![]() |
![]() |
Bugünkü Yeni Şafak |
![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
AB Komisyonu, Türkiye'de kümes hayvanlarında tespit edilen kuş gribinin, ölümcül H5N1 tipinde olduğunu açıklarken; Tarım Bakanlığı, ilave tedbirler alınmayacağını, teyakkuz durumunun devam ettiğini açıkladı
AB Komisyonu, Türkiye'de kümes hayvanlarında tespit edilen kuş gribinin, insanlar için tehlikeli olan H5N1 tipi olduğunu kaydetti. Komisyonun Sağlık ve Tüketicinin Korunmasından Sorumlu Üyesi Markos Kipriyanu, düzenlediği basın toplantısında, "Türkiye'de ortaya çıkan virüsün hastalığa sebebiyet verecek H5N1 tipi kuş gribi olduğunu" söyledi. Türkiye'de ortaya çıkan H5N1 tipi kuş gribinin, Rusya, Moğolistan ve Çin'deki virüslerle doğrudan bağlantısı olduğunu da ifade eden Kipriyanu, Kipriyanu, AB Komisyonu'nun tedbir olarak Türkiye, Romanya ve hastalığın görüldüğü diğer ülkelere seyahat edeceklere, çiftliklerden uzak durmaları ve yabani kuşlarla temastan kaçınılması biçiminde uyarılarda bulunacağını söyledi. 117 vakada 60 kişi öldü Bu arada, kuş gribi ve göçmen kuşlar konusundaki AB uzmanlarının yarın acil toplantı yapacağı bildirildi. H5N1 tipi kuş gribinin insanlara kolaylıkla bulaşmadığı biliniyor. H5N1 tipi kur gribi virüsünün insanlara çok zor bulaştığını belirten uzmanlar, bugüne kadar tüm dünyada 117 kişinin bu hastalığa yakalandığını, bu kişilerden 60'ının öldüğünü kaydettiler. Eker: Virüs kontrol altında AB'den gelen sonuçlarla ilgili açıklama yapan Tarım Bakanı Mehdi Eker ise "Alarm halindeyiz" dedi. Denetimlerinin Türkiye genelinde sürdüğünü belirten Bakan Eker, "İlk defa hastalık olmadan 'hastalık olursa' diye tatbikat yapmıştık. Ortaya çıkınca da hemen müdahale ettik. Kuş giribi kontrol altındadır. İlk olay dışında başka bir hastalığa rastlanmadı" dedi. Eker, dünyada bugüne kadar 24 ülkede kuş gribi görüldüğünü ve Türkiye'nin 25. ülke olduğunu belirterek, konunun global bir mesele olduğunun farkında olduklarını söyledi.
CADDELER İLAÇLANDI Kuş gribine rastlanan Balıkesir'in Manyas ilçesine bağlı Kızıksa beldesinde, kanatlı hayvanların itlaf işlemlerinin sona ermesinin ardından gece yarısından sonra beldedeki tüm cadde ve sokaklar ilaçlandı.
ÖĞRENCİLERE BROŞÜR Manyas'a bağlı Kızıksa beldesine gelen Sağlık Bakanlığı yetkilileri, vatandaşlara ve öğrencilere hastalık hakkında bilgilerin bulunduğu broşürleri dağıttılar.
Sağlık Bakanlığı: İnsana bulaşmadı Sağlık Bakanlığı şu anda kuş gribine yakalanan herhangi bir vatandaşın olmadığını açıkladı. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, düzenlediği basın toplantısında, Kuş gribi ile ilgili şimdiye kadar alınan tüm önlemlerin "virüsün ölümcül olduğu" varsayımına dayanılarak yapıldığını belirterek, "Ülkemizde hiç bir insan vakası olmamakla beraber, korunma ve tedavide kullanılan ilaç stoğumuz yeterlidir. İlk etapta 8 kişi için koruyucu tedavi uygulandı. Vatandaşların herhangi bir telaş ve aşırı hassasiyetle ilaç temimine gerek yoktur" dedi. Buzgan, virüsün mutasyon sonucu her yıl değiştiğini, bu nedenle bir aşısının bulunmadığını söyledi. Firmaya ilaç siparişi verildi Herhangi bir salgın halinde kullanılmak üzere, koruyucu özelliği olan bu ilaçtan tedbiren Türkiye'de 500 bin kutu bulunmasını amaçladıklarını anlatan Buzgan, niyet mektubu çerçevesinde ilgili ilaç firmasından, ilk etapta 300 bin kutunun kısa sürede sağlanmasını istediklerini ifade etti. Buzgan, risk taşımayanların bu ilacı kullanmasının gereksiz olduğunu da vurguladı. Salgın planı hazırlanıyor Buzgan ayrıca, aralarında enfeksiyon, göğüs hastalıkları, mikrobiyoloji, pediatri alanlarında uzmanların bulunduğu 70 kişilik bir ekip tarafından, Dünya Sağlık Örgütü'nün önerileri doğrultusunda genel pandemi (salgın) planı hazırlandığını bildirdi. İlacı 2 yıl önce çıktı Kuş gribine karşı tek ilaç olarak tanıtılan Roche'un ürettiği "Tamiflu" adlı kapsül, virüse karşı etkili "oseltamivir" içeriyor. Etken madde, hastalıklı hücrelerden influenza A ve B virüslerinin vücuda yayılımını azaltıyor. Tamiflu, 1 yaşın altındaki çocuklarda, hamilelerde ve fosfata karşı aşırı duyarlı kişilerde kullanılmıyor. 18.09.2003 tarihinde ruhsat verilen ilaç 37 milyon 320 bin liraya satılıyor. Roche'un, aşırı talep nedeniyle biten ilaçtan 1 milyon adet daha ithal etmek için izin istedi. Eczacılar, vatandaşların grip aşısına da hucüm ettiğini belirtiyorlar. 8 bin 583 itlaf için 94 milyar ödendi Balıkesir Valiliği, Manyas İlçesi'ne bağlı Kızıksa Beldesi'nde görülen "Kuş Gribi" nedeniyle bugüne kadar 8 bin 583 kanatlı hayvanın itlaf edildiği bildirildi. Dün de 733 tavuk, 196 ördek, 3 kaz, 9 güvercin ve 3 hindi olmak üzere 944 adet kanatlının itlaf edildiğini belirten valilik, hayvan sahiplerine toplam 94 bin 224 YTL ödendiğini bildirdi. n BALIKESİR
Avrupa da grip alarmına geçti Göçmen kuşların bir sonraki duraklarının İsviçre olması ve Romanya'daki vakalardan alınan test sonuçlarının pozitif çıkması Avrupa ülkelerini harekete geçirdi. Göçmen kuşların bir sonraki duraklarının İsviçre olma ihtimali ve Romanya'daki vakalardan alınan tes sonuçlarının öldürücü kuş gribi çıkması, Avrupa'yı harekete geçirdi. Gelecek hafta AB sağlık bakanları virüsün yayılma riski bulunan İngiltere'de toplanma kararı aldı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağrı Büke, yaptığı açıklamada ''Göçmen kuşların bir sonraki uğrak yerlerinin İsviçre olacağının tahmin edilmesi, Avrupa'yı ciddi anlamda telaşlandırmaktadır'' dedi. İngiltere de risk altında Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü, Romanya'daki kuş gribi virüsünün ''büyük olasılıkla H5N1'' türünden olduğunu bildirdi. Örgütten yapılan açıklamada, "test sonuçlarından ölümcül virüsün çıkma ihtimalinin yüksek olduğu belirtildi. Bu arada AB sağlık bakanlarının da gelecek hafta İngiltere'de acil toplantı yapması bekleniyor. Toplantıda virüsün AB'ye girmesini önlemek için ilaçların depolanması ve diğer önlemler ele alınacak. İspanya ve Portakiz'in yanı sıra İngiltere'nin de virüs tehdidi altında olduğu belirtiliyor. İngiltere Çevre, Gıda ve Taşra İşleri İdaresi yetkilisi veteriner Debby Reynolds, yeni önlemler alınmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Hastalıktan önce ilaç kullanılması gereksiz Sağlık Bakanı Recep Akdağ, vatandaşların kuş gribine karşı ilaç almasının gereksiz olduğunu söyledi. Bakan Akdağ dün akşam katıldığı TRT haber bülteninde, kuş gribi virüsünün mutasyona uğradığı zaman salgın nedeni olacağını, bunun da 1 yıldır bilim adamlarınca tartışıldığını söyledi. Virüsün mutasyona uğraması durumunda ne yapılacağının Dünya Sağlık Örgütü'n de tartışıldığını aktaran bakan Akdağ, "Böyle bir değişikliğin olup olmayacağı, olursa ne zaman olacağı bilinmiyor" dedi. Akdağ, basında vatandaşları tedirgin edici haber ve açıklamaların bulunduğunu hatırlatarak şöyle konuştu: "Hastalığın ilk günlerinde kısmen etkili olacak ilaç var. Ancak bir kişi virüsü almışsa veya alabileceğinden kuşkulanıyorsa ilaç kullanılabilir. Vatandaşlarımızın bu ilacı alması gereksiz ve yanlıştır."
KUŞ GRİBİ NEDİR NASIL BULAŞIR? Kuş gribi veya tavuk vebası olarak bilinen "Avian İnfluenza" hastalığı, kanatlı hayvanların çok bulaşıcı ve öldürücü bir hastalığıdır. Hastalık insanlara, atlara, balina ve fok balığı gibi deniz memelilerine de bulaşabilir. Ancak insandan insana bulaştığına dair kesin bir veri bulunmuyor. Göçmen su kuşları hastalığı taşırlar ancak kendileri hastalanmazlar. Hastalğın kanatlı hayvanlardaki kuluçka süresi birkaç saat ile 2-3 gün arasında değişiyor. Hastalıklı hayvanlarla yakın temas halinde, özellikli solunum yoluyla insana bulaşıyor. Belirtileri ateş, boğaz ağrısı, kas ve eklem ağrıları, kuru öksürük, solunum güçlüğü gibi klasik grip belirtilerinin yanı sıra, ishal vakalarıdır. Hastalıklı hayvanların et ev yumurtalarının iyi pişirilmesi halinde insanlara zararı olmuyor. Virüs 56 derecede 3 saatte veya 60 derecede 30 dakikada ölüyor. Düşük ısılarda en az 3 ay, "0" derecede ise 30 gün canlı kalabiliyor. Virüse karşı şimdiye kadar etkin bir aşı geliştirilemedi. Çünkü virüs sürekli değişim geçiriyor ve bir aşı bir sonraki yıl etkili olmuyor.
Emekli yarbaydan biyolojik saldırı teorisi Kuş gribinin ülkemize nasıl geldiği tartışmalarında şok bir iddia ortaya atıldı. Emekli veteriner yarbay Dr. Can Demir, Türkiye'deki dört firmanın AB ülkelerine 2006 yılında beyaz et ihracatı başlatacağına dikkat çekerek, kuş gribinin Türkiye'ye yönelik "biyolojik saldırı" olabileceğini ileri sürdü. Dr. Demir, "Kuş gribinin göçmen kuşlar ile geldiği açıklandı ama kesin bilgi yok. Göçmen kuşlarının dışkılarının incelenmesi lazım. Bu virüsü cebinize koyarak uçakla da getirebilirsiniz, biyolojik saldırı ile de" dedi.
Adana'da ölü bulunan tavuklar temiz çıktı Adana Valisi Cahit Kıraç, önceki gün Adana'da ölü bulunan tavuklar üzerinde yapılan laboratuvar incelemesinde herhangi bir hastalık unsuruna rastlanmadığını bildirdi. Kıraç, yaptığı yazılı açıklamada, Adana'ya dün Balıkesir'den gelen bir kamyon içerisinde ölmüş vaziyette bulunan 15-20 adet tavuk üzerinde yapılan laboratuvar incelemesinde, halk sağlığını tehdit edecek şekilde herhangi bir hastalık unsuruna rastlanmadığını belirtti. Açıklamada konunun hassasiyetle takip edildiğini ve halkın herhangi bir endişe ve paniğe kapılmasına gerek olmadığı ifade edildi. Önceki gün Yüreğir'de 3 çuval dolusu ölü tavuk bulunmuştu.
![]() |
![]() |
![]()
![]() |
![]() |
![]() |