|
|
Osteoporoz ya da diğer adıyla kemik erimesini, kemiğin mineral içeriğinin azalması nedeniyle dayanıklığının azalması, yani kalitesinin düşmesi olarak tanımlayan Operatör Dr. Kağan Kocatepe, "Osteoporoz riski yaşla birlikte artar ve özellikle kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür" dedi. Kadınlarda 40 yaşından itibaren yıllık yüzde 0.5'lik bir oranda geri dönüşümsüz bir kemik kaybı olduğuna dikkat çeken Operatör Dr Kağan Kocatepe, "Bu özellikle menopozdan itibaren daha da hızlanır ve menopozda olan bir kadın her yıl trabeküler kemiklerinin yüzde 5'ini ve tüm vücut kemik dokusunun yüzde1-1.5'luk bir kısmını kaybeder. Bu kayıpılar 10-15 yıllık hızlı bir dönemden sonra oldukça azalır. İşte bu aşamaya kadar kaybedilen kemik dokusu miktarı kadının ileride kemik kırığıyla karşılaşıp karşılaşmayacağını belirleyen en önemli etkenlerden biridir. Zira bu süre içerisinde trabeküler kemiğin yüzde 50'si kortikal kemiğin ise yüzde 30'u kadar bir miktarı kaybedilmiş olabilir" dedi. Boyda kısalma olabilir
Osteoporozun en sık vücudun yükünü taşıyan ve omurları etkilediğini belirten Dr. Kocatepe, "Tüm osteoporoz olgularının yüzde 47'si omurlarda, yüzde 20'si kalçada (uyluk kemiğinin baş kısmında), yüzde 13'ü bileklerde ve yüzde 20'si diğer kemiklerde görülür. Bunun sonucunda özellikle ileri yaşlarda omurlardaki çökme kırıklarına bağlı olarak boyda kısalma olabileceği gibi (bir kadının ileri yaşlarda boyu 15-20 cm'ye kadar kısalabilir" dedi.
Operatör Doktor Kağan Kocatepe, son olarak şu tavsiyede bulundu: "Sigara ve alkol bırakılmalıdır. Dengeli bir diyetle yeterli kalsiyum alınması için gerekli değişiklikler yapılmalıdır"
|
|