Ekonomide 2017 böyle geçti

Yeni Şafak
11:2919/12/2017, Salı
G: 19/12/2017, Salı
AA
Türkiye 2017'de yüksek büyüme performansıyla dikkati çekti.
Türkiye 2017'de yüksek büyüme performansıyla dikkati çekti.

Türkiye ekonomisi çeşitli uluslararası kurum ve kuruluşların tahminlerinin aksine 2017'de yüksek büyüme performansıyla dikkati çekti. Üçüncü çeyrekteki yüzde 11,1 büyüme performansı ile Türkiye, AB, G20 ve OECD ülkelerine fark attı.Türkiye'nin 2017'de sergilediği güçlü büyüme performansı, Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası, Moody's ve Fitch'in de aralarında bulunduğu uluslararası kurum ve kuruluşların tahminlerini aştı. Söz konusu kuruluşlar, Türkiye ekonomisine yönelik tahminlerinde revizyona gitmek zorunda kaldı. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,3, ikinci çeyreğinde yüzde 5,4 büyüyen Türkiye ekonomisi, üçüncü çeyrekte yüzde 11,1 ile 2011 yılının üçüncü çeyreğinde kaydedilen yüzde 11,6'lık büyümenin ardından, 23 çeyrek sonra en yüksek büyüme performansını yakaladı, ortalaması yüzde 2,5 olan AB ülkelerinin dört katından fazla büyüdü. Türkiye, G20 ülkeleri arasında büyüme performansıyla ilk iki sırada yer alan Çin ve Hindistan'ı da geride bıraktı. Türkiye ekonomisinin dördüncü çeyrekte büyüme kaydetmemesi (yüzde 0) halinde bile, 2017 için Orta Vadeli Program'da (OVP) öngörülen yüzde 5,5 büyüme hedefine, üçüncü çeyrek sonuçları itibarıyla yaklaşılmış oldu. Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında kurulan 66. Hükümet ile ekonomi yönetiminde değişiklikler oldu. Bazı bakanlıklara yeni isimler gelirken, bazı bakanlar ayrıldı. Mehmet Şimşek, ekonominin koordinasyonu ve kamu bankalarından sorumlu Başbakan Yardımcısı oldu.

Ekonomiye "nefes aldıran" düzenlemeler

Uluslararası konjonktür ile çevre ülkelerde yaşanan kargaşaların yarattığı olumsuz havayı dağıtmak ve ekonomiyi canlandırmak amacıyla hem reel kesimi hem de vatandaşın cebini rahatlatan düzenlemeler hayata geçirildi.

KOBİ’lerin ve ihracatçıların finansmana erişimi kolaylaştırıldı. Bu amaçla Hazine destekli kredilerde Kredi Garanti Fonunca (KGF) sağlanan kefaletlerin bakiye tutarının üst sınırı 20 milyar liradan 250 milyar liraya çıkarıldı. Kefalet sürecini hızlandıran portföy garanti sistemi (PGS) tesis edilirken, Hazine'nin kredinin duruma göre, KOBİ dışında yüzde 85, KOBİ’ler için yüzde 90, ihracatçı için yüzde 100 kefil olması sağlandı.

  • İnşaat sektörüne canlandırmak amacıyla KDV, damga vergisi ve tapu harçlarında düzenlemeye gidildi.

Bankalara borcu olan milyonlarca vatandaş ve şirketleri ilgilendiren sicil affı yürürlüğe girdi.

Bazı kamu alacaklarını yapılandırmayı amaçlayan 7020 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanunu yürürlüğe girerken, bir önceki yeniden yapılandırmaya (6736 sayılı kanun) başvurmuş ancak ödemelerini süresinde yapamadıkları için haklarını kaybeden vatandaşlara da ikinci bir fırsat tanındı.

Beyaz eşya ile bazı küçük ev aletlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) sıfıra, mobilyaların KDV'si yüzde 8'e çekilerek, hem bu sektörlere hareketlilik sağlandı hem de vatandaşların bu eşyaları ucuza satın almalarının yolu açıldı.

  • Tasarrufların artırılması amacıyla 45 yaş altı çalışanların işverenleri aracılığıyla otomatik olarak Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) dahil edilmesi uygulaması başlatıldı. Kademeli olarak hayata geçirilen uygulamayla 3,4 milyon çalışan sisteme dahil edildi.

Savunma sanayisinden gövde gösterisi

Türk savunma sanayisi bu yıl Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF) heyecanı yaşadı. Yerli firmalar, özgün ve yenilikçi ürünleriyle fuara damga vurdu. Türk Silahlı Kuvvetleri ve güvenlik güçlerinin envanteri yerli ürünlerle güçlendirildi. Yıl boyunca yeni ihracat başarılarına imza atan savunma sanayisi şirketleri, uluslararası listelerdeki tırmanışını sürdürdü.

Savunma sanayisi ürünlerinde yurt dışı bağımlılığın azaltılmasında kritik önemde olan yerli motorların üretimi için çeşitli projeler başlatıldı. Roketsan tarafından geliştirilen KAAN Füzesi'nin Türk Silahlı Kuvvetlerine tesliminden önce Sinop'tan Karadeniz açıklarına 280 kilometre mesafeye yapılan son test atış başarıyla gerçekleştirildi.

Ocak ayında neler oldu?

1 Ocak

- 45 yaş altı çalışanların işverenleri aracılığıyla otomatik olarak Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) dahil edilmesi uygulaması başladı. Bu kapsamda ilk etapta bin ve üzeri çalışanı olan özel sektör sisteme girdi.

- Teslimsiz taşınır rehin hakkının güvence olarak kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla getirilen Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu yürürlüğe girdi.

7 Ocak

- Olağanüstü Hal kapsamında Kanun Hükmünde Kararnameye göre, TMSF'ye devredilen veya kayyum olarak TMSF'nin atandığı şirketlerin soruşturma ve kovuşturma sonuna kadar "basiretli tüccar" gibi yönetilmesi ve at yarışları ile şans oyunlarına ilişkin lisans haklarının 49 yıllığına Türkiye Varlık Fonu'na devredilmesi kararları alındı.

9 Ocak

- Maliye Bakanı Naci Ağbal, Milli Piyango için Özelleştirme İdaresi Başkanlığındaki mevcut ihale sürecinin ortadan kalktığını, 49 yıllığına Varlık Fonu’na devredilen at yarışları ve Milli Piyango lisanslarının birlikte değerlendirilmesini öngördüklerini söyledi.

11 Ocak

- Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde 23 ili kapsayan Cazibe Merkezleri Programının uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

23 Ocak

- KHK ile Türkiye Varlık Fonunun kaynakları, kamu teşekküllerinin varlık ve hisseleri ile genişletildi.

25 Ocak

- 2017 TÜFE sepetinden 6 madde çıkarıldı, 3 madde eklendi. Stor perde, derin dondurucu, test kitabı eklendi, düz cam, pamuklu bebek çorabı, paket pamuk, madlen çikolata, uydu alıcısı ve taze bamya çıkarıldı.

- 2017 TÜFE'de ana harcama gruplarında yer alan gıda ve alkolsüz içecekler grubunun ağırlığı 23,68'den 21,77'ye düşürüldü. Konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar grubunun ağırlığı 15,93'ten 14,85'e, giyim ve ayakkabı grubunun ağırlığı da 7,43'ten 7,33'e çekildi.

26 Ocak

- Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu Projesi Malkara-Çanakkale (1915 Çanakkale Köprüsü dahil) kesimi için Yap-İşlet-Devret modeli̇ kapsamında yapılan ihalede, 10 milyar 354 milyon 576 bin 202 lira proje bedeli ve 5,5 yıllık yapım süresi dahil olmak üzere 16 yıl 2 ay 12 gün ile en kısa süreyi, Daelim- Limak - SK- Yapı Merkezi OGG verdi.

27 Ocak

- Bankalara borcu olan vatandaşları ve şirketleri ilgilendiren sicil affı yürürlüğe girdi. Düzenleme ile karşılıksız çek, protestolu senet, ödemesinde gecikme olan kredi kartı ve diğer kredi borçlarının 6 ay içinde ödenmesi veya yeniden yapılandırılması halinde, banka ve finansal kuruluşlarca, Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi kayıtlarının dikkate alınmayabileceği karar bağlandı.

28 Ocak

- Milli Muharip Uçak Projesi'ni (TF-X) geliştirmeye yönelik Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ ile İngiliz savunma devi BAE Systems arasında Ana İlkeler Sözleşmesi imzalandı.

29 Ocak

- Maliye Bakanlığının, "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 6736 Sayılı Kanun Genel Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ödemelerini süresinde yapmadıkları için yeniden yapılandırma uygulamasının getirdiği hakları kaybeden borçlulara ödemelerini mayıs ayı sonuna kadar yaparak kanundan yararlanmaya devam etme imkanı sunuldu.

30 Ocak

- Ekonomik güven endeksi, ocakta geçen aya göre yüzde 3,9 azalarak 85,7'ye düştü.

Şubat ayında yaşanan gelişmeler

2 Şubat

- Bağımsız danışmanlık firması Brand Finance'in yayınladığı 2017 yılı Global 500 adlı raporuna göre, Google 109,5 milyar dolar ile dünyanın en değerli markası oldu.

- Dünya Bankası, Türkiye için 2017'de net ihracat ve kamu harcamalarının tetikleyeceği yüzde 2,7'lik büyüme öngördüğünü duyurdu.

3 Şubat

- TÜFE ocakta yüzde 2,46, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 3,98 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 9,22, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 13,69 oldu.

- Maliye Bakanı Naci Ağbal, cumhurbaşkanlığı sistemini de içeren anayasa değişikliğine yönelik referandumun maliyetine ilişkin, "İlk maliyet çalışmalarına göre, yaklaşık 190 milyon lira civarında Merkezi Yönetim Bütçesinden seçim harcamaları kapsamında gider gerçekleştirilecek." dedi. Ağbal, 2017’ye ilişkin hiçbir vergi artışının planlarında olmadığını bildirdi.

- Klima, buzdolabı, çamaşır makinesi, su ısıtıcısı, bulaşık yıkama makinesinin de aralarında bulunduğu beyaz eşya ile bazı küçük ev aletlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) 30 Nisan'a kadar sıfıra çekildi. Mobilyaların KDV'si de 30 Nisan'a kadar yüzde 8 olarak belirlendi.

- Net alanı 150 metrekare ve üzerinde konut teslimlerinde yüzde 18 KDV'yi yüzde 8'e düşüren düzenleme mart sonundan eylül sonuna uzatıldı

- Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye ekonomisinde büyümenin orta vadede yüzde 3,5 civarında dengelenmesini beklediklerini açıkladı.

6 Şubat

- Türk Hava Yolları'nın yüzde 49,12 ve Halkbank'ın yüzde 51,11 hisselerinin özelleştirme kapsam ve programından çıkarılarak Türkiye Varlık Fonu'na devrine karar verildi.

7 Şubat

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, TOBB Türkiye Ekonomi Şurasında ”Bugün burada TOBB'un tüm üyeleri nezdinde yeni bir istihdam seferberliği başlatıyoruz. Bugün başlattığımız istihdam seferberliğine birliğimizin tüm üyelerini, tüm illerimizi etkin bir şekilde katılmaya davet ediyorum." dedi.

8 Şubat

- Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı için geliştirilen helikopterin motor ihtiyacının yerli olarak karşılanması amacıyla Turboşaft Motor Geliştirme Projesinin başlatıldığını duyurdu.

13 Şubat

- AB Komisyonu'nun "2017 Kış Ekonomik Tahminler Raporu”nda, Türkiye'nin bu yıl yüzde 2,8, 2018'de de yüzde 3,2 büyüyeceği öngörüsünde bulunuldu.

15 Şubat

- Maliye Bakanı Naci Ağbal, bütçenin ocak ayında 11,4 milyar lira fazla verdiğini bildirdi.

24 Şubat

- Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Cazibe Merkezleri Programı'na rekor başvuru olduğunu belirterek, "Cazibe Merkezleri Programı için beklentimizin oldukça üzerinde bir taleple karşılaştık, 23 milyar lira tutarında bir talep geldi. Toplam proje tutarı 23 milyar liraya ulaştı." dedi.

27 Şubat

-Türkiye'nin ilk yerli ve milli baz istasyonu ULAK için Turkcell, Vodafone Türkiye ve Türk Telekom ile ilk satış sözleşmesi imzalandı.

28 Şubat

- Türkiye'nin ihracatı, ocakta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18,1 artarak 11 milyar 278 milyon dolara, ithalat yüzde 15,9 artışla 15 milyar 586 milyon dolara çıktı. Ocakta dış ticaret açığı ise yüzde 10,3 artarak 4 milyar 309 milyon dolara yükseldi.

Mart'ta ekonomoide öne çıkan olaylar

3 Mart

- TÜFE şubatta yüzde 0,81, Yİ-ÜFE yüzde 1,26 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 10,13, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 15,36 oldu.

- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Yurt Dışında Bulunan veya Yabancı Bayrak Çeken Tekneleri̇n Türk Bayrağına Geçi̇şi̇ne İlişkin Tebliğ, yayımlandı. Buna göre, yurt dışında bulunan veya yabancı bayrak çekilmiş olan gerçek ve tüzel kişilere ait yat, kotra, tekne, yolcu ve gezinti gemilerinin kayıt veya tescili amacıyla serbest dolaşıma girişi sağlandı.

6 Mart

- Rekabet Kurulu, Google'ın rekabeti sınırlayıcı anlaşmalar ve uyumlu eylemler ile hakim durumu kötüye kullanmayı yasaklayan kanun maddelerini ihlal edip etmediğine ilişkin soruşturma açtı.

7 Mart

- Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in "Küresel Ekonomik Görünüm" raporunda, Türkiye ekonomisinde 2017 yılında “ılımlı ekonomik iyileşmenin” beklendiği, büyümenin bu yılın sonunda yüzde 2,4, gelecek yılın sonunda ise yüzde 2,8 oranında gerçekleşmesinin öngörüldüğü belirtildi.

8 Mart

- Kamuoyunda "2B" olarak bilinen orman vasfını yitirmiş arazilere ilişkin başvuru ve ödeme süreleri 6 ay uzatıldı.

- Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ocakta yıllık bazda yüzde 2,6 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 1,3 yükseldi.

10 Mart

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Federasyonu'na gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında 2 ülke arasında çeşitli anlaşmalar imzalandı. Türkiye Varlık Fonu (TVF) ve Rusya Doğrudan Yatırım Fonunun (RDIF) "Türkiye-Rusya Yatırım Fonu" kurulması için mutabakata varıldı

- Hazine destekli kredilerde Kredi Garanti Fonunca sağlanan kefaletlerin bakiye tutarının üst sınırı 20 milyar liradan 250 milyar liraya çıkarıldı. Kefalet sürecini hızlandıran portföy garanti sistemi tesis edilirken, Hazine, kredinin duruma göre KOBİ dışında yüzde 85, KOBİ’ler için yüzde 90, ihracatçı için yüzde 100 kefil olması sağlandı.

15 Mart

- İşsizlik oranı, geçen yıl aralıkta bir önceki yılın aynı ayına göre 1,9 puanlık artışla yüzde 12,7 seviyesinde gerçekleşti. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 668 bin kişi artarak 3 milyon 872 bin kişi oldu.

- Bakanlar Kurulu kararı ile tapu işlemleri üzerinden binde 20 oranında alınan tapu harcı, konut ve iş yerleri için 30 Eylül'e kadar binde 15 olarak uygulanmasına karar verildi.

18 Mart

- "Dünyanın en uzun aralıklı köprüsü" olma unvanına sahip olacak ''Çanakkale 1915 Köprüsü'' ile Malkara-Çanakkale Otoyolu'nun temeli atıldı.

- Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu "Ba1" olarak teyit etti ve görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirdi.

21 Mart

- Amerikan iş dünyası dergisi Forbes son sayısında dünyanın en zenginleri listesini yayımladı. Microsoft'un kurucusu Amerikalı iş adamı Bill Gates, geçen yıl 75 milyar dolar olan kişisel servetini bu yıl 86 milyar dolara çıkararak listede bir kez daha birinci sırada yer aldı.

22 Mart

- Bakanlar Kurulu kararı ile terör örgütleriyle eylem birliği yaptığı, bu örgütlere yardım ettiği ve bunların propagandasını yaptığı belirlenen kamu kurum ve kuruluşlarında görevli sözleşmeli personelin sözleşmelerinin feshedilmesine karar verildi.

- ABD ve İngiltere, Türkiye’nin de içinde bulunduğu birçok ülkeden yapılan uçuşlarda, yolcuların akıllı telefondan büyük elektronik cihazları kabin içine almalarını yasakladı.

23 Mart

- Yaklaşık 22 bin ihracatçıyı ilgilendiren ve son 3 takvim yılı itibarıyla yıllık ortalama ihracatı 1 milyon doların üzerinde olan mal ihracatçısı firmaların temsilcilerine, ihracat tutarlarına göre değişen sayıda hususi damgalı (yeşil) pasaport verilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

- Uluslararası net doğrudan yatırım girişi, ocakta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 46,8 azalarak 601 milyon dolar oldu.

24 Mart

- Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi, ABD ve İngiltere'ye uçuşlarda, yolcuların tablet ve diğer elektronik cihazları uçağa biniş anına kadar kullanabileceğini belirterek, "Uçağa biniş aşamasında, söz konusu elektronik cihaz bir personel tarafından yolcunun gözü önünde teslim alınarak, köpüklü bir muhafazaya sarılarak kırılmayacak özel bir bagaja yerleştirilecek. Yolcuların eşyalarının kesinlikte zarar görmeyeceğini veya kaybolmayacağını garanti ediyoruz." dedi.

- Ekonomik analiz ve tahminler yapan Economist Intelligence Unit tarafından açıklanan "dünya çapında hayat pahalılığı" listesinde Singapur yine dünyanın en pahalı kenti seçildi.

29 Mart

- İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi, online otel rezervasyon portalı booking.com'un Türkiye'deki faaliyetlerine tedbiren durdurma kararı verdi.

31 Mart

- ABD'li yatırım devleri Türkiye'nin büyüme tahminini yükseltti. Goldman Sachs, Türkiye'nin 2017 büyüme tahminini yüzde 1,8'den yüzde 2,3'e revize ederken, JPMorgan Chase ise Türkiye'nin bu sene yüzde 1,8 yerine yüzde 2,6 büyümesini tahmin etti.

Nisan ayında neler oldu?

1 Nisan

- Türkiye genelindeki kamu çalışanları ve 250 ile bin arası çalışanı bulunan özel sektör firmaları, otomatik Bireysel Emeklilik Sistemine dahil edildi.

- Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca, "periscope.tv" alan adı ve @periscopeco Twitter hesabı için ilgili mahkeme tarafından verilen erişim engelleme kararının ardından, Twitter'ın globalde "Periscope" olarak yer alan uygulamanın adını Türkiye’de "Scope" olarak değiştirdiği duyuruldu.

- Türkiye'ye yerleşmeyen yabancı uyruklu kişiler ile iş merkezi Türkiye'de olmayan iş yeri ya da Türkiye'de kazanç elde etmeyen kurumları satış bedelini yurt dışından getirilecek dövizle ödemeleri şartıyla, ilk aldıkları iş yeri ve konutta KDV istisnası getiren düzenleme yürürlüğe girdi.

2 Nisan

- Türk Silahlı Kuvvetlerinin uzun menzilli tanksavar füze ihtiyacını karşılamak üzere başlatılan UMTAS Projesi kapsamında geliştirilen lazer güdümlü füze L-UMTAS'ın atış testleri ve milli imkanlarla üretilen Atak helikopterine entegrasyon çalışmaları başarıyla tamamlandı.

3 Nisan

- TÜFE martta yüzde 1,02, Yİ-ÜFE yüzde 1,04 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 11,29, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 16,09 oldu.

5 Nisan

- Üç Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi'nin etüt, proje, mühendislik ve danışmanlık hizmetleri ihalesinde, 87,96 puan alan Tecnimont Civil Construction SPA 20 milyon 500 bin lira, 91,27 puan alan Italfer SPA-Sintagma Srl İş Ortaklığı 24 milyon 760 bin lira, 92,09 puan alan Arcadis-Prota Mühendislik Proje Danışmanlık Hizmetleri AŞ İş Ortaklığı 32 milyon 950 bin lira ve 100 puan alan Yüksel Proje Uluslararası AŞ 28 milyon 835 bin lira teklif verdi.

6 Nisan

- Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Sermaye Piyasası Kurulunun teklif yazıları üzerine merkezi Ankara'da olmak üzere, 100 milyon lira sermayeli Türkiye Ürün İhtisas Borsası Anonim Şirketi kurulmasına Bakanlar Kurulunca karar verildi.

11 Nisan

- Hazine Müsteşarlığınca, zorunlu trafik sigortası poliçelerine ilişkin her bir araç grubu, basamak ve il grupları bazında, zorunlu trafik sigortalarına yönelik azami primler (tavan fiyat) belirlendi.

17 Nisan

- Türkiye'de işsizlik oranı, ocakta geçen yılın aynı dönemine göre 1,9 puan yükselerek yüzde 13'e çıktı. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 695 bin kişi artarak 3 milyon 985 bin kişi oldu.

- Maliye Bakanı Naci Ağbal, bütçenin martta 19,5 milyar lira, ocak-mart döneminde ise 14,9 milyar lira açık verdiğini bildirdi.

- 22 Nisan

- Türkiye'de özel sektör tersaneleri tarafından inşa edilen en büyük ve ileri teknolojiye sahip harp gemisi özelliğini taşıyan TCG Bayraktar, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi

23 Nisan

- Maliye Bakanı Naci Ağbal, elektronik ticaret (e-ticaret) yapan uluslararası firmalar nezdinde vergi incelemeleri yaptıklarını belirterek, "Türkiye'de kazanılan ve vergisi ödenmeyen tutarlarla ilgili muhataplara gerekli tebligatlar yapıldı." dedi.

26 Nisan

- Kamuoyunda 4,5G olarak bilinen IMT-Advanced yetkilendirmesine ilişkin ihaleyi kazanan operatörler, 657 milyon avro tutarındaki son taksit ödemesini Hazine'ye yaptı.

28 Nisan

- Türkiye'nin ihracatı, martta 2016'nın aynı ayına göre yüzde 13,6 artarak 14 milyar 496 milyon dolara, ithalatı ise yüzde 6,9 artarak 18 milyar 988 milyon dolara çıktı. Dış ticaret açığı ise 5 milyar 7 milyon dolardan yüzde 10,3 azalarak 4 milyar 492 milyon dolara geriledi.

- Türkiye'nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 17,1 azalarak 3 milyar 369 milyon 753 bin dolar oldu.

29 Nisan

- Türkiye'yi çeşitli terör gruplarıyla aynı düzlemde ve iş birliği halinde göstermeye çalışan yazı ve yorumlar nedeniyle Wikipedia'ya erişim engellendi.

- Beyaz eşya satışlarında sıfır ÖTV ile mobilya satışlarında yüzde 18 olan KDV'nin yüzde 8'e düşürülmesi uygulaması 30 Eylül'e kadar uzatıldı.

30 Nisan

- KHK ile elektronik para ihraç eden kuruluşlara Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi eklendi.

2017'de Mayıs ayında öne çıkanlar

1 Mayıs

- Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından Adil Kullanım Noktası 1 Mayıs itibarıyla kademeli olarak kaldırıldı.

3 Mayıs

- TÜFE nisanda yüzde 1,31, Yİ-ÜFE yüzde 0,76 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 11,87, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 16,37 oldu.

8 Mayıs

- Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 artış gösterdi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise martta bir önceki aya göre yüzde 1,3 arttı

9 Mayıs

- Dünyadaki ilk 5 savunma fuarı arasında yer alan Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF) 13. kez kapılarını açtı. Türk savunma sanayisi özgün ve yenilikçi ürünleriyle fuara damga vurdu.

11 Mayıs

- Serbest bölgeler ile diğer ülkeler arasındaki ticarete ilişkin ödemelerin Türk lirası ile de yapılabilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı yayımlandı.

- Roketsan tarafından geliştirilen KAAN Füzesi'nin Türk Silahlı Kuvvetlerine tesliminden önce Sinop'tan Karadeniz açıklarına 280 kilometre mesafeye yapılan son test atış başarıyla gerçekleştirildi.

15 Mayıs

- Türkiye'de işsizlik oranı, şubatta geçen yılın aynı dönemine göre 1,7 puan yükselerek yüzde 12,6 oldu. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 676 bin kişi artarak 3 milyon 900 bin kişi olarak hesaplandı.

23 Mayıs

- Türkiye'ye uluslararası net doğrudan yatırım girişi bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1,9 artarak 2,8 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.

27 Mayıs

7020 sayılı Bazı Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması Kanunu yürürlüğe girdi. Bununla önceki yapılandırma kapsamında başvuru yapmamış borçlulara yeni imkan getirildi.

Haziran'da yaşanan ekonomik gelişmeler

2 Haziran

- Maliye Bakanı Naci Ağbal, 6736 sayılı Yeniden Yapılandırma Kanunu kapsamında Maliye Bakanlığı, SGK ve gümrük idarelerinin yaptığı toplam tahsilatın 22,7 milyar lirayı bulduğunu belirterek, "Mahsuplardan gelen tahsilatlarla birlikte 23 milyar lirayı aşan bir rakama ulaştığımız görülüyor." dedi.

5 Haziran

- TÜFE mayısta yüzde 0,45, Yİ-ÜFE yüzde 0,52 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 11,72 , yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 15,26 oldu.

10 Haziran

- Ekonomi Bakanlığı, aralarında Arçelik, Bosch, Ereğli Demir Çelik, Ford Otomotiv, Oyak-Renault, Petlas, Pirelli, Sanko, Şişecam, TEMSA, TOFAŞ, Türk Traktör, Tüpraş ve Vestel gibi firmaların yer aldığı toplam 55 şirkete "dış ticaret sermaye şirketi" statüsü verildi.

12 Haziran

- TÜİK, Türkiye ekonomisinin, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5 büyüdüğünü açıkladı. TÜİK, bu rakamı üçüncü çeyrek büyüme rakamlarını duyururken yüzde 5,3 olarak revize etti.

15 Haziran

- Türkiye'de işsizlik oranı, martta geçen yılın aynı dönemine göre 1,6 puan yükselerek yüzde 11,7'ye çıktı. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 619 bin kişi artarak 3 milyon 642 bin kişi oldu.

- Avrupa Birliği ülkelerinde cep telefonu operatörlerinin abonelere uyguladığı dolaşım (roaming) ücretlerine son verildi.

27 Haziran

- İç piyasada yaşanabilecek fiyat artışlarının önüne geçmek için buğday, arpa ve mısır ile kesimlik canlı hayvan ve karkas sığır etinde uygulanan gümrük vergileri düşürüldü.

28 Haziran

- Avrupa Birliği, Rusya'nın belirli sektörlerine yönelik uygulamakta olduğu ekonomik yaptırımların süresini 6 ay uzattı.

29 Haziran

- Ekonomik güven endeksi haziranda mayısa göre yüzde 1,6 azalışla 100,5 değerinden 98,9'a geriledi.

30 Haziran

- Kamuya olan bazı borçları yapılandıran "7020 sayılı Kanun" kapsamındaki başvurular sona erdi.

Temmuz ayında neler oldu?

3 Temmuz

- TÜFE haziranda aylık bazda yüzde 0,27 azaldı, Yİ-ÜFE yüzde 0,07 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 10,90, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 14,87 oldu.

- Maliye Bakanlığınca, enflasyon oranından kaynaklı olarak ilave yüzde 2,92 artış ile birlikte kamu çalışanlarının aylık ve ücretlerinde temmuzdan geçerli olmak üzere toplamda yüzde 6,92 artış yapıldığı, böylece aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşının 2 bin 558 liradan 2 bin 721 liraya yükseldiği bildirildi.

5 Temmuz

- ABD'nin, Türkiye'den uçuşlarda uyguladığı kabinde elektronik eşya yasağı, Türk Hava Yolları'nın Atatürk Havalimanı'ndan New York'a yaptığı tarifeli seferle kaldırıldı.

7 Temmuz

- Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Kanun Hükmünde Kararnameler kapsamında Türkiye'nin 43 ilinden toplam 965 şirkette kayyumların yetkilerinin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredildiğini veya fonun bu şirketlere kayyum olarak atandığını bildirdi. Canikli, "107 gerçek kişinin mal varlıklarına Fon kayyum olmuştur. Bu şirketlerin toplam aktif büyüklüğü yaklaşık 41 milyar liradır." dedi.

10 Temmuz

- Yurt dışındaki ilk Türk Ticaret Merkezi, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katılımıyla İran'ın başkenti Tahran'da açıldı.

11 Temmuz

- Hasar riski yüksek araçlar ile taksi, minibüs, otobüs gibi araç gruplarındaki prim ve hasarı sigorta şirketleri arasında paylaştıracak "Riskli Sigortalılar Havuzu" modeli yürürlüğe girdi.

12 Temmuz

- 2017 yılı için Anadolu ekmeklik kırmızı sert buğdayın alım fiyatı, ton başına 940 lira olarak belirlendi.

13 Temmuz

- Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin ABD'yi çelik konusundaki antidamping uygulaması nedeniyle Dünya Ticaret Örgütü'ne şikayet ettiğini belirtti.

17 Temmuz

- Haziranda merkezi yönetim bütçe açığı, 13,7 milyar lira olarak gerçekleşti. Ocak-haziran dönemi bütçe açığı 25,2 milyar lira oldu.

- İşsizlik oranı, nisanda geçen yılın aynı dönemine göre 1,2 puan yükselerek yüzde 10,5 oldu. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 463 bin kişi artarak 3 milyon 287 bin kişi olarak hesaplandı.

19 Temmuz

- Başbakan Yıldırım yeni kabineyi duyurdu. 15 bakan yerinde kalırken, 5 yeni bakan atandı, 6 bakan ise yer değiştirerek bakanlık görevinde kaldı.

21 Temmuz

- Türk Patent ve Marka Kurumu, FETÖ'ye ait 734 marka, 72 tasarım ve 15 patentin TMSF'ye devrini gerçekleştirdi. FETÖ ile bağlantılı işletmelerin bin 687 marka ve 29 tasarımı Hazine'ye devredildi.

24 Temmuz

- Yeni hükümette görev dağılımı yapıldı. Ekonominin koordinasyonu, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in sorumluluğuna verildi.

26 Temmuz

- Dünyanın ilk 100 savunma sanayisi şirketi listesindeki yükselişini sürdüren Türk şirketlerinden ASELSAN 57'nci, TUSAŞ 61'inci sıraya çıkarken, son yıllarda cirosunu önemli oranda artıran ROKETSAN, bu yıl ilk kez listede 98'inci sırada yer buldu.

- Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, hiçbir Alman şirketi hakkında terörizmin finansmanı çerçevesinde yürütülen herhangi bir soruşturma, kovuşturma, araştırmanın söz konusu olmadığını bildirdi.

27 Temmuz

- Sicil affında başvuru süreleri sona erdi.

28 Temmuz

- Türkiye'den İngiltere'ye uçuşlarda uygulanan kabinde elektronik eşya yasağı kaldırıldı.

31 Temmuz

-Türkiye'nin ihracatı, haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,3 artarak 13 milyar 166 milyon dolara yükseldi, ithalatı ise yüzde 1,5 azalışla 19 milyar 177 milyon dolara geriledi. Haziranda dış ticaret açığı ise yüzde 9,1 azalışla 6 milyar 11 milyon dolar oldu.

-Ocak-haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre ihracat yüzde 8,2 artarak 77 milyar 453 milyon dolara, ithalat ise yüzde 8,7 artışla 108 milyar 324 milyon dolara çıktı.

-Türkiye'nin turizm geliri, ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,7 artarak, 5 milyar 413 milyon 48 bin dolar oldu.

Ağustos ayında ekonomide yaşanan gelişmeler

3 Ağustos

- TÜFE temmuzda aylık bazda yüzde 0,15, Yİ-ÜFe yüzde 0,72 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 9,79, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 15,45 oldu.

8 Ağustos

- Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi haziranda yıllık bazda yüzde 3,4 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 0,4 azalış gösterdi. Arındırılmamış sanayi üretim endeksi, haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,6 azalarak 127 değerine geriledi.

- Türkiye'nin vergi rekortmeni, 2016 yılı için 46 milyon 885 bin 202,91 lira vergi tahakkuk ettirilen Semahat Sevim Arsel oldu.

9 Ağustos

- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, temmuzda Türkiye'nin iniş kalkış bazındaki uçak hareketlerinde Avrupa hava sahasına günde ortalama 283 yeni trafik ekleyerek Avrupa’da 1. sıraya yerleştiğini bildirdi.

15 Ağustos

- İşsizlik oranı, mayısta geçen yılın aynı dönemine göre 0,8 puan yükselerek yüzde 10,2'ye çıktı. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 330 bin kişi artarak 3 milyon 225 bin kişi oldu.

17 Ağustos

- Toprak Mahsulleri Ofisinin 2017 yılı ürünü Giresun kalite fındık için 10,5 lira, Levant kalite fındık için 10 lira fiyatla alım yapacağını bildirildi.

22 Ağustos

- Vergi uzmanı, akademisyen ve gazeteci Prof. Dr. Şükrü Kızılot, 59 yaşında Ankara'da vefat etti.

23 Ağustos

- Katar ile Türkiye arasında ilk direkt deniz yolu hattı açıldı.

Eylül ayında öne çıkanlar

2 Eylül

- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kanal İstanbul Projesi'nin güzergahının netleştirilmesi ve kesitlerinin ortaya konulması için etüt proje sözleşmesinin imzalandığını söyledi.

5 Eylül

-TÜFE ağustosta aylık bazda yüzde 0,52, Yİ-ÜFE yüzde 0,85 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 10,68, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 16,34 oldu.

11 Eylül

- Türkiye ekonomisinin 2017'nin ikinci çeyreğinde yüzde 5,1 büyüdüğünü açıklayan TÜİK, üçüncü çeyrek bülteninde rakamı 5,4 olarak revize etti.

15 Eylül

- Türkiye'de işsizlik oranı, haziranda 2016'nın aynı dönemine göre değişim göstermeyerek yüzde 10,2 oldu. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 124 bin kişi artarak 3 milyon 251 bin kişi olarak kayıtlara geçti.

27 Eylül

- Yeni OVP'de büyümenin 2018, 2019 ve 2020'de yüzde 5,5 olacağı tahmin edildi. GSYH'nin söz konusu yıllarda sırasıyla 3 trilyon 446 milyar, 3 trilyon 872 milyar ve 4 trilyon 321 milyar lira olması öngörüldü. Enflasyon beklentisi 2018 için yüzde 7, 2019 için yüzde 6 ve 2020 için yüzde 5 olurken, işsizlik oranı tahmini sırasıyla yüzde 10,5, yüzde 9,9, yüzde 9,6 olarak belirlendi.

- Maliye Bakanı Naci Ağbal, bütün gelirler için uygulanan Gelir Vergisi tarifesinde bir değişikliğe gideceklerini, bu değişikliğin ücret gelirleri için 1 Ocak 2018'den, diğer kazançlar için 2017 kazançlarından geçerli olacağını bildirdi. Ağbal, "Gelir Vergisi tarifesinin üçüncü dilimindeki gelirler için uygulanan yüzde 27 oranını yüzde 30'a çıkarıyoruz." dedi.

Ağbal, yasal değişiklikle binek otomobillerin motorlu taşıtlar vergisini yüzde 40 artıracaklarını açıkladı.

30 Eylül

- Beyaz eşya ve mobilya satışlarında şubat ayında başlatılan vergi indirimleri sona erdi.

Ekim ayında neler oldu?

2 Ekim

-Hazine tarafından, yastık altında bulunan altınların ekonomiye kazandırılması, finansman araçlarının çeşitlendirilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla belirlenen Ziraat Bankası şubeleri aracılığıyla Türkiye genelinde etaplar halinde altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı başladı.

3 Ekim

- TÜFE eylülde yüzde 0,65, Yİ-ÜFE yüzde 0,24 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 11,20, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 16,28 oldu.

5 Ekim

- 2018-2020 Dönemi Bütçe Çağrısı ile Orta Vadeli Mali Plan Resmi Gazete’de yayımlandı.

6 Ekim

- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türksat 5A ve 5B uydularının yapımında mali açıdan ve yerli katkı anlamında Airbus'un en uygun teklifi verdiğini açıkladı.

16 Ekim

- Ağbal, Türkiye'nin 2018 yılı bütçe giderlerinin 762,8 milyar lira, bütçe gelirlerinin 696,8 milyar lira, vergi gelirlerinin 599,4 milyar lira, bütçe açığının ise 65,9 milyar lira olarak öngörüldüğünü bildirdi.

- İşsiz sayısı, temmuzda geçen yılın aynı dönemine göre 119 bin kişi artarak 3 milyon 443 bin kişiye ulaştı. Aynı dönemde işsizlik oranı değişmedi ve yüzde 10,7 oldu.

17 Ekim

- Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç Türkiye’den 4 firmadan 50 bin tonluk domates alımına başlanabileceğini belirterek, “Ancak bu konuda Türkiye’nin de Rus tarım ürünlerine yönelik yapıcı adımlarını bekliyoruz.” dedi.

- İran, geçen yıldan bu yana Türk ihracatçısına uyguladığı, dış ticareti olumsuz etkileyen konsolosluk onayı şartını geçen hafta itibarıyla kaldırdı. İran, konsolosluk onayı şartını kaldırdığını diplomatik kanallarla Türkiye'ye bildirdi.

19 Ekim

- Dünya Bankası, Türkiye'ye ilişkin 2017 büyüme tahminini 0,4 puan artırarak yüzde 3,6'dan yüzde 4'e yükseltti.

21 Ekim

- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan yönetmelik değişikliğiyle araçlarda cam filmi ve renkli cama yeniden yasak getirildi.

24 Ekim

- Ziraat Bankası, ortağı olduğu, Özbekistan'ın ilk yabancı sermayeli bankası UTBANK'ın hisselerinin tamamını alarak ülkedeki yatırımlarını büyütmeyi hedeflediğini açıkladı.

25 Ekim

- Brand Finance'in raporuna göre, Türkiye marka değerini yüzde 20 artırarak dünyanın en değerli 24'üncü ülke markası oldu. Türkiye'nin marka değeri bu yıl 570 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

28 Ekim

- Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin, Nahçıvan Özerk Bölgesi'ne, bir Bakanlar Kurulu kararı ile ekonomik imtiyaz tanıdığını açıklayarak, "Nahçıvan'dan 43 ürünün alımını, Türkiye sınırları içinde bir ticaretmiş gibi gerçekleştireceğiz. Bu adımla, Nahçıvan'a en az 120 milyon dolarlık bir ticaret hacmini açmış olacağız. Aldığımız ve sattığımız ürünler Türk lirası ile olacak." dedi.

29 Ekim

- Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Hazinenin altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikasının ilk ihraç döneminin başarıyla tamamlandığını belirterek, "4 haftalık ilk talep toplama döneminde 12 bin 800 vatandaşımızın, 370 milyon lira değerindeki, yaklaşık 2,5 ton altınını yastık altından çıkardık." dedi.

30 Ekim

- Tarihi İpek Yolu'nu canlandıracak "Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı"nın açılış töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Başbakanı Bakıtcan Sagintayev, Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov ve Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili'nin katılımıyla Bakü'de yapıldı. Törende, hattaki ilk tren de yola çıktı.

31 Ekim

- Türkiye'nin turizm geliri, bu yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,6 artarak, 11 milyar 391 milyon 668 bin dolara yükseldi.

- Türkiye'nin ihracatı, eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,7 artarak 11 milyar 848 milyon dolara yükselirken, ithalatı yüzde 30,6 artışla 19 milyar 982 milyon dolar oldu. Eylülde dış ticaret açığı yüzde 85 artarak 8 milyar 135 milyon dolara yükseldi.

2017 Kasım ayında ekonomide yaşanan olaylar

1 Kasım

- Et ve Süt Kurumu, KDV dahil kıymayı kilogramı 29 liradan ve kuşbaşını ise kilogramı 31 liradan Türkiye'nin 81 ilinde kendi satış noktalarının tamamında satmayı taahhüt eden zincir marketlere (A101 ve BİM), taze dana karkas et satışına başladı.

2 Kasım

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yerli otomobili üretecek 5 şirketi “Türkiye’nin Otomobili Ortak Girişim Grubu Tanıtım Toplantısı'nda açıkladı. Buna göre Türkiye'nin yerli otomobilini Turkcell, BMC, Kıraça Holding, Zorlu Holding ve Anadolu Grubu üretecek. Türkiye'nin Otomobili Projesine ilişkin Ortak Girişim Grubu İşbirliği Protokolü imzalandı.

3 Kasım

- TÜFE ekimde yüzde 2,08, Yİ-ÜFE yüzde 1,71 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 11,90, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 17,28 olarak gerçekleşti.

5 Kasım

- İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ve ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross’un da aralarında yer aldığı siyasetçi ve işadamlarının off-shore hesaplarıyla ilgili belgeler 'Cennet Belgeleri' adı altında yayımlanmaya başladı.

6 Kasım

- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca, taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılmasının yasak olduğu bildirilerek, "Cam filmi yasağı, tüm araçları ve camlara sonradan taktırılan tüm filmleri kapsıyor. Uygulamanın tek istisnası, fabrika çıkışlı 43R onaylı sürücünün arka kısmında kalan renkli camlara sahip araçlar." ifadesi kullanıldı.

8 Kasım

- Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, eylülde yıllık bazda yüzde 10,4, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise eylülde bir önceki aya göre yüzde 0,6 arttı.

- Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Habur Sınır Kapısı'na alternatif olarak açılması planlanan Ovaköy Sınır Kapısı konusunda gerekli mutabakatın sağlandığını bildirdi.

9 Kasım

- Avrupa Birliği, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar için sağlamayı taahhüt ettiği 2,9 milyar avroluk fondan bu zamana kadar 908 milyon avro aktardı.

- Türksat 5A ve 5B uydularının ihalesini kazanan Airbus ile Türksat AŞ arasında sözleşme imzalandı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türksat 5A ve 5B uydularına ilişkin, "Airbus'ın alt yüklenicisi olan SpaceX'in bizim uydularımızı Falcon 9 roketiyle fırlatılması konusunda da arkadaşlarımız kararlarını verdiler." ifadelerini kullandı.

10 Kasım

- Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, 2018'de kamu ve özel kesim yatırımları toplamının ilk kez 1 trilyon lirayı geçeceğini belirterek, "Özel kesimin 922 milyar, kamunun ise 141,2 milyar liralık yatırımı söz konusu olacak." dedi.

11 Kasım

- 2017 için yeniden değerleme oranı 14,47 olarak belirlendi.

13 Kasım

- Maliye Bakanı Naci Ağbal, 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun kapsamında Maliye Bakanlığı olarak 80,4 milyar liralık yapılandırma gerçekleştirdiklerini bildirdi.

15 Kasım

- Türkiye'de işsizlik oranı, ağustosta geçen yılın aynı dönemine göre 0,7 puan azalarak yüzde 10,6 oldu. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 89 bin kişi azalarak 3 milyon 404 bin kişi olarak kayıtlara geçti.

- Milli Piyango yılbaşı özel çekilişinin büyük ikramiyesi 61 milyon lira olarak belirlendi.

22 Kasım

- İSEDAK 33. Bakanlar Toplantısı'nda Türkiye ile İslam Kalkınma Bankası arasında toplam 2,25 milyar liralık kredi anlaşmaları imzalandı.

23 Kasım

- Türkiye'ye uluslararası net doğrudan yatırım girişi, ocak-eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 18,8 azalarak 7 milyar 340 milyon dolar oldu.

24 Kasım

- SSM, Altay tankının yerli motoru için çıktığı Güç Grubu Geliştirilmesi Projesi'ne ilişkin ihalede, 5 firma teklife çağrı dosyası aldığını duyurdu.

29 Kasım

- Rekabet Kurulu, kurumsal krediler alanında faaliyet gösteren 13 banka hakkında yürüttüğü soruşturmada, ING Bank AŞ’ye 21 milyon 113 bin lira, The Royal Bank of Scotland Plc. Merkezi Edinburgh İstanbul Merkez Şubesi’ne de 66 bin 430 lira idari para cezası verilmesini kararlaştırdı.

30 Kasım

- Türkiye'nin ihracatı, ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9 artarak 13 milyar 942 milyon dolara yükselirken, ithalatı yüzde 25 artışla 21 milyar 267 milyon dolar oldu. Ekimde dış ticaret açığı yüzde 73,9 artarak 7 milyar 324 milyon dolara yükseldi.

Aralık'ta yaşanan ekonomik gelişmeler

1 Aralık

-Ekmekte gramaj düzenlemesi yapıldı. Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği'nde yapılan değişiklikle, ekmek çeşitleri en az 200 gram ağırlıktan başlamak üzere 10'ar gram artırılarak piyasaya arz edilecek.

4 Aralık

- Kasım'da TÜFE yüzde 1,49, Yİ-ÜFE yüzde 2,02 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 12,98, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 17,30 oldu.

5 Aralık

- Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi'nin hizmete açıldığını belirterek, kayıt ve bildirim yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere 5 bin liradan 20 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacağını bildirdi.

- Torba yasa olarak bilinen 7061 sayılı "Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, araçlarda Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) için uygulanacak yeniden değerleme oranı, 1300 cc altı araçlar için yüzde 15, 1300 cc üstü araçlar için ise yüzde 25 olarak belirlendi.

- Konuşma, internet, yayıncılık gibi haberleşme hizmetlerinden farklı farklı tahsil edilen Özel İletişim Vergisi, her bir hizmet için yüzde 7,5 olarak esas alındı.

- Torba kanunla "hava polisi" uygulaması da mevzuata girdi.

- Çalışanların ücretlerinin 2017 yılının son dört ayında bin 404 liranın altına düşmemesi için ilave asgari geçim indirimi sağlanmasına, emlak vergilerinin, 2017 yılında uygulanan birim değerlerin belirli bir yüzdesini geçmemesine karar verildi.

- Kurumlar Vergisi, 2018, 2019 ve 2020 yıllarında yüzde 22 olarak belirlenirken, Bakanlar Kurulu, bunu yüzde 20'ye kadar indirmeye yetkili kılındı.

8 Aralık

- Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ekimde bir önceki aya göre yüzde 0,7 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,3 artış gösterdi.

11 Aralık

- Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 11,1 büyüdü.

13 Aralık

- Yerli üretimin desteklenmesi için kamunun yapım işi ihalelerinde, ihale dokümanlarının yerli ürün kullanımını sağlayacak şekilde hazırlanması zorunluluğu getirildi.

14 Aralık

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstihdam Şurası’nda işverenlere yönelik destek paketi açıkladı. Erdoğan, bu kapsamda, 3 ve altında çalışanı olan işletmelerin sağladıkları her ek istihdam için ödedikleri maaş, prim ve vergilerin birini devletin birini kendilerinin ödeyeceğini bildirdi. Başbakan Binali Yıldırım da son bir yıl içinde bu istihdam seferberliği başlatıldığı andan itibaren 1,5 milyon vatandaşa yeni iş bulunduğunu bildirdi.

15 Aralık

- Türkiye’de işsiz sayısı, eylülde geçen yılın aynı dönemine göre 104 bin kişi azalarak 3 milyon 419 bin kişiye geriledi. Aynı dönemde işsizlik oranı 0,7 puan azalarak yüzde 10,6 oldu.

- Merkezi yönetim bütçesi kasımda 8,5 milyar lira fazla, ocak-kasım döneminde ise yaklaşık 26,5 milyar lira açık verdi.

16 Aralık

- Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, proje bazlı teşvik sisteminde 70 milyar liralık yatırımı açıklamaya hazırlandıklarını belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanımızın şahitliğinde tüm yatırımcılara 70 milyar liralık yatırım teşvik belgesini bir kerede vereceğiz." dedi.

#Ekonomi
#2017