Darbe girişiminin ardından FETÖ'nün 81 ildeki yapılanmasına yönelik operasyonlar kapsamında futbol alanında gün yüzüne çıkan gelişmeler bir yıldır dikkatleri çekiyor. FETÖ'nün 'kaptanı' Hakan Şükür'ün yanı sıra son günlerdeki operasyonlarla yeni yeni bağlantılar ortaya çıkarılıyor. Futbolculuktan hakemliğe kalecilikten antrenörlüğe kadar işte FETÖ'nün yeşil sahalardaki gölge kadrosu!
FETÖ’nün futbol dünyası
Geçtiğimiz aylarda Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile ilişkisi olduğunu tespit ettiği yüzlerce kişiyle yollarını ayıran Türkiye Futbol Federasyonu, ikinci dalga operasyonuna da 2017’nin Nisan ayında başlamıştı. TFF, dün yaptığı, "667 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında kurumlarında açığa alınan; temsilci, hakem ve gözlemcilerin Federasyonumuz ile ilişkileri kesilmiştir" açıklaması ile operasyonu kamuoyuna duyurmuştu. FETÖ Terör Örgütü temizliğinin önümüzdeki günlerde genişleyerek devam etmesi bekleniyor.
- Hakemler açıklandı
- TFF’deki FETÖ temizliği ile ilgili en somut açıklamalardan bir tanesi de 6 Eylül 2016’da yapılmıştı. O dönem federasyondan yapılan yazılı açıklamada, "670 ve 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameler kapsamında kurumlarından çıkarılan Bölgesel Gözlemci Mehmet Gonca, Klasman Yardımcı Hakemi Resul Özdemir, İl Hakemi Ekrem Kaçar ve Hüseyin Ayna'nın Federasyonumuzla ilişiği kesilmiştir" denilmişti.
FETÖ'nün transfer pazarı
Görüntülerde dikkati çeken bir başka detay ise teröristbaşı Fetullah Gülen'in Galatasaray ile ilgili yaptığı yorumlar. Gülen sohbet esnasında Hakan Şükür'ün transferi dışında 'Galatasaray'ı himmetle, dua ile ayağa kaldıracağız' ifadesini kullanıyor. Ayrıca Gülen sohbet içerisinde milli halterci Naim Süleymanoğlu'ndan da hoşnut olmadığını açıklıyor.
Dünya ekonomisinde artık önemli bir yer eden futbol ekonomisinden aslan payını almaya çalışan ve bu sektördeki etkinliğiyle kitlelere ulaşmaya çalışan FETÖ, birçok futbolcunun ve teknik direktörün kariyerleriyle oynadı. 15 Temmuz’daki hain darbe girişiminin ardından birçok futbolcu ve teknik direktör önlerinin kesildiğini ve FETÖ’nün futbol dünyasındaki güçlerini anlatmıştı.
Galatasaray tarihinin önemli golcülerinden biri olan Ümit Karan, FETÖ’nün futboldaki etkisinden bahsederken kariyerinin sona ermesini örgüte bağlamıştı. Tecrübeli teknik direktör Yılmaz Vural, konuyla ilgili olarak ise “Türkiye’de birçok kişinin önü FETÖ yüzünden kesildi. Bu terör örgütü yüzünden CV’ler bir işe yaramadı” ifadelerini kullanmıştı. Eski milli takım futbolcusu Alparslan Tice de kariyerinin bitmesiyle ilgili FETÖ’yü suçlamış ve “Ben futbolcuların derslere gitmesini engellediğim için maalesef benim futbol hayatımı bitirdiler. Sürekli gazetelerde yazılar çıkarmaya başladılar aleyhimde” diye konuşmuştu.
FETÖ'nün 'kaptanı' Hakan Şükür
FETÖ mensupluğu suçundan başlatılan soruşturmalar kapsamında tutuklama talebi çıkarılan Hakan Şükür firari durumda. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen FETÖ soruşturması kapsamında Şükür hakkında yakalama kararı çıkarılmış durumda.
Sosyal medya üzerinden yaptığı bir paylaşımda Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanan FETÖ'cü Hakan Şükür hakkında yakalama kararı çıkarıldı.
Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı soruşturma kapsamında, resen yakalama kararı çıkartılan ve Adapazarı'nda gözaltına alınan Şükür'ün babası Selmet Şükür tutuklandı.
Şükür’ün oğlu Hakan Şükür ile ilgili sorulan soruları ise cevapsız bıraktığı öğrenildi.
Hakan Şükür ve babası Selmet Şükür'ün yapılan ilk araştırmada gayri menkul zengini oldukları belirlendi. Hakan Şükür ve babasının Sakarya, Antalya, Bodrum, İstanbul Bakırköy, Beşiktaş, Büyükçekmece'de daireler, Adapazarı ve Sapanca'da bina, Kandıra'da arsaları olduğu tespit edildi.
Mart ayında Türk futbolu tartışmalara yol açan bir gelişmeye tanıklık etti. Galatasaray Kulübü'nün gerçekleştirdiği yıllık olağan mali genel kurul toplantısında FETÖ/PDY'yle irtibatlı isimlerin ihracı oylandı. Kulübün eski futbolcusu Hakan Şükür için ihraç talebi reddedildi.
15 Temmuz sonrası saklandı: Arif Erdem
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen, Fetullahçı Terör Örgütü'nün futbol dünyasındaki yapılanmasına ilişkin başlattığı soruşturma kapsamında Galatasaraylı eski futbolcu Arif Erdem hakkında yakalama kararı çıkarıldı.
FETÖ/PDY soruşturması kapsamında hakkında yakalama kararı çıkarılarak mal varlığına el konulan Erdem'in ailesiyle 23 Temmuz günü İpsala Sınır Kapısı'ndan çıkış yaparak, eşi Gülsüm Erdem'in ailesinin kaldığı Yunanistan'ın İskeçe kentine bağlı Şahinköyü'nde saklandığı ortaya çıktı.
- Güvenlik güçleri, Erdem'in ABD'nin Selanik Başkonsolosluğu aracılığı ile bu ülkeye gitmek için vizesi almak için girişimlerde bulunduğunu tespit etti.
Cep telefonundan Gülen'e ait telefon numarası ile 289 kez görüştü. HTS kayıtlarına göre, mesaj ve konuşma yoluyla sürekli FETÖ lideri ile irtibat halindeydi.
Erdem'in FETÖ elebaşı Gülen'in yazdığı 'Medine'nin gülü' isimli şiiri okuduğu ve özel klip çektirdiği ortaya çıktı. Erdem'in daha önce de FETÖ'nün sohbetlerine katıldığı sırada çekilmiş fotoğrafları yayınlanmıştı.
Erdem'in ayrıca ByLock kullandığı, kullanma sıklığının mavi renk (az görüşme) olduğu ve Dünya Pazarlama AŞ ortakları ile şüpheli para transferi yapan kişiler arasında bulunduğu tespit edildi.
- Galatasaray yönetimi, Hakan Şükür'le birlikte Arif Erdem'i de kulüp üyeliğinden ihraç etti.
Erdem'le birlikte 204 şüphelinin dosyalarının, şüphelilerin firari olmaları veya bulunamamaları nedeniyle ayrıldığı bilgisi verilen iddianamede, Erdem'in, şüphelilerden Muharrem Atmaca'dan 2015 yılının Temmuz ayında bir işlemle 999 bin 99 lira tutarında havale aldığı aktarıldı.
- 1991-2000 yıllarında Galatasaray'da forma giyen Arif Erdem, 1 yıllık Real Sociedad'ın ardından tekrar sarı-kırmızılı kulübe geri dönmüş, 2005'te futbolu bırakmıştı. 60 kez A Milli Takım formasını giyen Erdem, Başakşehir'de yardımcı antrenörlük ve teknik direktörlük yapmıştı.
'İtirafçı' oldu: Bekir İrtegün
Başakşehir Spor Kulübü'nün sözleşmesini feshettiği eski Başakşehir ve Fenerbahçeli futbolcu Bekir İrtegün, Bylock kullandığı iddiasıyla gözaltına alındı.
ByLock kullanıcısı olduğu belirlenen İrtegün’ün savcılıkta itirafçı olduğu ortaya çıktı. Örgüt bağlantıları hakkında savcılığa bilgi veren ve birçok ayrıntıyı anlatan İrtegün’ün bunun üzerine adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı anlaşıldı.
Bilindiği gibi Fetullahçı Terör Örgütü'nün kriptolu haberleşme uygulaması ByLock kullanıcıları örgüte ilişkin bilgi vermedikleri takdirde 'Silahlı terör örgütüne üye olmak' suçu kapsamında tutuklanarak cezaevine gönderiliyor. Örgüte ilişkin itiraflarda bulunan kişiler ise Bekir İrtegün örneğinde olduğu gibi adli kontrol şartıyla serbest bırakılıyor.
- Daha önce hakkında çıkan haberlerden sonra soruşturma savcılığına dilekçe gönderen İrtegün’ün Bylock’u telefonuna kimin yüklediği konusunda bilgi verdiği belirtilmişti.
Savcılık, itirafçı olan İrtegün'ün ifadelerinin içeriği konusunda Türk Milli Takımı ve spor camiasının zarar görmemesi için gizli kalmasına özen gösterdiği iddia edildi.
Başkan'dan 'ByLock' istifası: Ahmet Şan
Atiker Konyaspor Başkanı Ahmet Şan'ın FETÖ soruşturması kapsamında örgütün şifreli haberleşme programı Bylock'u kullandığı iddiasıyla ifade verdiği öğrenildi. Şan'ın evinde de terörle mücadele ekiplerinin arama yaptığı, cep telefonuna ve dijital verilere el konulduğu ifade edildi. Ahmet Şan'ın ifadesinin ardından savcının talimatıyla serbest bırakıldı.
Cumhuriyet Savcılığı'na ifade veren Atiker Konyaspor Başkanı Ahmet Şan, görevinden istifa ettiğini açıkladı. Şan, "Konyasporuma zarar gelmemesi adına; Konyaspor Kulübü Derneği üyeliğinden ve dolayısıyla büyük zaferleri yaşadığım Konyaspor başkanlığı görevinden istifa ediyorum" dedi.
Konyaspor Başkanı'nın FETÖ'den ifade verdiği ortaya çıktıktan sonra Nalçacılılar Taraftar grubu, gece yarısı sosyal medyadaki grup hesabından açıklama yapıp, Şan'a istifa çağrısında bulunmuştu.
- Kısaca kimdir?
- Konya'ya yerleştikten sonra Kompen A.Ş. Genel Müdürü olarak göreve başlayan Ahmet Şan, 1998 yılında Konya Gençlerbirliği'ni kurdu ve 2004 yılına kadar başkanlık görevini üstlendi.
Havalimanı'nda yakalandı: Uğur Tütüneker
Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) "futbol yapılanmasına" yönelik soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı verilen eski Galatasaraylı futbolcu Uğur Tütüneker, Atatürk Havalimanı'nda gözaltına alındı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Mehmet Şenay Baygın tarafından yürütülen soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı bulunan Uğur Tütüneker, Atatürk Havalimanı'nda pasaport kontrol noktasında yakalandı.
Zürih'ten geldiği öğrenilen eski futbolcu ve teknik direktör Tütüneker, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan yerleşkesine götürüldü. Tütüneker daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Tütüneker, "İsmimin bu soruşturmalarda geçtiğini duyunca İsviçre’de antrenörlük yaptığım takımdan ayrılarak hemen Türkiye’ye döndüm" dedi.
- Tutuksuz sanık Uğur Tütüneker, savunmasında, 1985-1995 yıllarında Galatasaray'da futbol oynadığını bildirdi. 1993'te FETÖ'yle tanıştığını belirten Tütüneker, "1998 yılına kadar zaman zaman sohbetlere katılıyordum. 98 yılında antrenörlüğe başlayınca cemaat ile bağım tamamen koptu. Cemaate gidip gelme amacım da dini öğrenmekti" iddiasını dile getirdi.
1991'de tanıştı: İsmail Demiriz
Galatasaraylı eski futbolcu İsmail Demiriz, 15 Temmuz sonrası başlatılan soruşturmalar kapsamında 'FETÖ' üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklandı. Tutuklu yargılanan ve FETÖ'yle irtibatına ilişkin bilgileri itiraf eden Demiriz daha sonra tahliye edildi.
- Demiriz, 2013'te Gülen'i ziyarete gittiğini ve bu ziyaret sonrası kendisine 'M.F.G.' işlemeli bir gömlek hediye edildiğini belirtti.
Duruşmada ilk olarak savunma yapan tutuklu sanık İsmail Demiriz 1990 yılında Galatasaray Kulübü’nde futbol oynamaya başladığını söyledi. "Her futbolcu gibi benim de kötü ve düzensiz hayatım vardı" diyen Demiriz, "Müslüman bir insan olarak dini öğrenmek istiyordum. Bu amaçla dini yayınlar okumaya başladım. 1997-1998 yılları arasında dini sohbetlere katılmaya başladım" dedi.
'İtirafçı' bildirdi: Ömer Çatkıç
Eski kaleci Ömer Çatkıç, FETÖ irtibatına ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alındı.
Sorguya alınan Çatkıç'ın 2008–2012 yıllarında son olarak Antalyaspor'da forma giydiği biliniyor.
FB TV'nin eski sesi: Yasir Kaya
FETÖ'nün şifreli haberleşme programı ByLock kullandığı tespit edilen Fenerbahçe TV eski Haber Müdürü Yasir Kaya, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla Güvenlik Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alındı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında FETÖ'nün şifreli haberleşme programı ByLock kullandığı tespit edilen 35 gazeteci hakkında gözaltı kararı verildi. Kaya da bu kapsamda yakalandı.
Kaya, FETÖ soruşturması kapsamında "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan tutuklandı.
- CNN Türk'den 2004 yılında Fenerbahçe TV'ye transfer olan Yasir Kaya, 3 Temmuz 2011 yılındaki şike soruşturmasında gelişmeleri Çağlayan Adliyesi'nde canlı bağlantılarla duyurmuştu.
Son operasyonlar
15 temmuz sonrası FETÖ'ye yönelik 81 ilde kararlıkla başlatılan operasyonlar kapsamında örgütün birçok farklı alandaki yapılanması gün yüzüne çıkarıldı. Türk futbolu üzerindeki örgüt yapılanması da komuoyunun en çok dikkati çeken olaylardan biri oldu. Hakan Şükür'ün yanı sıra futbolun çeşitli aşamalarında FETÖ'cülerin bulunduğu soruşturmalarca ortaya çıkarıldı. Bu kapsamda spor spikerliğinden hakemliğe, futbolculuktan antrenörlüğe kadar farklı mesleklerde FETÖ'cülerin yer bulduğu öğrenildi.
- Yeni isimler geliyor
- 15 Temmuz'un üzerinden 1 yıl geçti ve geride bıraktığımız haftalarda futboldaki yapılanmaya yönelik operasyonlarda 2. dalga yaşanmaya başladı. İtirafçı olan eski sporcuların ifadeleri ve soruşturmalar çerçevesinde yeni isimlerin adı geçmeye başladı.
Güvenlik güçleri kararlılıkla ByLock kullanan ve örgütle bağlantı kuran isimleri bir bir gün yüzüne çıkarıyor. Bu kapsamda gerek TFF gerekse kulüpler bazında olmak üzere gelecek günlerde yeni isimlerin de operasyonlar kapsamında yakalanması bekleniyor.
FETÖ'nün kulüpleri ele geçirme planları
FETÖ, futboldaki sağ kolu Hakan Şükür’le Galatasaray’da söz sahibi olmaya çalışırken Beşiktaş’ta ise yöneticilik yapan İhsan Kalkavan ve ekibiyle kulübü ele geçirme girişimlerinde bulunmuştu. Fenerbahçe’de işbirliği yapacak isim bulmakta zorlanan FETÖ, şike kumpasıyla sarı lacivertlilerdeki emellerine ulaşmaya çalışmıştı.
FETÖ’nün futbol yapılanmasıyla ilgili olarak en çarpıcı açıklamaları FETÖ’nün eski futbol imamı olarak gösterilen Said Alpsoy yapmıştı. Fotomaç’a özel bir röportaj veren Alpsoy, 2002 Dünya Kupası’nda bazı futbolcuların kendi aralarında prim topladığını ve bu paranın da Arif Erdem tarafından Pensilvanya'ya ulaştırıldığını söylemişti.
15 Temmuz'daki ihanet girişiminin sorumlusu olan teröristbaşı Fetullah Gülen, 1996 yılında İhsan Kalkavan aracılığı ile İstanbul'da mücadele eden Nişantaşıspor'u satın almış. Gülen'in Nişantaşıspor'un sahibi olduğu dönemde kulübün isminin şike ve teşvik primine karıştığı da belirtilmişti.
- FETÖ tarafından ele geçirilen Nişantaşıspor o dönemde 3. Lig'de yer alıyordu. Aynı sene 2. Lig'e yükselen takım daha sonra ortada bırakılınca birkaç sene içinde Amatör lige düştü. FETÖ'nün yönetiminde bulunduğu sıralarda, yönetimin maçları kazanmak için teşvik primi verdiği ve şike yaptığı da ortaya çıkmıştı.
FETÖ'nün lideri, çekilen bir videosunda da projelerini itiraf ediyor. Hatta o dönem Nişantaşıspor'a, Galatasaray'da oynayan ve başarılı olan (Hakan Şükür gibi) futbolcuların da transfer edilebileceğini açık açık söylüyor.