AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Çocukları ağlatmayın

Savaşlarda askerlerden daha fazla çocuğun öldüğü dünyada çocuklar kendilerine özel günde bile gülemeyecek. Rakamlar, her gün 35 bin çocuğun çeşitli nedenlerle öldüğünü ortaya koyuyor

Çocuklar, bir 'Dünya Çocuk Günü'nü daha buruk kutluyor. 2 milyar 700 milyonu aşkın çocuğun üçte biri kayıt dışı yaşıyor. Rakamlar, çocukların yaşam koşullarının tehlike altında olduğunu gösteriyor. Dünyada günde 35 bin çocuk ölüyor. Irak'ta, Afganistan'da, Filistin'de, Keşmir'de, Çeçenistan'da, Afrika'da ve dünyanın birçok bölgesindeki çocuklar, silahlı çatışmalar sonucu ölüyor, sakat kalıyor ya da yakınlarını yitiriyor. Her yıl, önlenebilir veya tedavi edilebilir hastalıklardan ölen çocuk sayısı 4 milyonu buluyor. Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin, çocukların sorunları çözülmeden, dünyanın bir çok sorununun da çözülemeyeceğine dikkat çekiyor.

Araştırmalar, acil önlem alınmadığında, 2010 yılına kadar 1 milyon 100 bin çocuğun AIDS kurbanı olabileceğini ortaya koyuyor. 800 milyon çocuk yeterli ve sağlıklı beslenemiyor. 400 milyon çocuk temiz su içemiyor. Yoksul ortamlarda yaşayan çocuk sayısı ise 1 milyar. Çocuk ölüm oranları aynen devam ederse 2000'li yıllarda 175 milyon çocuk ölebilir. Her 100 çocuktan 24'ü okuma - yazma bilmiyor. Okula gidemeyen bu çocukların üçte ikisini kız çocuklar oluşturuyor. Beslenme yetersizliğinden kaynaklanan ölümler kız çocuklarında daha fazla.

Çocuklar savaş kurbanı

Savaşlar yüzünden sakat kalmış çocuk sayısı 6 milyonu geçiyor. Yine savaşlar yüzünden 16 milyon çocuk psikolojik travma geçirdi. Savaşlarda askerlerden çok çocuklar ölüyor. 30 ülkede 300 bin çocuk silah altına alınarak savaşmaya zorlanıyor. Özellikle Irak'ta, işgalci ABD askerlerinin açtığı ateş sonucu ölen veya sakat kalan çocukların sayısı tam olarak bilinemiyor. 5 - 14 yaş grubunda 270 milyon çocuk çalışıyor. Savaşlar sebebiyle 7 milyon çocuk mülteci.

Türkiye'de çocuk olmak

Türkiye'de çocuk nüfusu yaklaşık 28 milyon, bebek ölüm hızı binde 42. 5 yaş altı ölüm hızı ise binde 50. Her 4 çocuktan biri hiçbir sosyal güvencesi olmadan çalıştırılıyor. Kimsesiz çocuk sayısı 700 bin civarında. Yaklaşık 20 bin çocuk SHÇEK'in himayesinde, bir o kadarı da sokakta yaşıyor. Sanık sandalyesine çıkan çocuk sayısı artıyor. Çocukların yüzde 72'si anne - baba, yüzde 22'si ise öğretmen dayağı yiyor. Her üç çocuktan biri istismara uğruyor. Çocuk ıslah evlerinde yaşayan çocuk sayısında önceki yıllara oranla artış oldu. Türkiye'de de okula gönderilmeyen çocukların çoğunluğunu kız çocukları oluşturuyor.

Çocuğa bakış değişmeli

Mustafa Ruhi Şirin, mutlu bir çocukluğun yaşanacağı yeni bir dünya kurulması çağrısında bulunuyor: "Önümüzdeki bin yılın çocuk politikalarını oluşturmak için, öncelikle bir 'çocuk gündemi' oluşturulmalıdır. Çocuk yüzlü bir dünya kurmak amacıyla çocuk gerçeğinde buluşmamız gerekiyor."

Ekim ayının ilk pazartesi günü

Ekim ayının ilk Pazartesi gününün Dünya Çocuk Günü olarak kutlanması ilk olarak BM'nin 1954 yılında aldığı bir kararla kabul edildi. 1923 yılında İsviçre'nin Cenevre kentinde toplanan 40 ülkenin delegeleri Uluslararası Çocukları Koruma Birliği'ni kurdu. Bu kuruluş, BM'nin kurulmasıyla BM Çocuklara Yardım Fonu'na (UNICEF) dönüştü.

  • ZEKERİYA GÜLÜN



  • 6 Ekim 2003
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED