Genel olarak sivrisinek sokması ile bulaşan Batı Nil virüsünün ana konağının yabani kuşlar olduğu bilinmekte. Pek çok nörolojik semptoma yol açan bu hastalığın kuluçka süresi 2 ila 15 gün kadardır. 50 yaş ve üzeri kişilerde etkisini daha fazla gösteren Batı Nil virüsünün en tehlikeli yanı hiçbir belirti göstermemesidir.
> Bulaşma sebebi sivrisinek olduğundan vücudunuza temas ettirmemeniz oldukça önemli. Dışarı çıktığınızda böcek kovucu ilaçlar kullanarak uzun süreli koruma sağlayabilirsiniz.
Bulaştığı her 150 kişiden yalnızca biri ciddi semptomlar gösteriyor. Enfekte olanlar arasında hafif belirtiler gösteren hastaların oranı yüzde 20. Tahminlere göre enfekte olanlar için ölüm oranı binde bir.
Batı Nil virüsünün tedavisi için herhangi bir ilaç veya aşı bulunmamakta. Ağrı gibi bazı belirtilerin etkisini azaltmak ve ateşi düşürmek için ağrı kesici-ateş düşürücü kullanılabilir. Hafif belirtilere sahip hastaların bir kısmı tipik olarak kendiliğinden iyileşir, bazı belirtiler ise birkaç hafta sürebilir. Daha ciddi vakaları, genellikle tıbbi bakım ve destekleyici tedaviler için hastaneye yatırmak gerekir.