T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

A K T Ü E L

SESSİZLİĞİN SESİ

Amerika'nın tanınmış ressam, şair ve yazarlarından Avis Asiye Allman, Türkiye'de hakları ihlal edilen başörtülülerin sesini duyurabilmek için Sessizliğin Sesi isimli bir kitapçık ve resim sergisi hazırladı.

Amerikalı ressam, şair, yazar ve insan hakları eylemcisi Avis Asiye Allman, başörtülülerin sesi olabilmek için ABD'de bir kitapçık yazdı ve sergi açtı. Allman'ın kitabı "Sessizliğin Sesi: Türkiyeli bayanların görüntüleri ve hikayeleri" adıyla yayımlandı. Kitabın girişinde, 11 Eylül olayına şahit olduğunu belirten Allman, Brooklyn'in zirvesindeki stüdyosundan yaşananları gözlemlediğini söylüyor. 11 Eylül'ün ardından ABD'deki başörtülü olan Müslüman bayanlara baskıların olduğunu ve bundan dolayı bu bayanların evlerine kapandığını kaydediyor. Allman, Taliban rejiminin Afganistan'da kadınların eğitim haklarını ellerinden almasıyla, Türkiye'nin uygulaması arasında hiçbir farkın olmadığını vurguluyor. Türkiye'nin yüzde 98'inin Müslüman olduğunu belirten Allman, Türkiye'de bayanların yüzde 50'sinin başörtüsü taktığını belirtiyor.

Sessizlerin hikayeleri

15 Şubat'ta yine yazdığı kitapçığın adıyla New York'ta sergi açan Allman'ın sergisi 30 Mart'a kadar sürecek. 11 Eylül öncesi, projelerinden bazılarının Türk medyasında sunulduğunu belirten Allman, tüm resim kolleksiyonlarını şu anda devam eden sergisinde ABD'lilere sergilediğini söylüyor. Allman'ın bu sergisi Philadelphia'da bulunan Leeway Foundation tarafından dini toleranstan dolayı 2001 Harmony Grant Ödülü'ne layık görüldü.

Asiye Allman, Sessizliğin Sesi adlı kitabında 4 başörtüsü mağduru bayanın hikayesine yer veriyor. İlkinde U. Soylu'nun hikayesi yer alıyor. Bayan Soylu'nun, uzun zaman öğretmenlik yaptıktan sonra, başörtüsünden dolayı bu hakkı elinden alınıyor. Soylu, şimdi haklarını elde etmek için mücadele ediyor. İkinci hikayede, Güler'in hikayesi yer alıyor. Bayan Güler, Gölbaşı Meslek Lisesi'nde öğretmenliğe başlamış. Başörtüsünü dini kaygılardan dolayı taktığını belirten Güler, başörtüsünden dolayı okulda psikolojik baskı altına alındığını vurguluyor. Üçüncü hikaye, eşi ordudan atılmış başörtülü öğretmen bir bayanın hikayesi. 1988 yılında evlenen bu bayan, eşinin kendisinin başörtüsünden dolayı ordudaki vazifesinden atıldığını ve hâlâ işsiz olduğunu vurguluyor. Dördüncü hikayede ise 1966 doğumlu ve İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü mezunu, F. O'nun hikayesine yer veriliyor.

Allman, kitabının dokuzuncu sahifesinde başörtüsü yasağına tepki gösteren üç Türk Politikacısının çalışmalarına yer veriyor. Allman, bu bölümde Nazlı Ilıcak, Abdullah Gül ve Hasan Celal Güzel'in mücadelelerini konu ediyor. Allman, arkadaşı ve Yeni Şafak gazetesi yazarı Fehmi Koru'nun bu çalışmasını bir misyon olarak değerlendirdiğini belirtiyor.

Avis Asiye Allman

Avis Asiye Allman, Amerikalı ressam, şair, yazar, Türk-İslam kültür eğitmeni ve insan hakları eylemcisi. Allman, 1991-1994 yıllarında New York, 1998 ve 1999 yılları arasında da Georgetown Üniversitesi'nde misafir öğretmenlik yaptı. Açtığı birçok sergiye, ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Kültür Bakanlığı, Türkiye Vakıflardan Sorumlu Devlet Bakanlığı ve birçok özel kurum sponsorluk yaptı. Türkiye'de de eserleri sergilenen Allman'ın, birkaç kitapta da makaleleri yayımlandı. Yahudi ve Hristiyan bir gelenekten gelen Allman, eski bir Amerikalı aileye mensup. 5 Kasım 1993'te Türkiye'de İslam'ı kabul etti.



3 Mart 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED