Bugünkü Yeni Şafak |
|
|
AB'ye çevre uyumu için 2023'e kadar her ailenin gelirinin yüzde 3'ünü çevre yatırımlarına ayırması gerekiyor. 60 milyar avroluk çevre maliyetinin yüzde 90'ını Türkiye kendi bütçesinden yapacak.
Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne çevre konusunda uyumu için kamunun ve özel sektörün 2023 yılına kadar toplam 60 milyar avroluk çevre yatırımı yapması gerekiyor. Bu maliyetin yüzde 10'u AB hibelerinden, yüzde 40'ı özel sektör tarafından, yüzde 50'si de kamu kaynaklarından karşılanacak. Devlet çevre yatırımlarını vergiyle finanse edecek, özel sektör ise çevre uyumu için yaptığı harcamaları ürün fiyatlarına yansıtacak. AB'den alınan 17 milyon avroluk bir hibe ile başlanan, A'dan Z'ye çevre yatırımları haritası çıkarılması projesinin 2 ay sonra sonuçlanacağını dile getiren Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Hasan Zuhuri Sarıkaya, "Proje bittiğinde Türkiye'nin önüne bir yol haritası çıkacak, 60 milyar dolar nerelere harcanacak, ne kadarı suya, atıksuya ve havaya harcanacak belli olacak" dedi. "Kirleten temizleyecek" "Eskiden atık yağların ne olduğu belli olmuyordu. Şimdi yağı piyasaya süren belli oranda geri kazandığını göstermek zorunda" diyen Zuhuri Sarıkaya, katı atıklar için çıkan yeni kurallara göre firmaların sattığı ürünlerin katı atıklarını piyasadan toplayacağını, piyasaya ambalaj sürenlerin de bunları belli oranlarda geri topladığını ispatlamak zorunda olacağını ifade etti. Piller, akümülatörler, bitkisel ve madeni atıkyağları için kanun çıktığını hatırlatan Sarıkaya, "Katı atık altındaki yönetmeliğin Türkiye'ye maliyeti 7 milyar avro olacak. Atıksu için 12-13 milyar avro, su için 2-3 milyar avro ve sanayi atıkları için 15 milyar avro olarak tahmin ediliyor" dedi. 'AB'den gelecek hibe devede kulak kalır'
"Tahminimize göre AB'en gelecek hibe miktarı bizim toplam maliyetimizin yüzde 10'unu geçmez" diyen Çevre Bakanlığı Müsteşarı Zuhuri Sarıkaya, şunları söyledi, "Romanya daha fazla almış. Ancak AB eskisi kadar güçlü değil. Bu sene Türkiye AB'den toplam 300 milyon avro hibe aldı. 2007'den sonra yıllık bir milyar avroya çıkacak bu. AB'den çevre ile ilgili alacağımız hibe ise 5 milyar avroyu geçmez. Bu da toplam yapmamız gereken harcamaların yüzde 10'na denk gelir. Gerisi, yüzde 90'ı halktan topladığınız para ile finanse edilecek. Kredi de alsanız mutlaka geri ödeyeceksiniz. Sanayi sektörü de çevre için yaptığı yatırımları üretiiği ürün fiyatlarına yansıtacak. Neticede bunu da halk ödemiş olacak"
|
|