|
|
Hat sanatına bir ömür adayan usta hattat Emin Barın'ın eserleri "Bir Yazın Sevdalısı" adıyla Kazım Taşkent Sanat Galerisi'nde açıldı. Hat sanatına adadığı ömrü boyunca klasik hat sanatını Batı'nın grafik sanatıyla buluşturarak, yeni bir senteze imza atan büyük usta Emin Barın (1913-1987) şu aralar kendi adına açılan bir sergiyle gündemde. Büyük hat ustasının "Bir Yazın Sevdalısı: Emin Barın" başlığıyla Yapı Kredi Kültür Merkezi Kazım Taşkent Sanat Galerisi'nde açılan sergisi devam ediyor. Ferit Edgü'nün küratöründe açılan sergide Barın'ın hat koleksiyonundan, ciltlerinden ve grafik nemelerinden örnekler yeralıyor. Barın'ın hat çizgisindeki orjinal tarzı bu sergiye de hakim olmuş durumda. Almanya'da yazı ve grafik sanatı eğitim alan ve Güzel Sanatlar Akademisi'nde Geleneksel Türk Sanatları kürsüsünün kurucu olan Emin Barın, belki de bu özelliğinden dolayı hat sanatına da yepyeni bir soluk getirmekle tanındı. Usta, geleneksel kalıpları kırarak, adeta ortadan kaldırarak Doğu'nun klasik hat sanatı ile Batı'nın grafik sanatını başarılı bir şekilde aynı çizgide buluşturdu.
A ile Elifin buluşması
Barın, bir tasarımcı olarak İslam süsleme sanatlarından aldığı esini çağdaş grafik öğeleriyle kaynaştırırken, kendi deyimiyle, "Hat sanatının ve yaratıcılığının oluşturduğu bir geleneksel mirasın temel ilkelerinin, latin harfleriyle de yaşatılacağını" gösterdi. Yani kısacası eserlerinde "A" ile "Elif"i hat sanatının büyülü dünyasında buluşturdu.
Emin Barın'ın hattat, ciltçi ve grafik sanatçısı yönleri ile koleksiyonerliği ve öğretmenliği üzerine yazıların, ayrıca eserlerinden örneklerin yeraldığı bir katalogun da eşlik ettiği sergi 30 Mart'a kadar devam edecek.
|
|