|
|
RTÜK'E AB MAKYAJI
AB'ye uyum çerçevesinde RTÜK Kanunu gözden geçirilecek. Yeni tasarı hayata geçerse, Kürtçe yayın serbest olacak ve TV'lere kapatma cezası yerine, para cezası verilecek. 3984 sayılı RTÜK Kanunu'nda Avrupa Birliği'ne verilen 'Ulusal Program' kapsamında değişiklikler yapılacak. RTÜK Kanunu'nda yapılacak en önemli değişiklikle Kürtçe radyo ve TV yayınının önündeki engel kaldırılacak. Bu değişikliğin ise, hükümet ortakları arasında yeni bir krize yol açması bekleniyor. RTÜK Kanunu'nda yapılacak değişikliklerle yeniden iletim yasağı kaldırılırken, ekran karartma dönemine de son verilecek. AB'ye uyum yasaları çerçevesinde RTÜK Kanunu'nun 19 Mart'a kadar değiştirilmesi hedefleniyor. Hükümet, Cumhurbaşkanı Sezer tarafından veto edilen ve Meclis'te bulunan RTÜK yasa tasarısını bayramdan sonra yeniden gündeme getirecek. RTÜK kanun tasarısında yer alan ve kamuoyunda büyük tepkilere neden olan düzenlemeler geri çekilirken, AB'nin istediği bazı düzenlemelere öncelik verilerek tasarı yasalaştırılacak. Kürtçe yayın serbest olacak
RTÜK Kanunu'ndaki en önemli düzenleme 4. maddede yapılacak. AB'nin 'yerel dillerde radyo ve TV yayınına' izin verilmesi kapsamında 4. maddenin 't' bendi değiştirilecek. Bu bentte "Radyo-TV yayınlarının Türkçe yapılması, ancak, evrensel kültür ve bilim eserlerinin oluşmasında katkısı olan yabancı dillerin öğretilmesi veya bu dillerde haber iletilmesi amacıyla bu dillerin kullanılabilmesi' hükmü yer alıyor. Bu ibarenin kanundan çıkartılarak, Kürtçe başta olmak üzere yerel dillerde yayının serbest hale gelmesi hedefleniyor. Kanundaki diğer düzenleme ise 'yeniden iletim yasağı' getiren 26. maddede yapılacak. RTÜK Kanunu'nun 26. maddesi "Uzayda sinyal iletebilen herhangi bir araç vasıtası ile yapılan ilk yayınların bütününün veya bir bölümünün aynı anda ya da daha sonra yurt içinde yeniden iletimine kullanılan teknik araç ne olursa olsun izin verilmez" hükmü yer alıyor. Buna karşılık AB, dijital yayınlara izin verilmesini istiyor. AB'nin istediği diğer bir düzenleme ise, ekran karartmanın kaldırılması. RTÜK artık yayın ilkelerini ihlal eden radyo ve TV'leri kapatmak yerine para cezası verecek.
RTÜK'ten 'Kürtçe' cezası RTÜK, "bölücü" sözler içeren Kürtçe ve Ermenice şarkılar yayınladığı gerekçesiyle Diyarbakır'daki Gün TV'ye bir yıl daha yayın durdurma cezası verdi. Üst Kurul, geçen yıl Ağustos ayında yayınladıkları Kürtçe ve Ermeni şarkıların, 3984 Sayılı Kanun'un "Türkiye Cumhuriyeti'nin varlık ve bağımsızlığına, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne" ilişkin (a) bendine aykırı olduğu gerekçesiyle Diyarbakır'da yayın yapan Gün FM ile Gün TV'ye birer yıl yayın durdurma cezası uygulanmasını kararlaştırdı. Üst Kurul, Moral FM'e 30 gün, Akra FM'e 15 gün, Özel FM'e 120 günlük yayın durdurma cezası verdi. RTÜK, May Radyo, Olay TV, Klas TV ile Metro FM'in uyarılmasına karar verdi.
32. GÜN'DE
NOSTALJİK
MEVZULAR
SEYRİ ŞAHANE BBG için zeka testine gerek yok! BBG yorumlarıyla Seyr-i Şahane muharrirleri arasında doldurulamaz bir yer edinen Gülçin Deniz Hanımefendi, siz okuyucularımızı, "yine yeni yepyeni" BBG evi hakkında bilgilendirmeye devam ediyor: "Yine mi BBG demeyin! Siz izlemiyorsunuz diye, hiç kimse izlemiyor anlamına gelmiyor! Neyse konumuza dönelim! BBG evinde dördüncü güne giren yarışmacılar bir günde üç kaza yaşadı. Bu kazaları yapanların hepsinin bayan olması, "ehliyet sahibi bir bayan olarak" beni utandırıyor. Utancımdan yerin dibine girdim desem yeridir. Millete maskara oldum. "Elin hamuruyla niye araba kullanıyorsunuz!" diyenler erkek mesai arkadaşlarım bile çıktı. Bu yüz karası hanım kızların güya ehliyetleri var ama, kendilerine emanet edilen otoları harap ettiler. El frenini iki eliyle birlikte kullanarak zor indiriyorlar. BBG yapımcılarına tavsiyemiz, yarışmaya katılacakları mini bir sürücülük testine tâbi tutmaları. Bazıları zeka testi öneriyor ama, o kadar da uzun boylu değil!"
|
|
|