T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Umut Davası'nda 3 idam

Ferhan Özmen, Necdet Yüksel ve Rüştü Aytufan'ı idam cezasına çarptıran mahkeme, 1 sanığı 18 yıl 9 ay, 1 sanığı ise 15 yıl ağır hapis cezasına mahkum etti.

Kamuoyunun gündeminde "Umut Davası" olarak iki yıldan bu yana yer eden dava, dün nihayet karara bağlanarak, sanıklar "ceza bombardımanı"na tutuldu. Ankara 2 No'lu DGM Heyeti, toplam 24 sanıklı davada Ferhan Özmen, Necdet Yüksel ve Rüştü Aytufan'ı TCK'nun 146/1. maddesi gereğince idam cezasına çarptırdı. 1 sanığı 18 yıl 9 ay, 1 sanığı 15 yıl ağır hapis cezasına mahkum eden Heyet, 11 sanığa 12 yıl 6'şar ay, 2 sanığı da 3 yıl 9'ar ay ağır hapis cezası verirken, 4 sanığın da beraatini kararlaştırdı. Sanık avukatları kararı temyiz ederken, müdahil avukatlar, Umut Davası'nda verilen bu kararın, Uğur Mumcu dahil tüm faili meçhul cinayet dosyalarını kapatmaya yetmeyeceğini belirtti.

Gazeteci-yazar Uğur Mumcu dahil Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı, Prof. Dr. Muammer Aksoy ve Doç. Dr. Bahriye Üçok'un da aralarında bulunduğu 22 olayı kapsayan "Umut Operasyonu" ile ilgili davanın duruşmasına dün saat 10.30'da kimlik tespiti yapılarak başlandı. Ankara 2 No'lu DGM'de Hüseyin Eken'in başkanlığında yapılan duruşmaya, Eskişehir Cezaevi'nde tutuklu olan sanıklar Hasan Kılıç, Mehmet Ali Tekin, Yusuf Karakuş, Abdulhamit Çelik, Muzaffer Dağdeviren, Fatih Aydın, Mehmet Şahin, Talip Özçelik, Ferhan Özmen, Necdet Yüksel, Hakkı Selçuk Şanlı, Mehmet Kassap, Mehmet Gürova, Adil Aydın ve Rüştü Aytufan ile birlikte 24 sanık katıldı. Duruşma başladıktan sanıkların iki kez ayrı ayrı son sözlerini dinleyen Başkan Eken, kararı öğleden sonra saat 14.00'de açıkladı. Son sözlerinde önceki savunmalarını yinelediklerini ve bu davada adaletin tecelli edeceğine inandıklarını söyleyerek tahliye ve beraat isteminde bulundular. Saat 14.00'de kararı açıklayan Eken, dosyada araştırılacak herhangi bir hususun olmadığını belirterek, hükmü açıkladı.

Sanıklara ceza yağmuru

Eken'in açıkladığı karara göre, sanıklar Musa Koca, İsmail Koçhan, Şeref Dursun ve Adnan Yükdağ beraat ettiler. Abdullah Argun Çetin, "Uğur Mumcu'nun taammüden öldürülmesi olayına fer'i fail olarak iştirak etmek suçunu işlemediği" gerekçesiyle, bu suçtan beraat ederken, hakkında açılan başka bir davadan dolayı dosyası ağır ceza mahkemesine gönderildi. Arif Tarı hakkındaki dava, 4616 sayılı Kanun kapsamında ertelendi. Eken, Tarı'nın 5 yıl içinde aynı cins veya daha ağır şahsi hürriyeti bağlayıcı cezayı gerektiren bir suç işlemesi durumunda, davaya devam edilerek hüküm verileceğini ifade etti.

11 sanığa 12 yıl 6'şar ay hapis

Sanıklar Devriş Polat ile Yüksel Pekdemir, TCK'nun 169. maddesine göre 3'er yıl ağır hapis cezasına mahkum edildi. 3713 sayılı TMK'nun 5. maddesine göre cezaları yarı oranında artırılarak 4 yıl 6'şar aya çıkarılan Polat ve Pekdemir, hakkında TCK'nın ceza indirimini öngören 59/2. maddesi uyarınca cezaları altıda bir oranında indirilerek toplam 3 yıl 9'ar ay ağır hapis cezasına mahkum edildiler. DGM Heyeti, sanıklar Mehmet Ali Tekin, Abdülhamit Çelik, Muzaffer Dağdeviren, Fatih Aydın, Mehmet Şahin, Talip Özçelik, Hakkı Selçuk Şanlı, Mehmet Kassap, Mehmet Gürova, Adil Aydın ve Murat Nazlı'yı TCK'nun 168/2.maddesi geareğince 10'ar yıl ağır hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme heyeti, 3713 sayılı Kanun'un 5 ve TCK'nın 59/2. maddelerini uygulayarak, sanıkları sonuç olarak 12 yıl 6'şar ay ağır hapis cezasına mahkum etti.

Kılıç'a 18, Karakuş'a 15 yıl

Başkan Hüseyin Eken, verilen hapis cezasının miktarı dikkate alınarak, CMUK'un 104. maddesine göre, Murat Nazlı'nın gıyaben tutuklanmasına karar verildiğini açıkladı. Sanık Yusuf Karakuş'un, TCK'nun 168/2.maddesine göre 12 yıl ağır hapis cezasına çarptırıldığını belirten Eken, hakkında 3713 sayılı Kanun'un 5. ve TCK'nın 59/2. maddeleri uygulanarak, Karakuş'un sonuç olarak 15 yıl ağır hapis cezasına çarptırıldığını kaydetti. Eken, tutuklu sanık Hasan Kılıç'ın, TCK'nun 168/1. maddesi uyarınca 15 yıl ağır hapis cezasıyla cezalandırılmasına, hakkında 3713 sayılı Kanun'un 5. ve TCK'nun 59/2. maddelerinin uygulanarak cezasının 18 yıl 9 ay ağır hapse mahkum edildiğini açıkladı.

Özmen, Yüksel ve Aytufan'a idam

Mahkeme Başkanı Eken, sanıklardan Ferhan Özmen, Necdet Yüksel ve Rüştü Aytufan'ın, "mevcut anayasal düzeni silah zoruyla yıkıp, yerine din kurallarına dayalı devlet kurmak için oluşturulan silahlı çeteye üye olup, anayasal düzeni değiştirmeye cebren teşebbüs ettikleri sabit olduğundan" TCK'nun 146/1. maddesine göre idam cezasına mahkum edildiğini bildirdi. Eken, sanıkların eylemlerinin yoğunluğu ve sürekliliği, her biri idam cezasını gerektiren birden fazla öldürme ve yaralama eylemini gerçekleştirmiş olmaları, bu eylemlerin kamuoyu üzerinde yarattığı etkiler, ceza adaletinin sağlanması, hak ve nesafet kuralları dikkate alınarak, sanıklar hakkında TCK'nun 59/1. maddesinin uygulanmasına yer olmadığını bildirdi.

İndirim dahi uygulanmadı

Eken, hüküm kesinleştiğinde sanıklardan Yusuf Karakuş hakkında Çorum Ağır Ceza Mahkemesi'nce verilen 30 yıl ağır hapis cezasıyla, sanık Muzaffer Dağdeviren hakkında Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nce verilen müebbet ağır hapis cezalarıyla ilgili şartla tahliye kararlarının TCK'nun 17. maddesine göre geri alınması için ilgili mahkeme başkanlıklarına müzekkere yazılmasına karar verildiğini kaydetti. Eken, kararın oybirliğiyle alındığını açıkladı. Mahkeme, idam cezasına mahkum ettiği 3 sanık hakkında, "ceza indirimi" öngören TCK'nun 59. maddesini uygulamazken, çeşitli hapis cezalarına mahkum edilen 15 sanığı bu maddeden yararlandırdı. Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verirken, Polat ve Pekdemir'in 3'er yıl süreyle kamu hizmetlerinden yasaklanmalarına, diğer ceza alan sanıkların TCK`nın 31. maddesi uyarınca müebbeten kamu hizmetlerinden men edilmelerine karar verdi.



8 Ocak 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED