AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Çimentodaki liderlik
Uzanlar'a ilgiyi artırdı

2004 yılında dünyanın en büyük çimento ihracatçısı konumuna yükselen Türkiye'deki mevcut ekonomik konjonktür, yerli ve yabancı kuruluşları çimento sektöründe yatırım yapmaya teşvik ediyor

Türkiye'de çimento üretiminde faaliyet gösteren 54 tesis bulunduğunu, bunların 39 tanesinin entegre çimento fabrikası ve 15 tanesinin öğütme tesisi olduğunu aktaran Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Başkanı Adnan İğnebekçili, "Ülkemiz mevcut üretim hacmi ile dünya sıralamasında 8'inci konumdadır. Ancak, 2004 yılı sonuçlarına göre Türkiye dünyanın en büyük çimento ihracatçısıdır" dedi. Adnan İğnebekçili, yaptığı açıklamada Türkiye'de ilk özelleştirme faaliyetlerinin 1989 yılında çimento ile başlatıldığına işaret ederek, şöyle devam etti:

Dünya oyuncusu olduk

"Çimentoda özelleştirme 1996 yılında başarı ile tamamlanmıştır. Özelleştirme Türk çimento sanayiine büyük bir dinamizm kazandırmış, yerli oyuncuların yanı sıra büyük yabancı sermaye şirketlerinin de devreye girmesiyle serbest piyasa şartlarında rekabetçi bir pazar ortaya çıkarak, ülkemizin çimento sektöründe dünya oyuncusu olmasına katkı sağlamıştır." TMSF tarafından satışa çıkarılan Uzun Grubu varlıklarından 9 çimento fabrikası için 135 başvuru olduğunun anımsatılması üzerine de İğnebekçili, şunları söyledi: "Uzan fabrikalarına ilgi birkaç nedene dayalı. Öncelikle, Türkiye'deki mevcut ekonomik konjonktür, birçok yerli ve yabancı kuruluşa ülkemizde çimento sektöründe yatırım yapmaya teşvik ediyor. Ayrıca, özellikle konut sektöründe yaşanan canlanma, çimento yurt içi tüketiminin son 3 yıldır düzenli büyümesini sağlayarak birçok yatırımcının dikkatini çekmektedir. İhracattaki büyüme ve yüksek fiyat imkanı da yatırımcıların ilgisini daha da büyütmektedir. Bu nedenlerle, Uzan fabrikalarına gerek çimento, gerekse diğer sektörlerden büyük rağbet bulunmaktadır."

İğnebekçili, çimento sektörünün ciddi bir canlanma dönemine girdiğini vurgulayarak, bu dönemin önümüzdeki 5-6 yıl boyunca kesintisiz sürebileceğini, konut inşaatlarının yanı sıra altyapı projelerinin de ivme kazanmasıyla bu büyümenin daha sürdürülebilir bir nitelik kazanacağını sözlerine ekledi.

Kayseri'ye çimento yetişmedi

Çimento Sanayi A.Ş (ÇİMSA) Kayseri Bünyan Çimento Fabrikası Müdürü Mehmet Şahin, çimento tüketiminin geçen yıla oranla Türkiye'de yüzde 12, Kayseri'de yüzde 33 arttığını söyledi. Son yıllarda Kayseri'de altyapı yatırımlarında gözle görülür bir artış olduğunu belirten Şahin, şöyle devam etti: "Özellikle inşaat sektöründe bir canlılık görülüyor. Bunun üç ana sebebi var. Birincisi toplu konut. İkincisi organize sanayi bölgelerindeki yatırımlar. Üçüncüsü de Kayseri'de belediyelerin altyapı faaliyetleri."

  • KAYSERİ



  • 10 Ekim 2005
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED