|
|
Yeni Şafak'ın ele geçirdiği Dünya Bankası'nın enerji ile ilgili hazırladığı raporda, Türkiye'nin, 2006 yılına kadar enerjiye ihtiyacı olmadığı ifade edildi.
Türkiye'nin enerji politikalarını yakından takip eden Dünya Bankası, enerji sektörü ile ilgili hazırladığı son raporda, hükümetin enerji politikası ile ilgili ilginç görüşlere yer verdi. Dünya Bankası enerji misyonu tarafından hazırlanan raporda, Türkiye'nin Enerji Bakanlığı'nın iddia ettiği gibi enerji darboğazı ile karşı karşıya bulunmadığı vurgulandı. Türkiye'nin 2006 yılına kadar yeni üretim kapasitesine ihtiyacı olmadığı belirtilen raporda, işletme hakkı devir ihalelerinin iptal edilerek, varlık satış yöntemine geçilmesi istendi. Raporda, işletme hakkı devir sorunu çözülmeden, kredi verilmeyeceği mesajı da verildi. Yeni Şafak'ın ele geçirdiği, 12 Eylül 2001 tarihli enerji raporunda, çarpıcı tespitler bulunuyor. Raporda, "2002 yılının ikinci yarısında yap-işlet projeleri devreye girdiğinde, Türkiye fazla enerji üretim kapasitesine kavuşacaktır. Haziran 2002'de Adapazarı, Gebze ve İzmir doğalgaz çevrim santralleri işletmeye alınacak. Bu santrallar Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 25'ini karşılayacak ve hidroelektrik santrallerindeki açığı kapatacak. Şu an yapım aşamasında olan veya üretimde olan ya da uzun dönem planlaması yürütülen santraller sayesinde, en erken 2006'ya kadar yeni bir üretim kapasitesine ihtiyaç duyulmayacak" denildi. Raporda, krize neden olan işletme hakkı devir ihalelerinin de iptal edilerek, varlık satışına geçilmesi istendi. Hükümete enerji takvimi...
Raporda, hükümetin enerji alanında yapması gerekenlerle ilgili olarak da bir listeye yer veriliyor. Dünya Bankası'nın raporunda, reform yönetimi ve koordinasyon için full-time bir birim kurulması, piyasa uygulaması el kitabının ve alt işlerin takibinin tamamlanması, özelleştirme planlaması ve uygulamasının yapılması ve satın alım ihale duyurularının hazırlanması isteniyor.
|
|