|
|
Tarlaya ektim soğan!
Amerika'da kablosuz internet erişim noktalarının (hotspot) yaygınlaşması, teknolojiyi tarlalara kadar taşıdı.
Amerika'da tarım sektöründe teknolojiden yararlanılıyor. Bob Hale adlı çiftçi, kablosuz internet özelliği olan dizüstü bilgisayarıyla soğan tarlasından internete bağlanıp, e-postalarını okuyor, piyasanın son durumu ile haberlere göz atıyor, gerektiğinde tarlasından uzaktayken bile mahsullerin durumunu uydu görüntülerinden takip edebiliyor. Bay Hale, tarlasında yetiştirdiği soğanların fotoğrafını çekerek, kasabadaki alıcılara internet üzerinden gönderiyor. Ürüne fiyat biçilmesi konusunda anlaşma ve ödemeler de internet üzerinden sağlanıyor.
Kablosuz internet hizmeti Amerika'da kamuya açık alanlarda her geçen gün yaygınlaşıyor. Çeşitli şehirlerde belediyeler şirketlerden gelen ücretsiz bağlantı noktaları kurma tekliflerini değerlendirmekle meşgul. Arama motoru servisiyle bilinen Google dahi, kablosuz internet işine soyunmuş durumda.
Philadelphia ve San Francisco gibi yerlerde yerel yönetimler, herkesin kablosuz internet ağından yararlanması için çalışmalar yapıyor. Dış alanlarda ADSL gibi yüksek bant internet erişim hizmetlerini kullanmak mümkün değil. Bu nedenle, kablosuz ağ, açık alanlarla interneti kullanabilmek için önem kazanıyor.
Dünya genelinde halen 72 bin 140 kablosuz ağ bağlantı noktası (hotspot) bulunuyor. Kablosuz internetin asıl doruk noktasına ulaşması WiMax adı verilen ve 50 kilometre kapsama alanı olan internet erişim noktalarıyla gerçekleşecek. Halen Türk Telekom da, WiMax için test çalışmaları yürütüyor.
DİĞER YAZILAR
Şirketlerin iki belâsı: 'Hacker'lar ve virüsler
Az gelişmiş ülkeler için az gelişmiş bilgisayarlar
Kimse inanmamıştı
'Cep'imin yakıtı bitiyor seni daha sonra ararım!
En iyi kim çalar?
İnternet telefonunda kıyasıya rekabet
Telefonda internet çağı
Kitapların internetten halka açılması askıda
ABD'de okullar Linux'a dönüyor
Gündem: 'Devlet gözetimi'
Kütüphanecilik Google ile yeniden tanımlanıyor
Dünya elinizin altında
Sana dün Google'dan baktım aziz İstanbul!
Bilgisayarda işlemci savaşı
Microsoft, tepeden tırnağa RSS
Alan adında üç ayrı sistem
Türk kullanıcı MSN'yi 'not ediyor'
Hiç sizin için kitap basıldı mı?
Oyunda kıyasıya rekabet
AB'nin en az bilişeni Yunanlılar
İnternet antene çıkıyor
Çift beyinli bilgisayar dönemi
'İnternet haberciliği' henüz emekleme safhasında
Microsoft: Windows 2003, Linux'tan daha güvenli
Lâf değil icraat yapıyorlar
Bilişim sektörüne yanıltıcı reklâm bombası düştü
Merkez Bankası'ndan Oktay Bey şifrenize talip
TÜBİTAK'a "CD'den çalışan yazılım"la övünmek...
Linux, son kullanıcı için hâlâ hazır değil
Klavye standardımızı sermaye mi belirliyor?
Sanal alışverişi kim sabote ediyor
Microsoft'a teslim olmadık
mbdede@yenisafak.com.tr
mbd@melihbayramdede.com
www.melihbayramdede.com
|
|
TV uyku, internet
uykusuzluk halidir
Ödüllü Joybee 102R MP3 çalar Türkiye'de
BenQ şirketinin tasarım ödüllü MP3 çaları Joybee 102R, Türkiye'de satışa sunuldu. Joybee 102R, farklı ve canlı biçimi ile, bir kolye, bir bilezik hatta özel olarak tasarlanmış kişisel bir aksesuvar kimliğine bürünüyor. Cihaz, aynı zamanda dosya taşımak için de kullanılabiliyor. Joybee 102R, 10 saat aralıksız olarak MP3/WMA/WAV formatında dijital müzik dinleme fırsatı sunuyor. Yeniden şarj edebilmek için ise bilgisayarınıza USB yuvasından bağlamak yeterli oluyor. Sadece 16 gram olan, 256 MB kapasiteli ürünün fiyatı 69 dolar + KDV.
ADSL kampanyası için süre uzatıldı
Türk Telekom'un, öğrenci ve öğretmenlere yönelik başlattığı ADSL Promosyonu'nun süresi 15 Kasım 2005'e kadar uzatıldı. Promosyondan faydalanmak isteyenler, 256 Kbps limitli veya limitsiz tarife paketlerinden birini seçerek ADSL abonesi olabilecek. Bu müşterilerden ADSL bağlantı ücreti ve bir aylık kullanım bedeli talep edilmeyecek. Ayrıca limitli tarife seçen kullanıcılardan ilk bir ay kotaaşım ücreti de alınmayacak. Öte yandan şu anda 256 KB olan en düşük ADSL bağlantı hızı 512 KB'ye çıkacak. Fiyatta ise artış yapılmayacak.
Ücretsiz 'Bilişim Sözlüğü' yükleyin
Pusula Yayıncılık tarafından bilişim dünyasındaki temel bir gereksinime yönelik olarak yayımlanan ve son olarak ücretsiz bir yazılım olarak kullanıcıların hizmetine sunulan "BİLİŞİM SÖZLÜĞÜ 2005", gördüğü büyük ilgi ile kısa süre içerisinde gerçek bir başarı öyküsüne dönüşüyor. Prof. Dr. Bülent Sankur'un on yıldan fazla süren çalışmasının ürünü olan Bilişim Sözlüğü kitabı şimdi de bilgisayar kullanıcılarının ekranında. Yazılım şu adresten ücretsiz edinilebilir:
bilisimsozlugu
|
|
|
Melih Bayram Dede
|