|
|
Çin, 52,7 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırımı ile başı çekerken, ABD 30 milyar dolarlık yatırımla ikinci oldu. Türkiye 2002 yılında çekebildiği doğrudan yabancı yatırım ise 1,03 milyar dolarda kaldı.
Çin Halk Cumhuriyeti, 2002 yılı itibariyle, toplam 52,7 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım (DYY) ile yabancı sermayenin en fazla girdiği ülke konumunda bulunuyor. Bunu, 30 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım ile ABD izlerken, İspanya 21,1 milyarlık dolar ve İrlanda 19 milyar dolarlık DYY ile en fazla yabancı sermaye çeken ülkeler arasında yerini alıyor. Türkiye ise 2002 yılında toplam 1,03 milyar dolarlık yabancı yatırım çekerek, yabancı sermayeyi ülkeye çekebilme cazibesinin çok düşük olduğunu gözler önüne seriyor. Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası'nın (İNTES) hazırladığı "Dünya ve Türkiye Ölçeğinde Doğrudan Yabancı Yatırımlar" raporundan derlediği bilgilere göre, stratejik pazar konumu, nitelikli iş gücü, büyük ve yatırıma açık bir pazara sahip olması gibi çeşitli avantajlara rağmen Türkiye, yabancı sermayeyi ülkeye çekmekte oldukça zorlanıyor. Arjantinle aynı sıradayız
Raporda, ekonomik istikrarsızlıklardan oluşan dezavantajlar başta olmak üzere, ekonomik istikrarsızlık, uzun ülke içi ve ve bölgedeki belirsizlikler, AB ile ilişkilerde belirsizlikler, kronik enflasyon, gibi pekçok neden Türkiye'nin yabancı yatırımı yeterince çekememe nedenleri arasında yer alıyor. Sonuçta Türkiye 1 milyon dolarlık DYY payı ile, yaşadığı ekonomik kriz nedeniyle gözden düşen Arjantin ile aynı sırada yer alıyor.
|
|