Bugünkü Yeni Şafak |
|
|
Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde yapılacak 9. Uluslararası İş Forumu'nu Avrasya'nın Davosu olarak niteleyen MÜSİAD Başkanı Ömer Bolat, geniş bir heyetle katılacakları forumda Arap yatırımcıları Türkiye'ye davet edeceklerini söyledi.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Bolat, Türkiye'ye yılda 5-10 milyar dolar arasında "Körfez sermayesi çekmenin" mümkün olduğunu söyledi. Bolat, "Avrasya'nın Davosu" olarak nitelendirilen 9. Uluslararası İş Forumu'nun (IBF), 29 Eylül-5 Ekim tarihleri arasında Suudi Arabistan'ın Cidde şehrinde yapılacağını, 20'den fazla ülkenin katılacağı Forum'a MÜSİAD'ın 172 kişilik bir heyetle katılacağını belirtti. IBF'nin Avrasya coğrafyasında global iş ağlarının oluşturulmasını amaçladığını, işadamları arasında ticaret ve yatırım ikliminin ve ortaklığın gelişmesi için istişare platformu olduğunu anlatan Bolat, yılda bir kez toplanan Forum'un 5'inin MÜSİAD'ın evsahipliğinde İstanbul'da yapıldığını söyledi. Cidde'de yapılacak Forum'da gündemin, İslam ülkeleri arasında ticaretin önündeki mali, mevzuat ve gümrük engellerinin kaldırılmasına odaklanacağını belirten Bolat, İslam Kalkınma Bankası Başkanı Mohammed Ali, İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu ile Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in konuşma yapacağını belirtti. Körfez'den sermayesi yatırım için yer arıyor Bolat bu arada, "yılda 5-10 milyar dolar arasında Körfez sermayesi çekmemiz mümkün" dedi. Son petrol fiyatlarındaki yükselişten önce dünyada en az 1.2 trilyon dolar Körfez sermayesi olduğu, özellikle ABD, İngiltere ve İsviçre gibi birçok Batı ülkesinde Körfez sermayesi ve yatırımlarından söz edildiğini anlatan Bolat, devamla şunları söyledi: "ABD 11 Eylül olayından sonra özellikle ilk haftalarda (paramıza el konulur korkusuyla) 200 milyar dolarlık bir Körfez yatırımının, Batılı ülkelerden ürküp çekildiğini öğrendik. Bu çerçevede, Dubai, Malezya, Beyrut, Lübnan, Ürdün gibi ülkelere ciddi yönelişler oldu. Dubai, Riad, Beyrut borsası yüzde 100'ler mertebesinde artış kaydetti. Buna ilave olarak, Körfez ülkelerindeki petrol fiyatlarındaki artıştan ötürü 2005 ve 2006 itibariyle 360 milyar dolarlık bir ilave sermaye kaynağının da oluşacağını ve bunun yatırım için yer aradığını biliyoruz." Araplar, ilgisini Telekom'la belli etti Bolat, Türk Telekom ihalesi ile beraber Körfez sermayesinin, Türkiye'deki başta özelleştirme projeleri olmak üzere yoğun bir şekilde ilgi gösterdiklerini vurguladı. Bolat, Körfez sermayesi ile daha çok sağlık, eğitim, gayrimenkul, perakende, hizmet sektörlerinde işbirliği yapılabileceğini, bunu diğer alanlara da genişletmek gerektiğini söyledi. GAZİANTEP Erdemir Ortak Girişimi'ne destek
Ömer Bolat, Türkiye'de 1-2 yıl sonra özelleştirme projeleri olmayacağını, yabancı sermayeyi reel sektöre, KOBİ'lere ve yeni yatırımlara kanalize etmek gerektiğinin altını çizdi. Özelleştirmelerde yerli-yabancıya satılması tartışması yaşandığı ve Erdemir'i almak için TOBB önderliğinde Ereğli Ortak Girişim'in oluşturulduğu anımsatılması üzerine Bolat, milli kuruluşlar arasında güçbirliği oluşumunu desteklediklerini söyledi. Bolat, Erdemir'in stratejik önemi olduğunu ifade ederken, "Erdemir için milli kuruluşların güçbirliği oluşumunu olumlu buluyoruz. Ümit ederiz ki, başarılı olurlar" dedi.
|
|