|
|
Türkiye'de siyaset fırtınası, yabancı banka ve kredi derecelendirme kuruluşlarının raporları ve değerlendirmelerinde yer bulmaya başladı. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch siyasi belirsizliğin Ekim başına kadar çözülememesi durumunda, Türkiye'nin kredi notunu düşürebileceğini bildirdi. Deutsche Bank, Türkiye'de yaşanan siyasi gelişmelerin ardından bir erken seçime gidilmesinin kaçınılmaz olduğunu açıkladı. Yatırım bankası JP Morgan ise, Türkiye'de yapılabilecek bir erken seçimin piyasalar tarafından eskisi kadar kötümser karşılanmama olasılığı bulunduğunu belirtti.
Görünüm negatif'e döndü
Uluslararası kredi derecelendirme (reyting) kuruluşu Standard and Poor's Türkiye'nin görünümü durağandan negatife çevirdi. Türkiye'nin B eksi olan ülke notu ise teyit edildi. Açıklamada, görünümün negatife çevrilmesinde son siyasal gelişmeler gerekçe gösterildi.
Endişeye hiç gerek yok
Devlet Bakanı Kemal Derviş, "Hiçbir endişeye gerek yok ama tabii ki bir an önce Türkiye'nin kalıcı, önünü görecek sağlam bir siyasal çözüme de varması gerekiyor" dedi. Derviş, şunları söyledi: "Fakat birkaç gün önce de belirttiğim gibi bir siyasal belirsizlik vardı zaten ortada. Mutlaka daha kalıcı ve daha herkesin rahatlayacağı, inanacağı çözüme doğru mutlaka gidilecek."
Kurumlar piyasaya hakim
Devletin temel kurumlarının sağlam bir şekilde çalıştığını dile getiren Derviş, şöyle devam etti: "Merkez Bankamız para ve finans piyasaları açısından güçlü bir konumdadır. Rezervleri çok yüksek seviyededir. Siyasette ne olursa olsun kurumlar çalışmaya devam ediyor. Hiçbir endişeye gerek yok. Bir an önce siyasal çözüme de varılması gerekiyor."
Piyasalar hasarsız atlattı
Piyasalar sabah saatlerindeki keskin hareketlere rağmen, gün sonunda 'mütevazi tepkilerle' günü bitirdi. Sabah 8.500'e kadar düşen İMKB 100 Endeksi yüzde 1.84 kayıpla 8.742'den kapanırken, dolar günü bankalararası piyasada 1 milyon 665 bin liradan bitirdi Hazine, siyasette cephesinde şiddetli rüzgarların estiği bir günde, yaptığı iki ihalede rahatlıkla borçlandı. Hazine'nin dün düzenlediği 154 gün vadeli bono ihalesinde bileşik faiz yüzde 76.53, 238 gün vadeli bono ihalesinde ise yüzde 79.67 oldu. Hazine'nin 154 gün vadeli bono ihalesinde net 2 katrilyon 203 trilyon lira, 238 gün vadelide de net 653.8 trilyon liralık satış gerçekleştirildi. İhalede ayrıca kamuya 154 gün vadeli bonoda 400.8 trilyon lira, 238 gün vadeli bono ihalesinde ise 100 trilyon liralık net satış yapıldı
Borsa istifaları takmadı
Piyasalar, Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ın ve arkadaşlarının görevinden istifasıyla başlayan fırtınalı sürece açılıştaki sert harekete karşılık, 'temkinli' bir tepki gösterdi. İMKB 100 Endeksi kapanışta 118 puan azalarak 8.747 puandan kapandı. Borsa, sabah açılışta 8.500 puana kadar düşmüş, bu destekten gelen alımlarla 8.983 puana kadar yükselmişti. Borsa bir ara 8.900 puanın da üzerine çıktı. Endeks ilk seansın kapanışında sadece 45 puan indi ve seansı 8.866 puandan kapandı. İkinci seansta, Hazine ihalesinde sağlanan başarıya rağmen, günü malda bitirmek istemeyen borsacıların satışları endeksin gerilemesine neden oldu. Endeks 0.53 cente gerilemiş oldu. İki seansın toplam işlem hacmi 304. trilyon lira oldu.
DOLAR DA GEVŞEDİ
Dolar, Özkan depremi nedeniyle, bankalararası piyasada sabah saatlerinde 1 milyon 702 bin liraya kadar çıktı. Ancak, daha sonra tepkinin yumuşamasıyla 1 milyon 692 bin liraya geriledi. Saat 12.20'de dolar kotasyonlarına bakıldığında alış fiyatı 1 milyon 657 bin lira, satış fiyatı ise 1 milyon 665 bin lira düzeyinde bulunuyordu. Hazine'nin ihaleyi başarıyla atlatmasıyla, döviz üzerinde baskı iyice azaldı ve dolar günü bankalararası piyasada 1 milyon 665 bin liradan kapattı. Gün sonunda piyasada kapanış, dolarda 1 milyon 685 bin, Euro'da ise 1 milyon 672 bin lira oldu.
|
|