|
|
Büyükşehir Belediyesi'nce Antalya ile Kıbrıs arasında deniz ulaşımını sağlamak amacıyla alınan deniz otobüsü, Kaleiçi yat limanında deniz trafiğini felç etti.
Büyükşehir Belediyesi'nce Antalya ile Kıbrıs arasında deniz ulaşımını sağlamak amacıyla alınan Deniz Otobüsü, Kaleiçi yat limanında deniz trafiğini felç ediyor. 13 Eylül 2003 tarihinde sefere başlayacağı duyurulan ve yılan hikayesine dönen Antalya-Kıbrıs deniz otobüs seferleri açıklanan tarihte başlamadığı gibi, teknelerin giriş çıkışına engel olduğu için yatçıların tepkilerine neden oluyor. Eski Antalya'nın ancak Kaleiçi'nde görülebildiğini, zengin ve kaliteli turistin o yüzden burasını tercih ettiğini belirten yatçılar, deniz otobüsünün gemi sınıfına girdiğini ve bu yüzden büyük limana yanaşması gerektiğini vurgulayarak, "Bu yatların maliyeti 500- 600 bin dolar. Deniz otobüsü bizi tehlikeye sokuyor" dedi. Deniz otobüsünün limana yanaşması nedeniyle yan tarafının boş bırakıldığını ve hiçbir teknenin yanaştırılmadığını anlatan yatçılar, Yat limanında zaten çok sayıda yat bulunduğunu ve onların bile zor yanaştığını belirterek, "Bir de şimdi deniz otobüsü çıktı. Bu yatlar buraya döviz bırakıyor, bu gerçek neden göz ardı ediliyor?" diye sordu. 'CAN GÜVENLİĞİ YOK' "Büyükşehir Belediye Başkanı önce Antalya ile Kıbrıs arasının kaç mil olduğunu öğrensin ondan sonra feribot seferi koysun" diyen Seaquel Yacht firmasının Kaptanı Hüseyin Yılmaz, deniz otobüsünün limana zarar verdiğini iddia etti. Antalya- Göcek arası sefer yapan kaptan Yılmaz, "Biz buraya günlük 120 milyon lira para ödüyoruz. Üç tane rantçının aklıyla feribot seferi konmaz. Bu teknenin maliyeti 500- 600 bin dolar nasıl yanaştığımızı gördünüz. Bir daha kolay kolay gelmem. Rica ediyoruz bunu büyük limana alsınlar. Kayıkların arasına gemi yanaşmaz" dedi. Yılmaz, ayrıca, Yat Limanı'nda can güvenliğinin olmadığını da söyledi. Blue Voyage Yachting Türkiye Temsilcisi Cemal Pilgir deniz otobüsü yüzünden 3- 4 tekne yerinin boş kaldığını; ayrıca, durduğu yer itibariyle de teknelerin giriş çıkışına engel olduğunu ileri sürdü. Burasının Antalya'nın en hareketli yeri olduğunu ve deniz otobüsü yüzünden artık halkın bile giremediğini ifade eden Pilgir, "Gümrüklü yer varken ikinci bir gümrük sahasına ne gerek var?" diye sordu. Pilgir, deniz otobüsünü yabancıların işlettiğine de dikkat çekti ve bir teknenin 15 günlük bir turda yaklaşık olarak 45- 50 bin dolar döviz girdisi sağladığını belirtti. Zephyria Tur Yat İşletmeleri'nin Kaptanı Cemal Teke de deniz otobüsünün giriş çıkışlara mani olduğunu öne sürerek, deniz otobüsünün büyük limana alınmasını istedi KALEİÇİ'Nİ HALKA KAZANDIRACAĞIZ
Antalya Büyükşehir Belediyesi Deniz Otobüsü Genel Koordinatörü Alican Deveci, eleştirileri cevaplandırdı. Türkiye'nin incisinin Antalya, Antalya'nın incisinin de Kaleiçi olduğunu vurgulayan Deveci, bütün dünya genelinde uygulamanın böyle olduğunu, büyük limana daha çok yük gemilerinin geldiğini belirtti. Deveci, yük gemileri arasında yolcuların gitmesinin komik olacağını ifade etti. Ayrıca, Kaleiçi'ne yanaştırmakla turizme de çeşitlilik kazandırmayı hedeflediklerini anlatan Deveci, "Deniz Otobüsü Trafiği aksatmıyor. Sadece manevra sırasında sorun olabilir, o da üç dakika sürer. Deniz otobüsünün genişliği zaten 10 metre" dedi. Alican Deveci, deniz otobüsü seferlerini oradan başlatmakla aynı zmanda Kaleiçi'ni halka kazandıracaklarını iddia ederek, daha önce orasını tinercilerin işgal ettiğini ve sanki sadece içki içenlerin yeriymiş gibi görüldüğünü, bu uygulamayla o tür görüntülere de son verildiğini öne sürdü.
|
|