AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ |
||
Bugünkü Yeni Şafak |
|
|
Asil kadrolara atanan vekil imamların soruları…
2002'den itibaren daimi vekil imam-hatipken olarak çalışmaktayken, çıkan yasa gereğince aday memur olarak atandım. Ayrıca vekil olarak çalışılan süreler kazanılmış hak aylığında değerlendirilecek mi? Bir dereceye ilişkin son Kanun 5289 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerine Bir Derece Verilmesi Hakkında Kanundur. Bu Kanunun birinci maddesinde "…15.1.2005 tarihinde görevde bulunanlar (aylıksız izinde bulunanlar dahil) ile bunlardan anılan tarihten önce emekli, adî malûllük, vazife malullüğü aylığı bağlananlar ile dul ve yetim aylığı alanlar hakkında da uygulanır." hükmü yer almaktadır. Bu hüküm ve hükmün (…) olarak belirtmiş olduğumuz önceki kısmı birlikte değerlendirildiğinde, verilen 1 derecelerde, kazanılmış hak aylık derece ve kademesi öne çıkmaktadır. Vekil memurlarda ise kazanılmış hak söz konusu değildir. Burada bir diğer husus şudur: Vekil olarak çalışılan süreler asalet tasdikinde dikkate alınmaz. Ayrıca, vekil imamlıkta geçen süreler kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde de dikkate alınmaz. Ancak, vekil imam hatiplerin asil kadrolara geçirilmesini düzenleyen 5338 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunda bir istisna getirilmiştir. Bu Kanunun 1'inci maddesinde "İmam-hatip kadrolarına vekaleten atananlardan bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte görevli olanlar veya askerlik hizmeti nedeniyle söz konusu görevden ayrılmış olanlar Devlet Personel Başkanlığınca açılan kamu personeli seçme sınavlarının herhangi birinden, Diyanet İşleri Başkanlığınca belirlenecek yeterli puanı almış olmaları koşuluyla aynı göreve aday imam-hatip olarak atanmış sayılırlar. Bu kişilerden asaleti tasdik edilenlerin vekil imam-hatiplikte geçen hizmet süreleri, kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilir." hükmü yer almaktadır. Bu hüküm açıklamalarımıza bir istisnadır. Dolayısıyla bu çerçevede atananlar için yukarıda belirtmiş olduğumuz husus geçerli değildir. Takdir edileceği üzere, bu Kanun çerçevesinde atananlar ile bu Kanunun dışında atanmış olanlar açısından adil olmayan bir durum ortaya çıkmaktadır. Bu Kanun kapsamı dışında atananların vekil imamlıkta geçen süreleri kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde sayılmazken bu Kanun kapsamında atananlar için vekil imamlıkta geçen süreler kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde sayılacaktır. Ayrıca asil memurluğa atanma süresi en az 1 en fazla 2 yıldır. Bu süre sizler için de geçerlidir.
Bağ-Kur hizmetinin ne kadarı sayılır?
Tarım ilçe müdürü olarak görev yapmaktayım. Daha önce 1984 yılında Bağ-Kur'lu idim. Hizmetimi saydırdım. Bunun ne kadarının sayılması lazım? Normalde tamamının sayılması lazım değil mi? Hangi hizmetlerin ne kadarının sayılacağı ve buna ilişkin detaylar 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununun Ek 18'inci maddesinde açıklanmıştır. Bu maddede, sigorta primi ödemek suretiyle geçirilen sürelerin, her yılı bir kademe ilerlemesine ve tahsil durumlarına göre her 2, 3, 4 veya 5 yılı bir derece yükselmesine esas olacak şekilde, memurun derece ve kademe aylığına ekleme yapılacağı belirtilmiştir. Ancak, iki durum bundan istisnadır. Konuya ilişkin iki durumu kapsayan hüküm şu şekildedir: "...Şu kadar ki, 18'inci yaşın ikmalinden önce veya iştirakçi oldukları tarihteki tahsil derecelerinden daha aşağı bir tahsil derecesinde sigorta primi ödemek suretiyle geçirdikleri süreler dikkate alınmaz…." Bu hüküm çerçevesinde iştirakçi olduğunuz tarihteki tahsil durumunuzdan daha aşağı bir derecede sigorta primi ödemişseniz bu süreler dikkate alınmayacaktır. Bu durumu örneklendirmek gerekirse; 1982 yılında lise mezunu olarak sigortalı bir işe başlamışsanız ve 1990 yılında 4 yıllık bir üniversiteyi bitirmişseniz ve 1994 yılında da memuriyete girmişseniz sigortalı hizmetinizin sadece 1990 yılından sonraki kısmı dikkate alınacaktır. Bu nedenle sigortalı hizmetinizin bir kısmı bu şekilde ise bu kısımlar dikkate alınmamıştır.
KPSS, bekleme süresi ve iki defa yerleşememe
2004 KPSS puanımla öğretmen olarak 2005 Şubat ayında göreve başladım. Fakat daha önce memurluktan istifa etmiştim ve kanuni olarak 6 aylık bekleme süresine uymamam gerekçe gösterilerek atamam iptal edildi. Acaba bu seneki atamalara 2004 KPSS puanımla başvurabilir miyim? Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik'in Ek 2'nci maddesinde; "Yapılan yerleştirme sonucu B grubuna ait herhangi bir kadroya yerleştirilip ataması yapılanlar, daha sonraki personel alımları için, yerleştirmelerine esas alınan puanla başvuruda bulunamazlar." hükmü yer almaktadır. Buradaki yerleşmeden kast edilen ÖSYM tarafından yapılan yerleştirme işlemleridir. Dolaysıyla öğretmenlerle ilgili bir yön bulunmamaktadır. Bu hüküm çerçevesinde bekleme süresine uyulmaksızın yapılan atamanızın iptal edilmesi, işlemi ilk haline döndermiştir. Yani atama işleminiz geriye dönük olarak iptal edilmiştir. Buna göre 2004 KPSS puanınızla, süreleri doldurmuş olmak kaydıyla, yeniden öğretmenliğe başvurabileceğinizi düşünüyoruz.
Askerlik hizmetini borçlanmak nerede gereklidir?
Halen çalışmaktayım. 1982 yılında, 4 aylık kısa süreli görev içinde askerlik yaptım. Bu süreyi borçlanmam gerekir mi? Yoksa hizmetten sayılır mı? 657 sayılı Kanunun 83 ve 84 üncü maddeleri gereğince muvazzaf askerlikte geçen süreler kazanılmış hak aylık derece ve kademesinin tesbitinde dikkate alınmaktadır. Bunun için askerlik borçlanmasına gerek yoktur. Ancak, emeklilik müktesebinden sayılabilmesi için askerlik borçlanmasını yaptırmanız gerekmektedir. Bu hususta 5434 sayılı Kanunun Ek 31 inci maddesinde; "… T.C. Emekli Sandığına yazılıolarak başvurdukları tarihteki öğrenim durumu itibariyle tabi oldukları personel kanunlarında yer alan hükümlere göre belirlenecek göreve giriş derece, kademe ve ek göstergeleri ile emekli keseneğine esas aylığın hesabına ait tüm unsurların toplamının, o tarihte yürürlükte olan katsayılarla çarpımı sonucu bulunacak tutarlar esas alınarak, yine o tarihteki kesenek ve karşılık oranlarına göre hesap edilir. Bu hüküm, bu Kanunun ek ve değişiklikleri ile diğer kanunlarla getirilen bütün borçlanmalar hakkında da uygulanır…." hükmü yer almaktadır.
(memurlar.net editörü) aunlu@yenisafak.com.tr Faks: (0312) 472 68 80
|
|
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv Bilişim | Dizi | Çocuk |
© ALL RIGHTS RESERVED |