AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ |
||
Bugünkü Yeni Şafak |
|
|
Hükümet ile memur sendikaları arasındaki toplu görüşmeler 15 Ağustos'ta başlıyor. Memurlar en düşük maaşın 1 milyar liraya çıkarılmasını isterken, hükümet ise yüzde 7.4'lük bir zam vermeyi öngörüyor.
BEHÇET GÜNGÖR
Hükümet memur maaşlarına yüzde 7.4 zam düşünüyor
Hükümet, 3 yıllık ekonomik program çerçevesinde memura 2006 yılı için yüzde 7.4 zam teklif etmeyi planlıyor. Ancak, kamu işçilerinden daha az ücrete çalıştıklarından yakınan memurlar, bu rakamın uygulanması halinde kamu işçisinin maaşıyla memur maaşı arasındaki farkın daha da açılacağını belirterek, bu teklife sıcak bakmıyor. Hükümet kamu işçilerine 2006 yılı için yüzde 10 zam veya 120 milyon seyyanen zam, ikinci yılın birinci ve ikinci altı aylık dönemlerinde ise yüzde 3'er oranında zam yapmayı kararlaştırmıştı. Memurlar geçen yıl hükümetle imzaladıkları 50 maddelik protokolün pekçok maddesinin yerine getirilmediğinden şikayet ediyor. Memurlar görüşme masasında grev ve toplu sözleşme hakkı için de ısrar edecek. Sendikaların Sosyal Güvenlik Reformu'nun getireceği yüzde 10'luk ek yükün de karşılanmasını talep edecek. 'Memur maaşı 950 YTL olsun' Memur-Sen Başkanı Ahmet Aksu, Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada toplu görüşmelerde en düşük memur maaşının 950 milyon liraya çıkarılmasını talep edeceklerini söyledi. Aksu, hükümetin, daha önce memurlara grev ve toplu iş sözleşmesi hakkı tanıyacağını taahhüt ettiğini hatırlatarak, amaçlarının bundan sonra hükümetle toplu görüşme yerine toplu iş sözleşmesi için masaya oturmak olduğunu söyledi. Geçen yılki toplu görüşmelerde, hükümet ile memur sendikalarının 50 maddelik bir mutabakat metni imzaladıklarına dikkat çeken Aksu, bu maddelerin 13'ünün gereğinin yapıldığını, kalan 37 maddeyle ilgili ise hükümetin şu ana kadar herhangi bir çalışma yapmadığını söyledi. Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız da 3 yıllık reel kayıplarının yüzde 16 olduğunu söyledi. Memurlarla işçiler arasındaki ücret farkının iyice açıldığını söyleyen Akyıldız, "Bir işçi, bir memurdan 2.97 kat fazla maaş alıyor. Bu farkın da kapatılmasını istiyoruz" dedi. 3 konfederasyon yetki aldı
Toplu görüşmelerde 11 hizmet kolunda yetki alan sendikalar ve bunların bağlı bulunduğu konfederasyonlar yer alıyor. 11 hizmet kolunun 7'sinde Kamu-Sen'e bağlı sendikalar, 3'ünde KESK, 1'inde ise Memur-Sen'e bağlı sendikalar yetki aldı. Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu'nun (Kamu-Sen) 316 bin, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK) 264 bin, Memur Sendikaları Konfederasyonu'nun (Memur-Sen) 159 bin memur üyesi bulunuyor.
|
|