Denizli Merkezefendi Seçim Sonuçları 14 Mayıs 2023

17:5614/05/2023, Pazar
G: 14/05/2023, Pazar
Yeni Şafak
Denizli Merkezefendi Seçim Sonuçları 14 Mayıs 2023
Denizli Merkezefendi Seçim Sonuçları 14 Mayıs 2023

14 Mayıs 2023 Denizli Merkezefendi seçim sonuçları için geri sayım başladı. Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi 14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak. Türkiye, 18 yaşını doldurmuş yaklaşık 65 milyon seçmen oy kullanacak. 08:00’de başlayacak oy verme işlemi saat 17:00’da sona erecek. YSK’nın seçim yasaklarını kaldırmasından sonra Karadeniz Bölgesi Samsun Ayvacık seçim sonuçları, cumhurbaşkanı adayları ile partilerin ve ittifakların oy oranları da anlık olarak Yeni Şafak seçim sayfasında canlı olarak yayınlanacak. 2023 Denizli Merkezefendi Erdoğan, Kılıçdaroğlu ve Oğan'ın oy oranları, AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti ve ittifakların il il oy oranları ve seçim sonucu için haberimize bakabilirsiniz.

14 Mayıs Pazar günü gerçekleşecek. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından 14 Mayıs Pazar günü saat 21.00’da yasakların kaldırılmasının ardından
ve
açıklanacak.
na ve partilerin oy oranlarına haberimizden ulaşabilirsiniz.

Denizli Merkezefendi Seçim Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

14 Mayıs 2023 Pazar günü oy verme işlemi saat 08.00'de başlayıp saat 17.00'de sona erecek. Seçim günü bütün yayınlar, saat 21.00’den sonra serbest olacak, ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00’den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.

Denizli Merkezefendi Hakkında: Nüfus, Coğrafi ve Tarihi

Denizli, Ege Bölgesi'nin güneybatısında yer alan bir ilimizdir. İlin en kalabalık ilçelerinden biri olan Merkezefendi ilçesi, Denizli'nin merkezinde yer almaktadır. Denizli'nin toplam yüz ölçümünün %14,7'sini oluşturan Merkezefendi ilçesi, tarihi ve kültürel dokusuyla da dikkat çekmektedir.

Merkezefendi ilçesi, antik çağlardan beri yerleşim yeri olarak kullanılmaktadır. İlçe, tarihi İpek Yolu'nun üzerinde yer aldığı için tarih boyunca ticaretin önemli merkezlerinden biri olmuştur. Merkezefendi ilçesinde, antik dönemlere ait birçok eser bulunmaktadır. Bunlar arasında Hierapolis Antik Kenti, Laodikya Antik Kenti, Tripolis Antik Kenti, Laodikya Kilisesi ve Keloğlan Mağarası gibi önemli tarihi yapılar yer almaktadır.

Coğrafi olarak bakıldığında, Merkezefendi ilçesi Denizli Ovası'nın tam ortasında yer alır. İlçenin kuzeyinde Acıpayam, batısında Pamukkale, güneyinde Honaz ve doğusunda Buldan ilçeleri yer almaktadır. Merkezefendi ilçesi, 16 mahalleden oluşmaktadır.

Merkezefendi ilçesinin nüfusu, 2021 yılı verilerine göre 285.096'dır. Denizli'nin nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu ilçelerinden biri olan Merkezefendi, kent merkezi olması sebebiyle her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği önemli turizm merkezlerine ev sahipliği yapmaktadır.

Merkezefendi ilçesi, kültürel mirası ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken bir yerdir. İpek Yolu üzerinde yer alması sebebiyle tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan ilçe, zengin tarihi dokusu ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerine unutulmaz anılar yaşatmaktadır.

Oy Nasıl Kullanılır?

1- Sandığa gitmeden önce nerede oy kullanacağınızı öğrenin, oy kullanma saatlerine dikkat edin:

Vatandaşlar ilk olarak nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını öğrenecek. Bu bilgileri içeren seçmen bilgi kağıdı eline ulaşmayanlar, YSK'nın internet sitesinden, e-Devlet kapısından veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenebilecek. Seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak.

Tüm yurtta oy verme saatleri 08.00-17.00 olarak uygulanacak. Oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı seçmenleri saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sırayla oylarını kullanmalarına izin verecek. Saat 17.00'den sonra gelen seçmen oy kullanamayacak.

2- Üzerinde T.C. kimlik numarası olan kimlik belgenizi unutmayın:

Sandık başına gelen seçmen, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi, "kimliğini tereddütsüz ortaya koyan" resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini başkana verecek ve seçmen sıra numarasını söyleyecek. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak.

3- Cep telefonuyla kabine girmeyin:

Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekecek.

4- Oy pusulasına mühür dışında işaret koymayın:

Seçmenler, birleşik oy pusulalarında tercih ettiği cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmadan "TERCİH" veya "EVET" mührünü basarak oyunu kullanacak. Oyun geçerli sayılması için "TERCİH" veya "EVET" mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması, işaret konulmaması gerekecek. Zarfa pusulalar dışında bir şey konulmayacak. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek.

5 - Pusulaları tek zarfa koyun:

Seçmene, cumhurbaşkanı seçimi ve milletvekili genel seçimi için iki ayrı oy pusulası verilecek. Tüm oy pusulaları tek zarfa konulacak.

6- Oy kullandıktan sonra imza atmayı unutmayın:

Seçmen, zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısına imza atacak.

SEÇİMDE KİMLER OY KULLANAMAZ?

  • 18 yaşı doldurmayan kişiler,
  • Mahkeme kararı ile kesinleştirilmiş şekilde kısıtı buluna kişiler,
  • Silah altındaki kıta çavuşları, onbaşı ve erleri oy kullanması yasaktır. Bazı durumlarda çeşitli nedenlerle izin alıp evinde olan silah altındaki kişiler de oy kullanamaz.
  • Asker olmak için askeri okullarda eğitim alan öğrenciler,
  • Ceza infaz kurumlarında bulunan hüküm giymiş kişiler de oy kullanamaz.

SEÇİMİN YENİLENMESİ KARARI NASIL ALINIR?

Anayasa'nın 116. maddesine göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), üye tam sayısının beşte üç çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine karar verebiliyor. Cumhurbaşkanının da seçimlerin yenilenmesini kararı alma hakkı bulunuyor. Bu şekilde yenileme kararı verilmesi halinde genel seçim ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte yapılacak.

SEÇİMİN YENİLENMESİ KARARI ALINDIKTAN KAÇ GÜN SONRA SEÇİM YAPILIR?

Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu'nun 3'üncü maddesine göre, seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde bu karar 48 saat içinde Resmi Gazete'de yayımlanacak ve 60. günü takip eden ilk pazar günü Cumhurbaşkanı ile milletvekili genel seçimi birlikte yapılacak.

SEÇİMİN YENİLENMESİ KARARI ALINIRSA, MEVCUT CUMHURBAŞKANININ GÖREVİ DEVAM EDER Mİ?

Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu'nun, "Seçim sistemi ve uygulanması"nı düzenleyen 4. maddesinin 4. fıkrası, "Cumhurbaşkanının görev süresinin dolması veya seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi ya da seçimlerin tamamlanamaması hallerinde, yenisi göreve başlayıncaya kadar mevcut Cumhurbaşkanının görevi devam eder." hükmünü içeriyor. ​​​​​​​


#2023 Genel seçimler
#Cumhurbaşkanlığı seçimi
#28. Dönem Milletvekili seçimi
#Denizli
#Merkezefendi