Ayasofya ne zaman cami oldu?

13:1624/07/2023, Pazartesi
G: 24/07/2023, Pazartesi
Yeni Şafak
Ayasofya
Ayasofya

Ayasofya'nın cami oluşu Kamu Personeli Seçme Sınavı'nın ilk oturumu olan Genel Yetenek Genel Kültür (GY GK) sınavında çıkan soru ile gündeme geldi. Bugün 24 Temmuz Ayasofya'nın cami olarak açıldığı tarihin yıldönümüdür. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin yeniden ibadete açılmasının bugün yıl dönümü kutlanıyor. Müza olmaktan çıkartılan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi 86 yıl sonra kılınan ilk cuma namazı sonrası ibadete açılmıştı. Peki, Ayasofya ne zaman cami oldu? Ayasofya ne zaman ibadete açıldı? İşte Ayasofya'nın cami oluşuna ilişkin detaylar...

KPSS GY-GK soruları arasında yer alan Ayasofya Camii ile ilgili soru araştırılmaya başladı. Sınava katılan adaylar soruları kontrol ediyor. Ayasofya'nın ibadete açılmasının ilk yılı kutlanıyor. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin 86 yıl sonra önemli bir kararla ibadete açılması büyük sevinçle karşılanmıştı. Pek çok kişi de Ayasofya'nın ibadete açılma süreci ile ilgili detayları araştırıyor.

AYASOFYA NE ZAMAN CAMİ OLDU?

86 yıl boyunca müze olarak hizmet veren Ayasofya, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi ismiyle kılınan cuma namazı ile 24 Temmuz 2020 tarihinde resmen ibadete açıldı.

AYASOFYA-İ KEBİR CAMİİ ŞERİFİ NE DEMEK?

Ayasofya Camisi'ne 'Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi' tabelası asıldı.Caminin ön kapısına asılan "Ayasofya Kebir Cami-i Şerifi" yazılı tabelayı Cumhurbaşkanı Erdoğan açtı. Tabelanın Türkçe ve İngilizce olduğu görülüyor.

AYASOFYA'NIN TARİHİ

Tarihi yarımadada Fatih ilçesine bağlı Sultanahmet meydanında buluna Ayasofya, İstanbul’da yapılmış en büyük Bizans kilisesi olup, aynı yerde üç kez inşaa edilmiştir.İlk yapıldığında Megale Ekklesia (Büyük Kilise ) adını almış, V. yüzyıldan itibaren ise Hagia Sophia (Kutsal Hikmet) olarak adlandırılmıştır.I. Kilise İmparator Constantinos ’un (324–337) oğlu imparator Constantios (337–361) tarafından 360 yılında yaptırılmıştır. Bu kilise bazilikal planlı ve ahşap çatılıdır. Kilise 404 yılında İmparator Arcadios’a karşı, çıkan halk ayaklanmasında kısmen yakılmış ve harap olmuştur. II. Kilise İmparator II. Theodosios (408–450) tarafından Mimar Ruffinos ’a 415 yılında inşaa ettirilmiştir. Bu yapı da yine bazilikal planlı, ahşap çatılı, 5 nefli ve 3 kapılı anıtsal girişli bir yapıdır. II. Ayasofya da İmparator Iustinianos ( 527–565) aleyhine 532 yılında başlayan ve tarihte Nika ayaklanması olarak adlandırılan isyan sonucunda yanmış ve yıkılmıştır. Bugünkü Ayasofya İmparator Iustinianos tarafından dönemin iki önemli mimarı olan Miletos’lu (Milet) Isidoros ile Tralles’li (Aydın) Anthemios ’a yaptırılmıştır. Binanın yapımına 23 Şubat 532 tarihinde başlanmış,1000 usta ve 10.000 işçi ile 5 yılda tamamlanmış, 27 Aralık 537 yılında ibadete açılmıştır.Ayasofya’da VI. yüzyılda yapılan orjinal tavan mozaiklerinin bitkisel ve geometrik motifli olanları günümüze kadar ulaşmış, ancak tasvirli mozaikler ikonaklazma akımının bitiminden sonra yapılmıştır.

AYASOFYA NE ZAMAN MÜZE OLDU?

1923'te cumhuriyetin ilanından sonra cami olarak kullanılmaya devam etse de, Ayasofya 1931'de kapatıldı. Ayasofya, Mustafa Kemal Atatürk'ün emri ve Bakanlar Kurulu kararı ile 1935 yılında müzeye dönüştürülmüştür

Ayasofya Bizans İmparatoru 1. Justinianus tarafından, 532-537 yılları arasında dönemine göre 5 yıl gibi kısa bir sürede İstanbul'un tarihî yarımadasındaki eski şehir merkezine inşa ettirilmiş bazilika planlı bir patrik katedrali olup 1453 yılında İstanbul'un Osmanlılar tarafından alınmasından sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürülmüştür.



#ayasofya
#ayasofya açılışı
#ayasofya cami oluşu
#ayasofya tarihi