|
|
ÜÇ AYLIK düşünce dergisi Doğu Batı son sayısında savaş ve barışı mercek altına alıyor. Savaş ve Barış, Savaş ve Batı, Savaş ve Doğu, Savaş ve Kadın, Savaş ve Medya, Çevre ve Türkiye alt başlıklarında incelenen dosya üzerine, aralarında Cemal Baki Akal, Halil İnalcık, Erhan Büyükakıncı, M.Ali Kılıçbay, Simten Coşar'ın da bulunduğu kıymetli kalemler yazıyor. Nur Bilge Criss, barışı olmayan savaşı, Emre Bağce küresel savaşların eşiğinde Kant ve Hegel'i, Mustafa Kibaroğlu kitle imha silahlarını, Dilruba Çatalbaş medyanın tutumunu değerlendiriyor.
Öyküye bakış
ÖYKÜYÜ merkeze alan dergi 'Eylül Öykü'nün Eylül sayısı çıktı. Derginin bu sayıda röportaj konuğu Türk öykücülüğünün son dönemi üzerinde emeği olan eleştirmen Semih Gümüş. Gümüş'le Türk öyküsünün modernleşme serüveni, modern öykünün evrimi ve postmodernizmin Türk öyküsünün üzerindeki etkileri konuşulmuş. Günümüz öyküsünü tartışmak kaygısıyla yola çıkan dergi bu amaçla iki postmodern yazarın dosyasını sunuyor: Müge İplikçi ve Özen Yula. Dergide öykücülerle yapılan söyleşilerin yanısıra, kitapları üzerine değerlendirme yazıları da yer alıyor.
Aydın anatomisi
BİYOGRAFİ Analiz dergisi son sayısında aydın sınıfın anatomisini irdeliyor. Türk Toplumunda Aydın Sınıfın Anatomisi adlı kitabı bulunan Orhan Türkdoğan'la konu üzerine yapılan söyleşiyi kapağına taşıyor. Türkdoğan Türk aydınının iç çelişkilerini ele alıyor ve cumhuriyet aydınlarının da Osmanlı aydınları gibi Enderuni oldukları varsayımını öne sürüyor. İsmet Özel'in Türklük deklarasyo-nunu ve fikri gerekçelerini yorumlayan Mahmut Çetin, bu iç isyanın halka, geleneğe ve Türk Müslümanlığı'na doğru atılmış adımlar olduğunu söylüyor. Dergi okunmayı ve saklanmayı gerektiren önemli çalışmaları barındırıyor.
|
|