T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S A Ğ L I K 20 ARALIK 2005 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

MİGREN ailenin başını yakıyor

Migren, Dünya Sağlık Örgütü tarafından günlük işlevleri en fazla aksatan hastalık olarak kabul ediliyor

Ayşe
Olgun
Özellikle 25 ila 55 yaşları arasında görülen migren bugün ülkemizde her beş kadından ve her 10 erkekten birinin ortak sorunu. Migrenli hasta ve yakınları üzerine yapılan bir araştırma sonucuna göre işsizlik oranı migrenli hastalarda 2 ila 4 kat daha fazla. Dünya Sağlık Örgütü tarafından günlük işlevleri en fazla aksatan hastalık olarak kabul edilen migren, kişinin işini, aile yaşantısını, çocuklarıyla ilişkisini allak bullak ediyor.

İŞ VERİMİNİ DÜŞÜRÜYOR

Pfizer'in katkılarıyla KRC Research tarafından yapılan "Migren- Ailenizin Baş Ağrısı" konulu araştırma Türkiye dahil İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Japonya ve Meksika'da bin 812 migrenli hasta ve 900 hasta yakınıyla gerçekleştirilmiş. Araştırmaya katılan hastaların yüzde 78'i migrenin iş hayatlarını, yüzde 73'ü evdeki günlük işlerini olumsuz etkilediğini söylüyor. Yüzde 68'i bu dönemde televizyon seyretme, kitap okuma ve müzik dinleyemediklerini dile getiriyor. Ülkemizden araştırmaya katılanların yüzde 75'i migrenin çocuklarla ilişkilerini etkilediğini söylüyor. Hastaların yüzde 55'i migrenli olmasalar daha iyi anne ve baba olacaklarına inanıyor. Yine hastaların çoğu migrenin eşleriyle olan ilişkilerini olumsuz etkilediğini söylüyor. Yüzde 68'i eşlerinin evde yaptıklarıyla daha az ilgilendiğini belirtiyor.

3 SORUDA MİGREN TESTİ

Eğer siz de son 3 ay içinde en az iki kere şiddetli baş ağrısı çektiyseniz şu üç soruyu kendinize sorun: Baş ağrısı sırasında midenizde bulantı ve kusma hissettiniz mi? Işık sizi rahatsız etti mi? Baş ağrısı işlerinizi bir gün boyunca yapmanızı engelledi mi? Eğer bu üç sorudan ikisine cevabınız 'evet' ise, yüzde 93 migren hastası olabilirsiniz ve mutlaka bir doktora başvurmanız gerekir.

Sosyal ilişkileri bozuyor

Migren, aile ilişkisini de olumsuz olarak etkiliyor. Sadece migrenli olan kişi değil eşi ve çocukları da bu durumdan etkileniyor. Aile yaşamının yanında migren atakları, aile içi ilişkilerini de bozuyor. Ayrıca sosyal yaşamları da olumsuz etkileniyor. Hastaların çoğu ailelerine zaman ayıramadığını söylüyor.

Turşu ve parfüm tetikliyor

Migrende genellikle ayda 1-2 kez oluşan ortalama 24 saat süren atak dönemlerinde orta şiddette ya da şiddetli baş ağrısıyla birlikte ışıktan ve sesten rahatsız olma, bulantı ve kusma gibi şikayetler oluşabilir. Tetikleyici unsurlar arasında şunlar ilk sırada: adet, doğum kontrol hapları, menopoz dönemi hormon tedavileri, ışık, stres, öğün atlama, parfüm, turşu ve süt ürünleri.


Soğuk havalar öldürücü olabilir

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, soğuk havanın kronik böbrek, diyabet, kalp hastaları ile by-pass ameliyatı geçirenler için öldürücü olabileceğini söyledi. Özlü, kış mevsiminde soğuk havaya bağlı olarak grip, faranjit, zatürree gibi hastalıkların görülme sıklığının arttığını, KOAH (akciğer hastalıkları) ve astım hastalarının ise daha fazla sorun yaşadığını belirtti. Özlü, yaşlıların, çocukların, kalp, astım, diyabet gibi sağlık sorunları olanların havanın çok soğuk olduğu günlerde dışarı çıkmamaları, giyinmeye özen göstermeleri ve insanların yoğun olduğu yerlerden uzak durmaları gerektiğini kaydetti.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi