T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 14 OCAK 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

MİT'den 'istihbaratta zaafiyet olur' uyarısı

Telefon dinlemelerinin tek elden kontrol edilmesi için oluşturulan 'İletişim Başkanlığı', teknik donanım ve personel alınmayınca işe başlayamadı. MİT "İstihbaratta zaafiyet yaşanıyor" uyarısında bulundu

Mahkeme kararıyla iletişim takibinin tek elde toplanması için oluşturulan İletişim Başkanlığı, resmen göreve başlayacağı 23 Ocak'a sayılı günler kala 'unutkanlığa' takıldı. MİT ise 'Yasal boşluk nedeniyle istibaratta zaafiyet yaşanıyor' uyarısında bulundu. İstihbaratın en önemli ayağı olan telefon dinlemenin AB standartlarında yapılabilmesi için çıkarılan İletişim Başkanlığı yasasında kadro tahsis edilmedi.

85 KADRO BEKLİYOR

Telekomünikasyon Kurumu İletişim Başkanlığı'na Ankara Cumhuriyet Savcısı Fethi Şimşek, şube müdürlüklerine ise Basri Aktepe, Abdülkadir Mahmutoğlu ve Mustafa Akar atandı. Bu unutkanlık nedeniyle 85 kişilik teknik kadro bir türlü belirlenemedi. Bu sorunun, büyük bölümü Türk Telekom'dan olmak üzere geçici görevlendirme formülüyle çözülmesi gündeme geldi. Ancak, Telekomünikasyon Kurulu bu yönteme sıcak bakmadı. Şimdi İletişim Başkanlığı bünyesinde çalışacak 85 personel için yasal düzenleme yapılması ve ardından Maliye Bakanlığı'nın kadro vermesi bekleniyor. Ayrıca, teknik ekipman listesi hazırlandı ancak ihale bir türlü yapılamadı. İletişim Başkanlığı için 3 ay önce Ankara'da kiralanan binaya da masa, sandalye ve diğer büro malzemeleri alınamadı.

Yasal dinleme nasıl olur?

MİT, Emniyet ve Jandarma tarafından ayrı ayrı yapılan telefon dinlemeleri İletişim Başkanlığı'nda toplanacak. Dinleme mahkeme kararı ile yapılacak ve en çok 3 ayla sınırlandırılacak. Olağanüstü durumlarda Emniyet Genel Müdürü veya İstihbarat Daire Başkanı, Jandarma Genel Komutanı veya İstihbarat Başkanı, MİT Müsteşarı veya Yardımcısı'nın talebi ile mahkeme kararı olmadan dinleme yapılabilecek. Ancak bu dinlemeler için 24 saat içinde mahkeme kararı alınamazsa İletişim Başkanlığı bütün kayıtları yok edecek. Yasadışı takiplerinden elde edilen veriler mahkemede delil kabul edilmeyecek ve yasadışı dinleme yapanlar 2 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacak.

MİT: Dinleme zaafiyeti doğuyor

MİT ise telefon dinleme ve iletişim takibinde zaafiyet yaşandığını, illegal dinlemelerin olduğunu bu nedenle İletişim Başkanlığı'nın çalışmalarına zaman geçirilmeden başlamasını istedi.

Ses ve kelime taraması

Telefonların izlenmesi için kullanılacak program üç ayrı şekilde takipte bulunabilecek. Bunlardan biri direk olarak "kişi ve telefon numarasının takibi" şeklinde olacak. Yani takip edilecek kişi ve numarası mahkeme kararı ile belirlenecek, sistem bunu takip edecek. İkinci dinleme şekli ise "anahtar sözcük" yöntemiyle gerçekleşecek. Buna göre mahkemenin vereceği karar doğrultusunda anahtar söz veya sözlerin geçtiği her konuşma kayda geçecek. Üçüncü dinleme şekli ise "ses rengine" göre olacak. Buna göre takip edilecek kişinin ses özellikleri sisteme yüklenecek ve bu kişi telefonunu değiştirse bile anında konuşmalarından bulunabilecek.

  • HAMDİ ATEŞ / ANKARA

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •  ANKET

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi