T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

S A Ğ L I K
Tahlillerle su yüzüne çıkan gerçek:
CHECK-UP

Check-up; erken tanı amacıyla yapılan, fizik muayene ile tespit edilemeyecek düzeydeki rahatsızlıkları ortaya çıkaran sağlık taramasıdır. Ülkemizdeki gibi koruyucu hekimliğin gelişmediği toplumlarda önemli bir sağlık taramasıdır. Sosyal refah düzeyi yüksek ülkelerde koruyucu hekimliğin yerini alan bir uygulamadır.

Check-up erken teşhis için ilk ve önemli bir adımdır. Hastalıktan önce sağlığın kıymetini bilmek zorunda olduğumuzdan belli yaşın üzerindeki bireylerde check-up bir zorunluluk arzeder. Çünkü yaş arttıkça toplumumuzda sık görülen hastalıklar listesi çoğalmaktadır. Özellikle sessiz seyreden tümör, hipertansiyon ve diabet gibi kronik hastalıklar ancak belli check-up programları neticesinde erken tanınabilmektedir. Ülkemizde her dört kişiden biri yüksek tansiyonludur. Yüksek tansiyonun kalp-damar sistemine verdiği sayısız zararlar vardır. Basit bir kalp-damar check-up programı ile bunu teşhis edip önlemleri alınabilir. Örneğin; Japonya'da mide kanserine ait ölüm hızı, diğer ülkelere göre belirgin olarak yüksek iken, Japonların kitle tarama çalışmaları sonucu bu hızda azalma görülmüştür. Kişinin sosyoekonomik durumu, yaşam şartları, beslenme ve yemek alışkanlıkları, genetik özellikleri (soyda geçen hastalıklar açısından) dikkate alınarak, hem milli serveti israf etmeden ekonomik davranmak, hem de hedeflediğimiz sağlıklı bilgilere ulaşmak için check-up programları belirlenebilir.

Check-up'ta cinsiyete, yaşa, kişinin yakınlarında görülen hastalıklara göre paket programlar uygulanabilir. Kişi bayan ise, bayanlarda sık görülen meme ve rahim kanserlerine yönelik programlar uygulanabilir. 50 yaş civarında bir erkek ise bu yaşlarda sık görülen prostat hastalıkları açısından bir program gerekebilir. Ailesinde şeker hastalığı olan kişiye diabet-şeker hastalığı ve gizli şeker açısından bir check-up programı önerilmelidir.

Sonuç olarak...

İnsanlarımızın sosyoekonomik ve refah düzeyinde görülen artışın yanı sıra aynı oranda sağlık alanında da bir bilinçlenme görülmektedir. Artık insanlar nasıl otomobilinin rutin kontrollerini yaptırıyorsa, kendi sağlığı için de rutin kontrollerin yapılması gerektiğine inanmaktadır. Özellikle İstanbul ilinde hızla artmakta olan sağlık kuruluşlarının vermiş olduğu çeşitli hizmetlerin bu bilinçlenme düzeyinin oluşmasında önemli bir katkısı vardır. Bunun yanı sıra hızla artış gösteren özel sağlık sigortalarının rolünü de gözardı etmemek gerekir. Sonuç olarak, tıbbi tahlillerle su yüzüne çıkabilecek gerçeklerden kaçmamak gerekir.
Sorularınız için tel: (0216) 327 96 97


21 Şubat 2002
Perşembe
 
Uzm. Dr.
A. Sait TURGUT


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED