Malullük, çalışma veya meslekte kazanma gücünün kısmen veya tamamen yitirilmesi nedeniyle sürekli bir gelir kaybına yol açan fizyolojik bir risk olarak tanımlanıyor. Malullük sigortası da sigortalının malul olması nedeniyle ortaya çıkan gelir kaybını önlemeyi amaçlıyor.
5 yıl primi olmayan bir kişinin malul sayılması ve malullük aylığı alması mümkün değil.
18.03.2015 tarihinde Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliğinin bazı maddeleri yeniden değiştirilerek kanser hastalarının malullük aylığı süresi konusundaki mağduriyetleri giderildi.
Değişiklik öncesi, kanser hastaları tanı tarihi, kanser hastaları için tanı tarihi: haklarında düzenlenmiş onaylı tıbbı belgelerde (patoloji raporu, rapor.epikriz vb.) yer alan tarihtir) itibarı ile malul sayılıyorlardı. Fakat malullük aylığı ile ilgili bilgisi olmayan hastalar teşhis tarihinden hemen sonra değil de, ne zaman bilgiye ulaşırlarsa o zaman SGK'ya başvuru yapıyor ve dolayısıyla 18 ay boyunca değil, başvuru tarihlerini takip eden aydan itibaren malullük aylığı alabiliyorlardı.
Yönetmelikte yapılan değişiklik sonrası, kanser hastaları maluliyet talep tarihinden önceki bir yıl içinde tanı almak kaydıyla, talebe istinaden düzenlenmiş sağlık kurulu raporu tarihinden itibaren 18 ay süresince malul kabul edilir denilerek kanser hastalarının bilgisizlik nedeniyle malullük aylığından daha kısa süre yararlanmasının önüne geçildi.
Tanının konulması sağlık kurulu raporu yerine geçiyor ve sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı şartları sağlanmışsa bu kişilere malullük aylığı bağlanıyor.
Kanser hastalarının teşhisten itibaren 1 yıl içinde başvurmaları şartıyla sağlık kurulu raporu aranmaksızın yani yüzde 60 şartına bakılmaksızın malûllük aylığı bağlanabiliyor. Süre sonunda kanser hastalığına bağlı olarak çalışma gücü kaybına bakılıyor. Kayıp yüzde 60 ve yukarı ise malûllük aylığı devam ediyor. Yüzde 60 ve altında ise ya da iyileşmişse maaş ödemesi kesiliyor.
“İyi diferansiye tiroid kanserleri ve derinin bazal hücreli kanseri" dışındaki tüm malign hastalıklar teşhis tarihinden itibaren 18 ay süresince malûl kabul ediliyor ve bu süre sonunda hastalık durumuna göre maluliyet yönünden tekrar değerlendiriliyor.
Kemik iliği veya kök hücre nakli ile beraber olan lenfomalar: Nakil tarihinden itibaren en az 12 ay süreyle malul olarak kabul ediliyor.
Akut lösemi (T-hücreli lenfoblastik lenfoma dahil): tanı veya relaps tarihinden itibaren en az 24 ay süreyle; kemik iliği veya kök hücre naklinden itibaren en az 12 ay süreyle malul olarak kabul ediliyor.
Allojenik transplantasyon: Nakil tarihinden itibaren en az 12 ay süreyle malul olarak kabul ediliyor.
Malul sayılabilecek bir hastalığı olanlar ilk olarak en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu merkezine başvurmalılar.
Belli hastanelerden çalışma gücünü en az yüzde 60 oranında kaybettiğine dair rapor alan sigortalılar gerekli diğer belgeleri de SGK’ya teslim edip, SGK Sağlık Kurulu’nun kararını bekliyorlar.
Kurul maluliyeti kabul ederse sigortalıya aylık bağlanıyor.