AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Cezayir'den 55 milyar
dolarlık yatırım çağrısı

Cezayir'in 2009'a kadar 55 milyar dolarlık altyapı yatırımı yapacağını açıklayan Devlet Bakanı Ebu Cerrah Sultan, Türk işadamlarına 'gelin bu fırsattan yararlanın' çağrısında bulundu

  • YAKUP KOCAMAN / CİDDE
    Cezayir hükümetinin koalisyon ortağı olan İslami Barış Hareketi'nin lideri ve Cezayir Devlet Bakanı Ebu Cerrah Sultan, Cezayir'in 2009'a kadar 55 milyar dolarlık yol, köprü, baraj ve okul gibi altyapı ve üst yapı yatırımları yapacağını açıklayan belirterek, Türk işadamlarına 'gelin bu fırsattan yararlananın' çağrısında bulundu.

    Cidde'deki Uluslararası İş Forumu sırasında açıklama yapan Sultan, Cezayir Cumhurbaşkanı'nın 2005 ile 2009 arasında yatırımlar için kullanmak üzere özel bütçesinden 55 milyar dolarlık bir fon ayırdığını kaydererek, "Özellikle inşaat firmalarınıza çağrı yapıyorum. Gelin yol, köprü, kavşak, baraj ve bütün altyapı yatırımlarında Cezayir'de büyük fırsatlar var. Türk firmalarının imajı bizde çok yüksek yeter ki gelsinler.

    Gelecek bir iki ay içinde Başbakan Erdoğan bir ziyaret planlıyor. İşadamları ile beraber geldiği takdirde Türk firmaları yatırım fırsatlarından daha kolay yararlanacaklar" dedi.

    "Özellikle MÜSİAD gibi işadamları derneklerinden ya da resmi kuruluşlardan onay alan Türk firmaları bizimle kolayca iş yapabilir" diyen Bakan Sultan, uluslararası finans ve bankacılık konusunda da iyileşme olduğuna dikkat çekerek 2006 ortasına kadar uluslararası bankalar ile Cezayir bankaları arasında bir fark kalmayacağını bildirdi.

    "Türkleri 10 sene önce yeniden keşfettik"

    10 sene önce Türkiye'yi yeniden keşfettiklerini söyleyen Cezayir'li Bakan, "Keşfetmemizin sebebi terör olaylarından dolayı Avrupa'lı yatırımcıların ülkemizdeki yatırımlarını daraltmaya başlaması oldu. Biz de yeni arayışlara girdik ve Türkiye'yi bulduk. 1994'te başlayan bavul ticaretinden sonra şimdi artık Türk işadamları Cezayir'de yatırım yapmaya başladılar. Şu anda Cezayir'de yatırım yapan çok sayıda Türk firması var" dedi. İslam ülkeleriyle ticaretlerinde Türkiye'nin Suriye'den sonra ikinci devlet olduğunu ifade eden Ebu Cerrah Sultan, inşaat yatırımları ve sanayi söz konusu olduğunda ise Türkiye'nin Cezayir'le çalışan en büyük devlet olduğu bilgisini verdi. Sultan, Türkiye ile Cezayir arasındaki en önemli engelin dil meselesi olduğunu kaydetti.

    Üç şehir tamamen Türk asıllılardan oluşuyor

    55 milyar dolarlık yatırıma start veren Cezayir'e Türk şirketlerini davet eden Devlet Bakanı Ebu Cerrah Sultan, son 10 yılda Türkleri adeta yeniden keşfettiklerini belirterek, "Üç şehrimiz tamamen Türk. Bizim soyisimlerimize baktığınız zaman Türk asıllı. Barbaros Hayreddin en tanınmışı" dedi. Cezayir'de koalisyon ortağı olan İslami Barış Hareketi, 1 devlet bakanlığı ile sanayi, kobi, bayındırlık ve balıkçılık olmak üzere 5 bakanlığa sahip.

    MÜSİAD, İslam dünyasını ateşledi

    Avrasya'nın Davos'unu gerçekleştiren MÜSİAD, İslam dünyası ekonomisi için kilit kurum olan İslam Kalkınma Bankası'nın ucuz kredi modeli arayışına da öncülük etti. İKB Başkanı Ahmed Muhammed Ali, küçük ve orta ölçekli işletmelerin de ucuz maliyetli kredi alabilmesinin yolunun açacak çalışmaların başlaması için emir verdi. İslam dünyası KOBİ'lerine ucuz kredi sunacak projede model olarak da son yılların gözde kurumu KOSGEB seçildi.

    MÜSİAD'ın öncülüğünde kurulan Uluslararası İş Forumu'nun Cidde'de düzenlediği 9. IBF Kongresi'nin ardından değerlendirmelerde bulunan MÜSİAD Başkanı Ömer Bolat, kongreye 15 ülkeden 700'ü aşkın işadamı katıldığını belirterek, "Avrasyanın Davos'u diyeceğimiz bu zirvede özellikle İslam dünyasıdaki ticaretin artması önünde bulunan vize engellerinin kaldırılması, banka akrediteleri ve sigorta işlemlerinin üçüncü elke eliyle yapılmasının önlenmesi ve gümrük engellerinin azaltılarak tercihli bir gümrük rejimine geçilmesi noktasında siyasi liderlere ve İslam Kalkınma Bankası'na önemli çağrılarda bulunuldu" dedi.

    Suudi Arabistan'da tam bir Türkiye rüzgarı estiğini dile getiren Bolat, "Hem bölgeye yönelik ihracatımız bakımından hem de Körfez sermayesini Türkiye'deki yatırımlara yönlendirmek açısından ortam şimdiye kadar hiç bu kadar iyi olmamıştı"

    Suudiler yeraltına kablo döşemeye talip

    Türkiye'de elektrik kablolarını yer altına indirme işine talip olan Saudi Cable, Türk otoritelerinin onaylaması halinde en ucuz kabloları kendilerinin üreteceğini iddia ediyor

    Saudi Cable Şirketi Finans ve Şirket İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Muhammed H. El Attas, kablo işinde dünyada en iyi 10 şirketten biri olduklarını kaydederek, Türkiye'de elektrik kablolarını yer altına indirme işine talip olduklarını ancak Türk otoritelerden bir yıldır cevap alamadıklarını söyledi. Hazırladıkları projeye finansman temin etmeye çalıştıklarını ifade eden Attas, "Suudi Arabistandaki fabrikamızda üreteceğimiz kablo ürünlerini Türkiye'nin kabloları yer altına indirme işinde kullanılmak üzere ihraç etmek istiyoruz. Şu anda Türkiye'de elektrik otoritesi, su idaresi ve Hazine ile halen müzakere ediyoruz. Projemizin kabul edimesi için Türk otoritelerinden bir yıldan fazla bir süredir cevap bekliyoruz" dedi.

    İslam ülkelerine özel standardizasyon kurulacak

    Bazı İslam ülkelerinin İngiliz, bazılarının Amerikan bazılarının da Rus standartlarını kullandığını kaydeden Attas, "Biz bankacılık sektörü de dahil olmak üzere İslam ülkeleri arasında geçerli olacak yeni bir standart sistemi getirmek istiyoruz. Biz İslam ülkeleri kurum-larımızı harmonize ederek bunu yapabiliriz " dedi.



  • 8 Ekim 2005
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED