8 maddede İmar Barışı

Yeni Şafak
12:304/05/2018, Friday
G: 6/06/2018, Wednesday
Yeni Şafak
İmar barışı uygulaması başlıyor.
İmar barışı uygulaması başlıyor.

13 milyon konutu ve milyonlarca insanı ilgilendiren imar ve ruhsat sorununu çözecek imar barışı düzenlemesi hayata geçiyor. İmar barışından elde edilecek gelir genel bütçeye aktarılacak ve Türkiye’deki 7 milyonu aşkın riskli yapının dönüşümünde kullanılacak. İmar barışına ilişkin tüm detayları sizin için derledik...

İmar Barışı nedir?


İmar barışı uygulaması, iskânsız yapıların belli bir harç karşılığında kayıt altına alınarak iskân verilmesi ve bu gelirin dönüşüm projelerine finans sağlaması amacıyla getirilmesini sağlayan bir düzenlemedir.


Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, geçtiğimiz günlerde ”İmara aykırılıklar var, işgaller var. Türkiye’de 25-26 milyon yapının yüzde 60’ının devlete ihtilaflı” sözü sonrası bakanlıkça bir çalışma olduğunu açıkladı. Bakan Özhaseki, Bu çalışmanın meclise sunularak ve çıkarılacak yasa ile hem seçim öncesi bütçeye katkı sağlanacağını hem de sorunlu konut ortamında ikamet eden kişilerin bu sorundan kurtulacağını ifade etti.

“Vatandaş devletiyle helalleşiyor”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, TBMM'ye sevk edilen yasa tasarısı içinde yer alan imar barışı düzenlemesiyle ilgili detayları paylaşarak, "Herkes arsadan tapu yerine dairesinin tapusunun sahibi olacak. Vatandaş devletiyle artık helalleşiyor barışıyor" dedi.

"10 gün içerisinde imar barışını çıkarıyoruz"

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'nin genelinde imar sorunu bulunduğunu belirterek "Türkiye'nin genelinde var olan bir sorun var. Mülkiyetle, imarla, ruhsatla ilgili bir sorun, bu bütün vatandaşlarımızın kanayan yarası. Binası var elektriği yok, binası var ruhsatı yok, binası var mülkiyeti kendisine ait değil. Bütün bunları ortadan kaldıracak ve bu yılların biriktirdiği sorunu çözecek düzenlemeyi önümüzdeki 10 gün içerisinde çıkarıyoruz, bunun adı imar barışıdır" dedi.



İmar barışı düzenlemesi Meclis Komisyonu'nda görüşülürken, 2 hafta içerisinde tasarılaşması bekleniyor.

Hangi yapılar yararlanacak?

İmar barışından
31 Aralık 2017
öncesince inşa edilen yapılar faydalanabilecek. Bu yapıların tamamının uydu fotoğrafları ile tespit edildiği belirtilirken, yapılar için mahkemenin verdiği yıkım kararları durdurulacak, para cezaları ise iptal edilecek.

Vatandaşın kazancı ne olacak?

İmar barışı kapsamında, iskansız yapılar kayıt altına alınarak ve iskan verilecek. Bu kapsamda su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilecek.


Kat mülkiyet sorunu


Yapı ruhsatı alıp da yapı kullanma izin belgesi almamış veya yapı ruhsatı bulunmayan yapılarda, maliklerin yarısının muvafakatinin bulunması halinde yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilecek.


Başvuru tarihi

İmar barışı için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkilendireceği kuruluşlara başvurulabilecek. İmar barışı için son gün
31 Aralık 2018
olarak belirlenmiş olup, bu tarihe kadar başvuru yapılabilecek.

Ödeme miktarı

Yapılan tespit sonucunda arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden yüzde üç oranında kayıt bedeli alınacak.
100 metrekarelik bir ev için ödenecek tutar 2 bin 250 liradan başlayacak.
Lüks konutta Yapı Kayıt Belgesi alma bedeli 5 bin liraya kadar çıkacak.

Yapı Kayıt Belgesi ne zamana kadar geçerli olacak?

Yapı Kayıt Belgesi, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli olacak.

Yapı Kayıt Belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanacak.



Hazine arazilerinin durumu ne olacak?

İmar planı bulunmayan veya imar planında tarımsal amaca ayrılan Hazineye ait tarım arazilerini en az 3 yıldan beri tarımsal amaçla kullandığı 31 Aralık 2017'den önce bakanlıkça tespit edilen ve başvuru tarihi itibarıyla kullanımları sürenlerden, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde bu arazileri doğrudan kiralamak için başvuruda bulunanlara, ecrimisil borçları bulunmaması şartıyla, cari yıl ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden 10 yıla kadar doğrudan kiralanabilecek.


Yapı Kayıt Belgesi sahipleri ile bunların kanuni veya akdi haleflerinin talepleri üzerine taşınmazlar Bakanlıkça rayiç bedel üzerinden doğrudan satılacak. Bu durumda elde edilen gelirler bu maddenin ikinci fıkrasına göre genel bütçeye gelir kaydedilecek.

#İmar Barışı
#Yapı Kayıt Belgesi
#Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
#Mehmet Özhaseki
#Başbakan
#Binali Yıldırım