|
|
korumak için yürüdü YÖK Yasası'nda yapılacak değişiklik tasarısına karşı bir süredir anlamsız bir kavga yürüten rektörler, sonunda öğretim üyelerini sokağa döktü. Öğretim üyelerine baskı yaparak Ankara'da yapılan gövde gösterisine katılmaya zorlayan rektörlerin yürüyüşü saltanat yürüyüşü olarak nitelendirildi.
Hükümet'in YÖK Yasası'nda yapacağı değişiklik tasarısına karşı bir süredir anlamsız bir kavga yürüten rektörler sonunda öğretim üyelerini sokağa döktü. Öğretim üyelerine baskı yaparak Ankara'da yapılan gövde gösterisine katılmaya zorlayan rektörlerin yürüyüşü saltanat yürüyüşü olarak nitelendirildi. Öte yandan, söz konusu saltanat yürüyüşüne öğrencileri de katmak isteyen rektörlerin, ellerindeki yetkileri mitinge katılmayan öğrenciler aleyhinde kullanma tehdidinde bulundukları belirtiliyor. YÖK tasarısının yasalaşması halinde saltanat yetkileri elinden alınacak olan rektörlerin konuyu saptırarak söz konusu gövde gösterisini "Cumhuriyete Saygı Yürüyüşü" olarak göstermeye çalıştıkları dikkat çekti. Mitinge katılan bazı grupların ise ordu ve hükümeti karşı karşıya getirmeyi amaçlayan dövizler taşımaları tepkiyle karşılandı. YÖK'çü rektörlerin organize ettiği yürüyüşte bazı grupların "ordu göreve" diyerek darbe çağrısında bulunmaları 1960'daki askeri darbe öncesinde üniversitelerde gerçekleştirilen provokasyonları çağrıştırdı. Gövde gösterisine katılan rektörler, öğretim üyeleri ve bazı derneklerin üyeleri Tandoğan Meydanı'nda Atatürk'ün sesinden "Nutuk"u dinlediler, Onuncu Yıl Marşı'nı söylediler. Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras, meydanda yaptığı konuşmada "Cumhuriyetin kazanımlarından asla vazgeçmeyeceklerini, hiçbir odağın gücünün cumhuriyeti ortadan kaldırmaya yetmeyeceğini" belirtti. Ankara Üniversitesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği'nce düzenlenen yürüyüş Tandoğan Meydanı'ndaki etkinlikle sona erdi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz ve YÖK üyeleri ile rektörler başta olmak üzere yürüyüşe katılanlar Anıtkabir'e ziyaretin ardından Tandoğan Meydanı'na geldiler. YÖK üyeleri Prof. Alparslan Işıklı, Prof. Tahsin Kesici, Bener Cordan ile YÖK Başkanı Prof. Kemal Gürüz, eski Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu Onuncu Yıl Marşı'na alkışlarla eşlik ettiler. Daha sonra, Atatürk'ün sesinden "Nutuk" dinlendi. Nutuk'u dinleyen rektörler bir süre alkışladılar ve yeniden Onuncu Yıl Marşı söylendi. Yaptığı konuşmada tüm Türkiye'yi temsil ettiklerini iddia eden A.Ü Rektörü Prof. Nusret Aras, Atatürk'ün kurduğu ve emanet ettiği demokratik, laik cumhuriyetin 80. yıldönümünü kutlamak üzere toplandıklarını söyledi. Prof. Aras, şöyle konuştu: "Cumhuriyetin özgürlük, barış, uygarlık, çağdaşlık, insanca yaşamak, geleceğe güvenle bakmak ve laiklik olduğunu biliyoruz. İşte bu nedenle cumhuriyete sahip çıkmak ayrımsız her Türk yurttaşının görevidir. Bu nedenle bugün tüm Türkiye'yi temsilen buradayız. Mustafa Kemal Atatürk'e sevgi ve saygımızı onun emaneti olan cumhuriyete bağlılığımızı ortaya koyduk. Bugün burada tüm Türk ulusu olarak cumhuriyetin kazanımlarından asla vazgeçmeyeceğimizi tüm dünyaya haykırıyoruz. Onun vasiyet ettiği çizgide, çağdaş ve uygar bir toplum olma ve bunu sürdürme konusunda kararlı olacağımıza hep birlikte O'nun huzurunda ant içtik."
"Ata'nın huzuruna kavga etmek için çıkmadık"
Adeta Hükümete karşı gövde gösterisine dönüşen mitingde konuşan AÜ. Rektörü Prof. Aras, "Bizler Ata'nın huzuruna kavga etmek, şikayet etmek için değil, emanetlerine sahip çıktığımızı göstermek için geldik" dedi. Prof. Aras, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün burada kalabalık bir kitlenin toplanmış olması, aradan 80 yıl geçmesine rağmen Mustafa Kemal Atatürk'ün ilke ve devrimlerinin nasıl kök salmış olduğunun göstergesidir. Aradan 80 yıl geçmiş olmasına rağmen 29 Ekim 1923'teki heyecanı, coşkuyu ve sevinci bugün burada aynı inanç ateşi ile yaşıyor olmamız O'nun ilke ve devrimlerinin ilelebet payidar kalacağının kanıtıdır. Cumhuriyeti kurmak için verilen zor ve onurlu mücadele gibi onu korumak ve yaşatmak da aynı şekilde kararlı ve onurlu bir mücadeleyi gerektiriyor. Son derece eminim ki hiçbir odağın gücü cumhuriyetimizi ortadan kaldırmaya yetmeyecektir." Darbe Anayasası istediler
Mitingde konuşan Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Ertuğrul Kazancı da Anayasa'nın tekrar düzenlenmesi ve 1961 Anayasası'ndaki kıstasların temel alınmasını istedi. "Çare 1961 Anayasasıdır" diyen Kazancı, yasaların da antidemokratik unsurlardan arındırılması gerektiğini söyledi. Savaşa da karşı çıktıklarını belirten Kazancı, "Her türlü emperyalist işgali kınıyoruz. Savaşlar ancak savunma durumunda olabilir" diye konuştu.
Darbe çağrısı yaptılar Ellerinde "Ordu Göreve", "Ya İstiklal Ya Ölüm-Atatürkçü Düşünce Kulüpleri Federasyonu" yazılı dövizler taşıyan bir gruba, organizasyonu düzenleyenlerce uyarıda bulunuldu. Otobüsün üzerinden etkinliği yönlendiren sunucuların, "Ordu görevini zaten yapıyor. Bu yaptığınız orduya saygısızlık. Ellerinizdeki afişleri indirin. Burada halk görevde" ikazlarına karşın grup ısrarla dövizleri indirmedi. YÖK Başkanı Prof. Kemal Gürüz ve rektörler gruba tepki gösterdiler. Prof. Gürüz, gazetecilerin yanına gelerek, "Bu pankartları Türk üniversiteleri katiyen tasvip etmiyor. Bu marjinal bir gruptur ve bu yürüyüşle alakası yoktur" dedi. Yürüyüşe katılanlar Atatürk ve cumhuriyet için şehit olanların anısına saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Daha sonra Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi ve "Gençliğin Atatürk'e Cevabı" okundu.
|
|