T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

İdamda referandum krizi

ANAP ve DSP idam cezasının kaldırılmasını, MHP ise referanduma götürülmesini istedi.

Hükümet ortakları arasındaki "idam" anlaşmazlığına yeni bir öneri getiren MHP'liler, konunun referanduma götürülmesini istediler. DSP ve ANAP ise konunun Meclis'te çözüme kavuşturulması gerektiğinde ısrar ediyor.

İkinci Anayasa değişiklik paketi içinde yer alan Anayasa'nın 101 ile 175. maddelerinde yapılacak değişikliklerle ilgili pakete idam cezasını düzenleyen 38. maddenin de eklenmesini isteyen DSP ve ANAP, bu teklifini MHP'ye sundu. Ancak MHP'den sürpriz bir öneri ile karşılaştılar. MHP kurmayları, idam cezasının kaldırılmasının Anayasa'ya hüküm olarak konması konusunda referanduma gidilmesi teklifinde bulundu.

Uzlaşma Komisyonu'nun MHP'li Üyesi Kilis Milletvekili Mehmet Nacar, "Bizim içimizdeki insanlar AB'nin adını kullanarak idam cezasını kaldırmak istiyor. Ama böylesine önemli bir konuda referanduma gidilmeli. Hatta AB'ye girip girmemeyi bile referanduma götürmeliyiz. BM'nin 6 nolu Porotokolü sömürgesi bulunan ülkelerde idamın uygulanmasını serbest bırakıyor. Türkiye, AB'ye söz verdiği değişiklikleri yapmıştır. Bundan ötesini de halkın kararına sunmak zorundayız" diye konuştu.

DSP: Referandum olmaz

MHP'nin idam cezasının kaldırılmasının referanduma götürülmesi teklifine DSP Genel Başkan Yardımcısı Tayfun İçli'den tepki geldi. İçli, Anayasa'nın milletvekili maaşlarını düzenleyen 86. maddesinin referanduma götürülmesine ilişkin krizde kendileri ile birlikte hareket eden MHP'nin idam konusunda referandum önermesini çelişki olarak nitelendirerek, "Biz DSP olarak idam cezasına karşıyız. Çağdaş ülkelerde olduğu gibi idam yerine ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi gerektiğini savunuyoruz. AB'ye girmek istiyorsuk böyle davranmamız gerekiyor. Adnan Menderes asıldı. Ama bugün toplum vicdanı bu idamın yanlış olduğunu söylüyor. Üstelik idamı referanduma götürdüğünüz takdirde, AB'ye girip girmemeyi de referanduma götürmüş oluruz" dedi.

SP-AKP olumlu, DYP idama karşı

Başbakan Ecevit'in, "MHP lideri Devlet Bahçeli ile konuştum, idam cezasının Meclis iradesiyle kaldırılması durumunda sorun çıkarmayacak" sözleri üzerine muhalefet partileri tavır belirliyor. SP ve AKP'den idam cezasının kaldırılması konusunda olumlu mesajlar gelirken, DYP idam cezasından yana tavır aldı. AKP Genel Başkan Yardımcıları Abdüllatif Şener ve Sadık Yakut, idam cezası konusunun partisinin yetkili kurullarında tartışılacağını belirtirken, Saadet Partisi Grup Başkanvekili Veysel Candan, idam cezasının kaldırılması konusunu görüşmeye açık olduklarını söyledi. Candan, partisinin hukuk devletinin tesisi noktasında getirilecek her türlü öneriye açık olduğunu belirtti. Anamuhalefetteki DYP'den ise idam cezasının kaldırılması konusunda hükümete destek gelmedi. DYP, terör suçlularına idam cezasının kaldırılmasına karşı olduğunu açıklarken, DYP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Ekinci, Başbakan Ecevit'in "İdamı Meclis'te çözeriz" açıklamasına da "Ecevit'e sorarım; muhalefetteyken hangi hükümet tasarısına olumlu oy vermiştir" diye tepki gösterdi. İ

dam cezası Anayasa'da kaldı

Adalet Bakanlığı, 5 yasada değişiklik öngören bir paketi daha Başbakanlık'a sundu. TCK ile Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanun'da bulunan idam cezaları müebbet hapis cezasına dönüştürülüyor. Böylece idam cezası, sadece Anayasa'nın 38. maddesinde belirtilen, "savaş, çok yakın savaş tehdidi ve terör suçları halleri" için kalıyor.

Bakanlar Kurulu'nun dünkü toplantısında Anayasa değişikliği doğrultusunda yasalarda yapılacak değişiklikler ele alındı. Adalet Bakanı Türk'ün sunduğu pakete göre, 5 yasada değişiklik öngörülüyor. Tasarı taslağına göre, TCK ile Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanun'larda bulunan idam cezaları müebbet hapis cezasına dönüştürülüyor. Böylece idam cezası, sadece Anayasa'nın 38. maddesinde belirtilen, "savaş, çok yakın savaş tehdidi ve terör suçları halleri" için kalıyor, diğer suçlar için öngörülen idam cezaları tamamen kaldırılmış oluyor.

Çek suçuna hapis yok

Çekle ödemelerin düzenlenmesi ve çek hamillerinin korunması hakkında kanun ile icra ve iflas kanununda yapılması düşünülen değişiklikle, karşılıksız çek verenler de hapisten kurtuluyor. 50 milyar liraya kadar karşılıksız çek verenlere kısmi bir para çezası düşünülüyor. Ancak bu cezanın ödenmemesi halinde hapis cezası verilecek.

Adli Tıp Kurumu Kanunu değişikliği ile adli tıpa uzmanlık yetkisi veriliyor. Adli tıp kurumları, Emniyet ve Jandarma'nın sahip olduğu laboratuvarların aynısına sahip olacak.

TCK ile Çetelerle Mücadele Kanunu'na insan kaçakçılığını önleyecek iki yeni madde ekleniyor. Af Yasası'ndan yararlanacak olanların, mahkumiyet sürelerine ilişkin tartışmalara son veriliyor

İdam için TCK değişsin yeter

ANAP lideri Mesut Yılmaz, AB'ye üyelik sürecinde önemli bir yer tutan idam cezalarının kaldırılması için Anayasa değişikliğine gerek olmadığını, TCK'da yapılacak değişiklikle bu sorunun aşılacağını söyledi. Yılmaz, AB Genel Sekreterliği binasında yapılan Avrupa Konvansiyonu toplantısında ölüm cezası ile ana dilde eğitim ve yayın konularında ayrıntılı bilgi verdi.

Anayasa'daki son değişiklikle, "savaş ve terör suçları" dışında idam cezası verilemeyeceğinin öngörüldüğünü hatırlatan Yılmaz, TCK'da terör suçları için idam cezası verilmesini öngören maddelerde değişikliğe gidilmesinin yeterli olacağını savundu. AB'nin resmi dilden başka bir dille eğitim konusunda bir istemi olmadığını da anlatan Yılmaz, yayın konusunun da RTÜK Yasası'nda yapılacak değişiklikle çözüme kavuşturulacağını ifade etti.

MHP'liler itiraz etti

İdamın kaldırılmasına karşı çıkan MHP'liler ise Anayasa'da "savaş, yakın savaş tehlikesi ve terör suçları dışında idam cezası verilemeyeceği" yönündeki değişikliğin yeni yapılmasına karşın, konunun gündeme getirilmesinde "artniyet olduğu"nu savundular. MHP'liler, terör suçlarının idam kapsamı dışına alınmasının "Bir ölçüde bölücü teröre koruma getirilmesi" anlamına geleceği iddiasında bulundular.

MHP, idamı sorun yapmayacak

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin, idam cezasının kaldırılmaması yönündeki tavırlarından dolayı bir hükümet sorunu yaşanmayacağını söylediği öğrenildi. MHP Başkanlık Divanı üyeleri, Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin başkanlığında parti genel merkezinde yaklaşık 1 saat süren bir toplantı yaptı. Alınan bilgiye göre, toplantıda, idam cezasının kaldırılması konusunda yaşanan tartışmalar gündeme geldi. MHP lideri Devlet Bahçeli, partisinin, daha önce olduğu gibi savaş, yakın savaş tehlikesi ve terör suçlarına ölüm cezası uygulanması yönünde hareket edeceğini ifade etti. Bahçeli, "Eğer Meclis'e idam cezasının kaldırılmasıyla ilgili bir düzenleme gelirse, 127 tane oyumuz var, 'hayır' diyeceğiz. Bizim dışımızda, Meclis olarak bu değişikliği yerine etirebiliyorlarsa getirsinler. Ancak bunu bir hükümet problemi haline getirmeyiz" diye konuştu.

Somuncuoğlu: İdamda taviz olmaz

MHP Aksaray Milletvekili Sadi Somuncuoğlu, "Gerçekleri AB'ye kabul ettirmek varken teslimiyetin seçilmesi kabul edilemez" dedi. Somuncuoğlu, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Ecevit'in son günlerde yaptığı açıklamaların "Terörist başının idamdan kurtulacağı ve Kürtçe eğitim talebinin şimdilik karşılanmasa da bir adım öncesi olan yayın izninin verileceği" anlamına geldiğini savundu. AB'nin "kültürel ve siyasal haklar" istemiyle bölücü terörün strateji değişikliğinin örtüştüğünü savunan Somuncuoğlu, Kopenhag kriterlerinin aday ülkeler için değil, üyelik müzakereleri için bir önkoşul olduğunu ifade etti.



19 Şubat 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED