T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Ç A L I Ş A N I N   S E S İ 16 MART 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 


Tahsin SINAV


Halen çalışmayan kızlarımız ne yapsın?

Kutlu ÖZCAN: 1980 yılında ölen sigortalının eşine, sigortalının ölümünden dolayı maaş bağlanmış. Sigortalı öldüğünde 5 ve 8 yaşında 2 tanede kız çocuk bulunmakta idi. Kızlar, 18 yaşına girdiklerinde SSK'dan bir yazı gelmiş ve Annelerine ödenmekte olan maaşın bir kısmı bundan böyle kızlara ödenmeye başlamış. Yani aslında SSK'nın ödediği tutar değişmemiş sadece anne biraz daha az maaş alıp, az aldığı tutar kadar kızlara maaş bağlanmış. Kızlar, 2006 yılına kadar çeşitli işlerde SSK'lı olarak çalışmışlar, ama bilgi sahibi olmadıklarından dolayı, bir taraftan da ölüm aylığı almaya devam etmişler. 18 yaşından bu zamana kadar yaklaşık toplamda 12 yıl SSK'lı olarak çalışmışlıkları var. Anne 2006 Şubat ayında vefat etti. Kızlardan biri şu an çalışıyor, ama diğeri 5 yıldır çalışmıyor ve çalışmayı da düşünmüyor. Her ikisi de bekâr. Çalışmayan kız, annesinin ölümünden dolayı annesinin aldığı maaşı SSK'dan istemeye çekiniyor. Çünkü SSK'nın kendilerine ödediği aylığı faiziyle geri istemesinden çekiniyor. Çünkü 12 yıl boyunca hem SSK'lı olarak çalıştılar, hem de SSK'dan maaş aldılar. Yalnız önemli bir nokta daha var. Kızlar bu maaşı almak istemeseler idi. Anneleri zaten kızlara ödenecek maaşı alacaktı. Yani örnek verecek olursak: Anne 450 YTL alırken, kızlar 18 yaşına girdiklerinde, anne:350, kızlar:50'şer YTL almaya başlamışlardı. Eğer kızlar o zaman bu konular hakkında bilgi sahibi olsalardı, bu maaşı istemezlerdi. Çünkü kızların çalışacakları kesindi. Aslında yersiz yere fazla ödenen bir tutar yok gibi geliyor bana. Ama bu konudan emin değilim. Annelerine ödenen maaşı talep etmeye çekiniyorlar. Çünkü talep halinde kızlardan 12 yıl boyunca ödenen SSK yardımının faiziyle beraber geri isteneceğinden korkuyorlar. SSK nasıl olduysa bu konuyu atlamış ve kızlar, SSK'lı olarak çalışmış olmalarına rağmen onlara maaş ödemeye devam etmiş. Kızlar şu an çaresiz, anne ve baba yok. Lütfen bu konuda ne yapabileceklerine dair bilgi verin.

Bu konu bilindiği üzere 2005 yılı ortalarında yeniden düzenlendi. Resmi Gazete'nin 09.07.2005 ve 25870 sayılı nüshasında yayınlanarak yürürlüğe giren 02.07.2005 tarih ve 5386 sayılı Kanunun;

1. maddesiyle 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 121. maddesine eklenen fıkrayla; "Ölüm geliri ve aylıklarından yapılan yersiz ödeme tutarları, yersiz ödenmiş olan gelir ve aylıkların kesilmesi nedeniyle aynı dosyadan gelir ve aylık ödemesi yapılan diğer hak sahiplerine Kurumca yapılması gereken gelir ve aylık ödeme tutarları nazara alınmak suretiyle tespit edilecek Kurum zararı esas alınarak tahsil edilir..."

2. maddesiyle de "Sosyal Sigortalar Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir:

Geçici Madde 91. - 6.8.2003 tarihinden önce hak sahibi kız çocuklarına bağlanan gelir ve aylıklar; bunların evlenmeleri, Sosyal Sigortaya, Emekli Sandıklarına tabi çalışmaları veya kendi çalışmalarından dolayı buralardan gelir veya aylık almaları halleri hariç olmak üzere geri alınmaz.

Bunlardan, yukarıda belirtilen haller haricindeki nedenlerle gelir veya aylıkları kesilen veya durdurulan kız çocuklarının gelir ve aylıkları, kesme veya durdurma tarihi itibariyle talep şartı aranmaksızın yeniden başlatılır. Gelir ve aylığın kesilmesi nedeniyle diğer hak sahiplerine önceki hisselerinden fazla ödenen tutarlar, gelir ve aylığı tekrar başlatılacak hak sahibine yapılacak ödemeden mahsup edilir. Gelir veya aylığı kesilenlerden tahsil edilmiş olan tutarlar aynen iade edilir.

6.8.2003 tarihinden önce ölen sigortalıdan dolayı hak sahibi ana ve babaya; Sosyal Sigortaya, Emekli Sandıklarına tabi çalışmaları veya kendi çalışmalarından dolayı buralardan gelir veya aylık almaları nedeniyle gelir ve aylıkları kesilenlere, gelir ve aylığın kesildiği tarihe kadar yapılan ödemeler geri alınmaz. Ana ve babalardan Sosyal Sigortaya, Emekli Sandıklarına tabi çalışmaları veya buralardan kendi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık almaları nedeniyle Kurumca tahsil edilmiş olan tutarlar, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde talepleri halinde ilgililere aynen iade edilir.

Bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce tespit edilen yersiz gelir ve aylık ödemelerinde, aynı dosyadan yersiz ödeme yapılan hak sahibi için çıkarılan borç tutarından, diğer hak sahipleri için varsa hesaplanan alacak tutarı mahsup edilerek tahsil edilir. Diğer hak sahiplerinin itirazı halinde hisseleri hariç tutulur. Tahsil edilmiş olan yersiz gelir ve aylık ödemeleri için de ilgilinin bu Kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren bir yıl içerisinde talepte bulunması halinde aynı usul izlenir. Fazladan tahsil edilen miktarlar, tahsilat tutarları üzerinden ilgililere iade edilir.

1.1.2000 tarihinden önce işten ayrılan ve anılan yıl veya daha sonraki yıllarda tahsis talebinde bulunan sigortalılardan, işten ayrıldıkları yılda 360 günden az malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş oldukları halde ortalama yıllık kazancın tespitinde, bu yılın kazançları nazara alınarak hesaplanmış aylıkların ödenmesine devam olunur ve yapılan yersiz ödemeler geri alınmaz.

Bu maddenin birinci ve ikinci fıkrası gereğince, aylık veya gelirleri ödenmeye devam olunacak kız çocuklarının aylık veya gelirlerinin ödenmesine devam olunması için sahip olmaları gereken şartları, ilk kez veya yeniden 6.8.2003 tarihinden sonra haiz olan kız çocukları da aynı esas ve usûllerle aylık veya gelir hakkından yararlandırılır.

Bu maddenin altıncı fıkra hükmü 31.12.2005 tarihine kadar uygulanır."

Yukarıdaki iletide durumları belirtilen kızlardan birinin çalışması halen sürdüğüne göre, ölüm aylığını almaması gerekmektedir. Annelerinin ölümü nedeniyle de zaten durumu SSK'na bildirmelidirler. Kısacası kaçarak sorunun çözümü ne kadar bekletilebilir ki! Bu nedenle bir an önce bu konuyu ilgili SSK birimiyle görüşerek, yukarıda belirtilen hükümler ve bu doğrultudaki SSK uygulama esaslarına göre çözmek gerekmektedir. Okuyucularımdan bu konuda epeyce ileti (e-mail, faks ve mektup) aldığımdan ve reform çalışmaları sırasında bu konularda mutlaka yeni düzenlemeler yapılacağından, çeşitli yazılarımda konuyu ele almaya devam edeceğim.

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi