AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ |
||
Bugünkü Yeni Şafak |
|
|
Ukrayna'da, Rusya yanlısı Yanukoviç ile Batı yanlısı Yuşçenko, krizi aşmak için anlaştı. Muhalefet, kamu binalarının etrafındaki ablukayı kaldırmayı kabul etti. İktidar, Anayasa Mahkemesi'nin kararını bekliyor.
Ukrayna'da iktidar ve muhalefetin, krizi aşmak için görüşmeleri sürdürme konusunda anlaşması, krizi şimdilik sona erdirdi. Muhalefet, kamu binalarının etrafındaki ablukayı kaldırmayı da kabul etti. Avrupa Birliği, Rusya, Polonya ve Litvanya'nın da katıldığı görüşmelerde, devlet başkanının yetkilerinin uzun vadede azaltılması ve parlamentoya daha fazla yetki verilmesi doğrultusunda kararlar da alındı. Muhalefetin adayı Yuşçenko, seçimlerin en baştan yapılması fikrini benimsemediğini, yalnızca geçen ay yapılan ikinci turun tekrarlanmasından yana olduğunu söyledi. Yuşçenko ayrıca, yeni bir seçimin kanuni temelinin bir gün içinde tamamlanması için avukatların anlaşmaya vardığını da dile getirdi. AB Dış Politika Temsilcisi Javier Solana ise, yüksek mahkemenin seçim sonuçlarını onaylamasının muhtemel görülmediğini söyledi ve yeni bir seçim düzenlenmesi için gereken anayasal değişikliklerin, bir ay sürebileceğini belirtti.
Kuçma: Tek çözüm yeni bir seçim Görevi bırakacak olan Ukrayna Devlet Başkanı Leonid Kuçma, devlet başkanlığı seçiminden sonra başlayan krizin tek çözüm yolunun, yeni bir seçim olduğunu söyledi. Kuçma, Moskova ziyaretinden dönüşünden sonra bakanlara hitaben yaptığı konuşmada, Parlamento'nun, ''devlet başkanının yetkilerini azaltan, parlamento ve hükümetin yetkilerini ise arttıran'' anayasal reformları kabul etmesinin hemen ardından, yeni bir devlet başkanlığı seçimi yapılabileceğini belirtti. Batı yanlısı muhalif lider Viktor Yuşçenko, başkent Kiev'in merkezindeki Bağımsızlık Meydanı'nda yanlılarına yaptığı açıklamada, "Ukrayna Anayasa Mahkemesi'nin seçimlerle ilgili perşembe günü alacağı kararı bekliyoruz ve yeni seçimlerin yapılması için verilecek tarihi bilene kadar burada bekleyeceğiz" dedi. 'Doğu-Batı karşıtlığı değil' NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, Ukrayna'daki siyasi krizin, Rusya yanlısı ve Batı yanlısı adaylar arasındaki bir Doğu-Batı karşıtlığına indirgenmemesi gerektiğini söyledi. Scheffer, Roma'da yaptığı konuşmada, "Ukrayna'nın demokratik geleceğinin ve toprak bütünlüğünün NATO için hayati önemde olduğunu'' söyledi. NATO Genel Sekreteri, "Seçimlerden sonra ortaya çıkan durum, Doğu-Batı rekabeti olarak tanımlanmamalıdır. Bu, demokrasi ve halkın iradesine saygı meselesidir'' diye konuştu.
AB Ortak Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana da, Ukrayna'da yapılacak yeni bir seçim için anayasal değişikliklerin beklenmesi gerektiğini söyledi. Solana gazetecilere açıklamasında, bunun da bir ay kadar süre alacağını belirtti.
|
|