EDISYON:

Balığın faydaları nelerdir?

14:5214/11/2022, Pazartesi
G: 14/11/2022, Pazartesi
Yeni Şafak
Balık
Balık

En iyi protein kaynağı olarak bilinen balık, bağışıklık sisteminden zeka gelişimine kadar birçok faydası bulunan bir besin. 8 aylık av sezonunda uzmanların haftada en az 2-3 kez tüketilmesini tavsiye ettiği balığın, hem fiziksel hem de ruhsal sağlığa iyi geldiği söyleniyor. Son yıllarda tüm dünyada D vitamini eksikliği sebebiyle hastalıklar artmaktadır. D vitamini için en iyi kaynak ise su ürünleri ve balıklardır. Peki balığın faydaları nelerdir? Balığı kimler tüketmeli? Balıkta hangi besin değerleri var? Balıkta ne kadar protein vardır? Balığı sağlıklı pişirme yöntemleri nelerdir? İşte soruların cevapları.

Uzmanların küçük büyük demeden her insanın düzenli olarak tüketmesi gerektiğini söylediği balığın insan sağlına birçok faydası bulunuyor. Ülkemizde eylül ve nisan ayları arasında sezonu devam eden balığın a’dan z’ye bütün faydalarını sizler için derledik.

BALIĞIN FAYDALARI NELERDİR?

> Kalp atışlarının düzenler,

> Kas kasılmasını önler,

> Bağışıklık sistemini korur,

> Zekayı geliştirir,

> Diyabet riskini azaltır,

> Omega 3 deposudur,

> Çocukların dikkatini artırır,

> Kemikleri güçlendirir,

> Eklem ağrılarına iyi gelir,

> Hücreleri onarır,

> Alzheimera yakalanma olasılığını düşürür,

> İnsan vücudu için gerekli olan en az 13 vitamin tanımlanmaktadır. Bunların büyük bir bölümü balıklarda bulunmaktadır. Balıklarda yağda çözünen A, D, E ve K vitaminleri genellikle daha fazladır.

BALIĞI KİMLER TÜKETEBİLİR?

Bebeğin optimal gelişimini desteklemek için sadece hamilelik sırasında değil aynı zamanda emzirme döneminde de balık vazgeçilmez bir besin kaynağıdır. Araştırmalarda omega-3 yağ asitlerini alan çocukların ince motor becerileri ve konsantrasyonun yanı sıra konuşma gelişiminin önemli ölçüde daha iyi olduğu gösterilmiştir.

Balık kilolu insanlar için de faydalıdır. Bunun nedeni, aşırı kilolu, orta yaşlı ve yaşlı erişkinlerde iltihabı azalttığı belirlenmiştir.

Ayrıca omega-3 takviyesi depresyona girenler için yardımcı olabilmektedir. Gerekli doz ve tedavi süresi, hastanın temel omega-3 yağ asidi seviyelerine bağlıdır.

Çocukların haftada bir veya iki kez balık yenmesi tavsiye edilir. Balık iyi bir protein kaynağıdır. Protein büyüme, bağışıklık sistemi ve tüm önemli vücut fonksiyonlarının korunması için önemlidir. Özellikle çocuklarda protein büyümeyi teşvik etmekte ve vücut gelişimine katkı sağlamaktadır.

BAZI BALIKLARIN BESİN DEĞERLERİ

Bazı balıkların 100 gramında bulunan yağ miktarları şöyledir:

BALIKTA NE KADAR PROTEİN VARDIR?

Protein içeriği balık çeşitleri arasında farklılık gösterse de, 100 gram balıkta ortalama 20 gram protein vardır.

BALIĞI EN SAĞLIKLI PİŞİRME YÖNTEMLERİ

Protein ve yüksek ısı ile kayba uğrayan vitamin ile mineraller pişirme suyuna geçmeyip balıkta kalacağı için balığı
buhar yöntemiyle pişirin
. Tercih küçük balıklardan yana olunca daha çok uygulanan bir pişirme yöntemi olan kızartma daha sık kullanılır. Bu nedenle küçük balıklar yerine büyük fileto balıkları tercih edebilirsiniz.
Pişirme yöntemleri olarak sırasıyla, vakumla pişirme, mikrodalga, fırınlama ve buharda pişirme öne çıkıyor. Tüm bunların yanı sıra
yağda kızartma
, balığın içerisindeki
faydalı yağ asitlerini
ve
D vitaminlerini
en aza indiren yöntem olarak görülüyor.

#balık
#omega
#vitamin
#protein
#sağlık
#kas

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.