Ukrayna’daki Kiev Patrikhanesi’nin bağımsız bir kilise talep etmesi, Rum Ortodoks Kilisesi ve Fener Rum Patrikhanesi arasındaki iplerin kopmasına neden oldu.
Nüfusunun büyük bölümü Ortodoks olan 45 milyonluk Ukrayna'daki Kiev Patrikhanesi bağımsızlık talebini İstanbul'daki Fener Rum Patrikhanesine iletti. İstanbul'daki patrikhane de nisan ayında resmen süreci ele alma kararı verdi.
Ukrayna'daki bazı din adamları, Moskova kiliselerine karşılık, Kiev Patrikhanesi Ukrayna Ortodoks Kilisesi ve Ukrayna Bağımsız (Otosefal) Ortodoks Kilisesi'ni kurduklarını ilan etti.
Fener Rum Partikhanesi’nin bu sürece sıcak bakması ve Kiev’e temsilci göndermesi, Rus Ortodoks Kilisesi ile İstanbul’daki Fener Rum Patrikhanesini karşı karşıya getiren ilk adım olarak görüldü.
Moskova Patrikhanesi, Kiev kilisesinin bağımsızlık talebinde Fener Rum Patrikhanesinin aldığı tavır nedeniyle tepki gösterdi. Moskova Kilisesi sert bir açıklama yaparak İstanbul'daki kilise ile ilişkileri kesebileceği tehdidinde bulundu.
31 Ağustos'ta İstanbul'da Fener Rum Patriği Bartholomeos ile Moskova Patriği Kirill bir araya geldi. Görüşmenin ayrıntıları basınla paylaşılmadı fakat sürecin olumsuz ilerlemesi görüşmenin sonuçları hakkında bir bilgi kirliliğini de ortadan kaldırmış oldu. İlerleyen süreçte görüldüğü üzere bu görüşmenin, meselenin çözümüne dair bir etkisi olmamıştı.
Kiev Patrikhanesi'ne her konuda destek verdiklerini belirten Fener Rum Patrikhanesi, Rusya'dan gelen baskılara karşı direneceklerini açıkladı. Sonrasında Fener Patrikhanesi yaptığı açıklamada, Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin Moskova’daki Rus Ortodoks Kilisesi'nden ayrılma yolundaki talebinin kabulünü kararlaştırdı.
Bu gelişme üzerine Rusya Ortodoks Kilisesi Meclisi, Ukrayna kilisesinin bağımsızlığını tanımaya yönelik girişimi nedeniyle, Fener Rum Patrikhanesi'nin ibadetlerde adının anılmaması ve Patrikhane’nin başkanlık ettiği yapılardaki mevcudiyetini sonlandırması kararını aldı.
Fener Rum Patrikhanesi, Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin Moskova’daki Rus Ortodoks Kilisesi'nden ayrılma yolundaki talebinin kabulünün ardından Rusya Ortodoks Kilisesi'nin cevabı gecikmedi. Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Metropolit Hilarion, "Gerçekleştirdiğimiz toplantıda Fener Rum Patrikhanesi ile tüm iletişimi kesme kararı aldık. Bu karara mecbur kaldık ancak Fener Rum Patrikhanesinin attığı adımlar nedeniyle başka bir karar almamız da mümkün değildi" ifadelerini kullandı.
Ukrayna’nın Rusya etkisinden “bağımsız bir kilise” istemesinin bugünkü siyasi çekişmelerin yanı sıra tarihi boyutu da bulunuyor. Bugünkü tartışmaların önemli olmasının nedenlerinden biri Orta Çağ'ın başlarında Hristiyanlığın bugünkü Slav coğrafyasının büyük bölümüne Kiev üzerinden yayılmış olması.
Sovyet döneminde kiliselerin etkileri azaldı ancak Sovyetler Birliği’nin dağılmasından ve Ukrayna’nın bağımsızlığını kazanmasından sonra Kiev’in milli bir kimlik oluşturma çabasıyla “bağımsız bir Ukrayna Kilisesi” oluşturma fikri öne çıktı. Bu nedenle Ukraynalı önde gelen bazı din adamları Kiev Patrikhanesinin Moskova’nın etkisinden kurtulmasını ve bağımsız olmasını istediler. Ukrayna’da bugün iktidarda bulunan Batı yanlısı yönetim de bu fikri destekliyor.