalara tahliye edildi.

AFAD

AFAD, Hatay'da meydana gelen 6,4 ve 5,8 büyüklüğündeki iki depremin ardından "Deprem sonrası bölgedeki hasarlı yapılara kesinlikle girmeyin. Riskli binaların çevresinde bulunmayın" uyarısında bulundu. AFAD'ın sosyal medya hesabından, deprem sonrası bölgedeki hasarlı yapılara girilmemesi konusunda uyarıda bulunuldu. Vatandaşların riskli binaların çevresinde bulunmaması ve doğru bilgi için resmi kaynakları takip etmesi istendi.

Eşya tahliyesi

Depremzedeler eşyalarını nasıl tahliye edecek?

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), İçişleri Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlıklarının ortak çalışması sonucu deprem bölgelerinde “yıkık”, “acil yıktırılacak” ve “ağır hasarlı” yapılardan eşya tahliyesine ilişkin bir genelge yayınladı.

Deprem olan yerlerdeki binalardan eşyalar nasıl taşınacak?

Genelgede “yıkık”, “acil yıktırılacak” binalara kesinlikle girilmesine müsaade edilmeyeceği belirtilirken, kontrollü tahliye yapılacak binalara da nasıl girileceği ve nelerin alınabileceği anlatıldı. Ayrıca tahliyelerin valilikler ve kaymakamlıklar koordinasyonunda kolluk kuvvetleri gözetimde yapılacağının altı çizildi. Genelgede şu ifadelere yer verildi:

“Afet gören alanlarda ‘yıkık’ ve ‘acil yıktırılacak yapı’ niteliğinde olduğu belirlenen yapılara kısa süreliğine de olsa girilmesi ve eşya alınması kesinlikle yasaktır. Ağır hasarlı tüm yapılara giriş izni ve eşya alımı konusu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca görevlendirilen uzmanların raporu doğrultusunda değerlendirilecektir. Binasının hasar derecesi ağır hasarlı olarak belirlenmiş olan ve 30 günlük itiraz süresi içerisinde bina hasar durumuna itiraz etmeyecek vatandaşlarımızın eşyalarını alabilmeleri, yapıları ile ilgili uzmanlarca oluşturulacak tahliye raporuna uygun şekilde planlanacaktır. Bu planlamalar iletişim çadırlarında vatandaşlarımızla paylaşılacaktır. Uzman raporunda ‘Girilemez’ şeklinde belirtilmesi durumunda can güvenliğini teminen yapıya girişe izin verilmeyecektir.

Depremdeki binalardan eşya tahliyesi

Deprem bölgelerdeki binalarda hangi eşya alımına izin veriliyor?

Yapıya kontrollü 30 dakika girilebilir raporu verilmesi durumunda 30 dakika kadar süre içerisinde yalnızca değerli eşya (pasaport, kıymetli evrak vb.) alımına müsaade edilecektir.

Yapıya kontrollü 2 saat girilebilir raporu verilmesi durumunda, 2 saat içerisinde en fazla 4 kişi binaya girmek suretiyle eşyalarını alabilecektir. (Yapıya sabitlenmiş ve sökümü esnasında titreşim yaratacak her türlü faaliyet kesinlikle yasaktır. Mutfak dolabı, kalorifer peteği, PVC kapı pencere, her türlü yapıya monte aksamlar, elektrik ve aydınlatma tesisatı v.b eşyaların sökülmesi alınması kesinlikle yasaktır. Tahliye çalışmalarının genel koordinasyonu valilikler/kaymakamlıklar tarafından sağlanacaktır. Tahliye, kolluk kuvvetleri gözetiminde gerçekleştirilecek olup belirtilen tüm kurallara uyulması zorunludur. Tahliye sırasında olası mücbir sebeplerle tahliyenin durdurulması zorunluluğu oluşması halinde (artçı sarsıntı vb.) tahliye derhal sonlandırılacak ve bu durum tutanak altına alınacaktır. İçeri girilmesine müsaade edilmeyen veya içerisinden eşya tahliyesi yapılamayan vatandaşlarımız için ayrıca eşya yardımı yapılacaktır.”

10 bin TL hane başı destek ödemesi

10 bin TL zarar gören afetzedelere hane başı destek ödemesi yapılacak

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, nakdi desteğin kimlere yapıldığını; "10 bin TL zarar gören afetzedelere hane başı destek ödememiz vardı. Destek afette yıkık acil yıkılacak, ağır, orta veya az hasarlı tespit edilen konutlara yöneliktir. Hasarsızlara yönelik değil." sözleriyle açıkladı.

10 bin TL Hane Başı Destek Ödemeleri nasıl yapılıyor?

Ödemeler için başvuru şartı bulunmuyor. "Hane Başı Destek Ödemeleri" Ziraat Bankası'nda hesabı bulunan vatandaşların hesabına, hesabı bulunmayan vatandaşların ise TC kimlik numaralarına yapılıyor. Ödemeler yapıldığında vatandaşlar SMS ile bilgilendiriliyor.



#afad
#deprem
#depremzede
#eşya tahliyesi
2 years ago