| |
'Akaryakıt vurgunu'na birleşik cephe formülü
Gümrük Müsteşarlığı'nın raporunda, güvenlik birimleri ile devletin ilgili tüm kurumlarının, akaryakıt kaçakçılığına karşı birleşik cephe şeklinde ortak bir platform oluşturarak mücadele etmesi istendi.
| Evin Göktaş |
Gümrük Müsteşarlığı'nın akaryakıt kaçakçılığı ile ilgili olarak hazırladığı raporda, devletin ilgili tüm kurum ve kuruluşlarının biraraya gelip kaçakçılığa karşı ortak mücadele platformu kurması teklif edildi. Gümrük Başkontrolörü Sedat Güner tarafından hazırlanan raporda, kaçak akaryakıtın 'beyaz zehir'le eşdeğer olduğu kaydedilerek "Maliye Bakanı'nın da belirttiği gibi, dolaylı vergiler payının artışı, önemli ölçüde dolaysız vergilerdeki göreli azalmadan kaynaklanmaktadır. Akaryakıt fiyatları içindeki bu dolaylı vergiler nedeniyle, akaryakıt kaçakçılığından çok büyük rantlar elde edilmektedir. Bu nedenle son yıllarda var olan organize suç örg ütleri bu alana yönelmektedir" denildi. Raporda, Türkiye'deki akaryakıt tüketimi içinde yüzde 6'lık payın kaçak olduğu belirtilerek, akaryakıt kaçakçılığında son yıllarda yaşanan artışa dikkat çekildi. Raporda, akaryakıt kazancının büyük bölümünün çetelere gittiği belirtildi.
DEVLETE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR
Raporda, akaryakıt kaçakçılığının yüzde 80'inin deniz yoluyla, geri kalanın da karayolu ve sınır kapılarından yapıldığı ifade edilerek, devletin koordineli bir çalışmasıyla bunun önüne geçebileceği bildirildi. Akaryakıt kaçakçılığında, akaryakıt bayilerinin de rolünün büyük olduğuna vurgu yapılan raporda, "Akaryakıt kaçakçılığı ile daha etkin mücadele edilebilmesi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Başbakanlık Gümrük, Denizcilik, Çevre ve Dış Ticaret Müsteşarlıkları, Maliye, Enerji, Ulaştırma, Sanayi ve Ticaret Bakanlıkları ile güvenlik birimleri koordinasyon oluşturmalıdır" denildi.
BİRÇOK DOLANDIRICILIK YÖNTEMİ VAR
Gümrük Müsteşarlığı'nın hazırladığı raporda, akaryakıt kaçakçılığındaki yöntemlerden bazıları şöyle sıralandı:
Yabancı gemiler ile yabancı limanlara sefer yapan Türk bayraklı gemilere verilmek üzere ikramiye olarak alınan vergisiz transit akaryakıtın, açık denizde küçük teknelere verilmek suretiyle ülke içine sokulması.
Dahili kabotaj beyannamesiyle sevkedilen yakıtlarda, yakıtın son varış limanına boşaltılmak yerine bu limana gelmeden boşaltılması
Özellikle Karadeniz ve Marmara denizlerinde balıkçı teknesi görünümlü teknelerin orijinal depoları dışında kaçakçılık için extra depo yaptırarak uluslararası sularda yabancı ya da Türk bayraklı gemilerle temasa geçerek aldıkları akaryakıtı ülke içinde satması.
Transit geçen ya da bekleme yapan gemilerden, acente motorları veya balıkçılarca akaryakıt alınarak kullanılmakta veya iç piyasaya sürülmektedir.
Habur'dan İskenderun'a transit olarak sevkedilen ham petrol yükünü taşıyan tankerlerin, yükün bir kısmını yolda boşaltarak eksik miktarla boşaltım noktasına varması.
Türkiye'den üçüncü dünya ülkelerine ihraç edilmek maksadıyla yüklenen transit akaryakıtın gümrük kapılarında yurt dışı yapılmış gibi gösteren transit beyannamesi teyit nüshasında tahrifat yapılması.
|
|
|