Yeni Şafak

Burun tıkanıklığı nasıl açılır?

09:433/10/2022, Pazartesi
G: 3/10/2022, Pazartesi
Yeni Şafak
burun tıkanıklığı
burun tıkanıklığı

Burun tıkanıklığı efor kapasitesini azaltıp uyku bozukluğuna yol açarak sağlığımızı önemli derecede etkiler. 7'den 70'e herkesin yaşayabileceği burun tıkanıklığının sebebi; enfeksiyon, alerji veya yapısal problemler olabilir. xSoğuk kış aylarının gelmesiyle beraber insan vücudunun direnci düşmektedir. Buna ek şekilde, beslenme metotları bağışıklığın düşmesine neden olur. Mikroplara karşı güçsüz düşen bağışıklık sistemi yüzünden vücut hastalığa daha yatkın olur. Burun tıkanıklığı nasıl geçer? Burun tıkanıklığına ne iyi gelir? İşte, burun tıkanıklığını gidermek için evde uygulayabileceğiniz doğal yöntemler...

Nezle, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklarla birlikte yaşanan burun tıkanıklığı rahatsız edici bir durumdur. Basit tıkanıklıklar genellikle kısa süre içerisinde kendiliğinden geçerken bazı burun tıkanıklıkları, uzun süreli (kronik) olarak devam edebileceği için bilinçli olunması önerilir.

BURUN TIKANIKLIĞI NEDEN OLUR?

Burun içerisindeki hava yolları ile sinüslerin inflame (iltihaplı) hale gelmesi rinosinüzit olarak isimlendirilen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın gelişmesine neden olabilecek çeşitli durumlar mevcuttur:

Enfeksiyöz rinosinüzit: Grip etkeni gibi çeşitli üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olan mikroorganizmalara bağlı olarak rinosinüzit gelişimini ifade eder.

Alerjik rinosinüzit: Alerjen özellikteki bir dış etken veya çeşitli çevresel faktörlerden kaynaklanan burun içi hava yolları ve sinüs iltihabı.

Mevsimsel alerjik rinosinüzit: Genellikle yılın bir döneminde ağaç, otsu bitki ya da diğer çeşitli polen türlerinden kaynaklanabilen özellikle mevsim geçişlerinde belirginleşen rinosinüzit atakları ile karakterize rahatsızlık.

Perennial alerjik rinosinüzit: Yılın her döneminde çevrede mevcut olan çeşitli alerjenlere bağlı gelen rinosinüzit durumu.

Alerjik olmayan rinosinüzit: Sigara dumanı, çeşitli kimyasallar veya hava kirliliği gibi nedenlerle meydana gelen alerjik kökenli olmayan rinosinüzit gelişimi.

Bu durumlar dışında burun tıkanıklığı mevcut olan bazı olgularda bu durumun nedeni, zararlı mikroorganizma veya alerjenlerden farklı olarak vücut pozisyonu, sinüs içi yapıların anatomik özellikleri veya burun ve sinüs içi mukus salgısının üretimi ile ilgili problemler de tespit edilebileceği için dikkatli olunmalıdır.

Bebek ve küçük yaş gruplarında burun tıkanıklığı olan hastalar henüz ağızdan nefes alıp vermeye adapte olamayabilir. Bu hasta grubunda burun tıkanıklığı özellikle uyku ve beslenme ile ilgili çeşitli problemlerin tetiklenmesine neden olabilir.

BURUN TIKANIKLIĞI NASIL AÇILIR?

Tıkalı burnun açılması adına yapılacak şey; havaya nem katacak nemlendiricilerin kullanılması, iltihaplı burun yollarının ve mukusun parçalanmasına katkı sağlayacaktır. Ancak astım bulunuyorsa, nemlendirici kullanmadan önce hekime danışmak gerekir. Bunun yanı sıra tıkalı burnun açılması için;

  • - Zencefil çayı tüketilmelidir.
  • - Uyurken yastığın yüksek olması önemlidir.
  • - Sıcak banyo yapıp, bronşlar ve vücut gevşetilebilir.
  • - Sıcak su ve mentol ile burnun bronşları açılabilir.
  • - Tuzlu su, burnun tıkanmasına iyi gelen en iyi yöntemdir.
  • - Baharat tüketilebilir.
  • - Bol sıvı tüketilmelidir.
#burun tıkanıklığı
#tıkalı burun
#nezle
#grip
#soğuk algınlığı
Yorumlar

Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.

Henüz yorum bulunmuyor

İlk yorumu siz yapın.

Kapat

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.