|
|
İç piyasadaki talep yetersizliği ile üretimlerini durduran sanayi sektörü, stoklarını erttikten sonra yeniden üretime geçme sinyali verdi. Ara malları ithalatı yüzde 5,4 artış ile 9 milyon 923,9 milyon dolardan, 10 milyar 460,9 milyon dolara çıktı. Nisan ayında dış ticaret açığı yüzde 203 artarak 1,2 milyar dolar oldu. Devlet İstatistik Enstitüsü verilerine göre, söz konusu dönemde, ihracat yüzde 4,7 oranında artarak 2,7 milyar dolara yükselirken, ithalat ise yüzde 32,3 artarak 4 milyar dolara ulaştı. Nisan 2001'de yüzde 86,1 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, Nisan 2002'de yüzde 68,1'e yükseldi. Ekonomistler, ara malları ithalatındaki artışın, canlanma işareti olarak yorumlanabileceğini ifade ediyorlar.
Ara malı ithalatı arttı Diğer yandan, Ocak-Nisan döneminde 10 milyar 498,9 milyon dolarlık ihracat, 13 milyar 828,2 milyon dolarlık da ithalat yapıldığını açıkladı. 2001 yılının Ocak-Nisan dönemi ile karşılaştırıldığında, ihracat yüzde 5,9, ithalat yüzde 0,1 oranında arttı. İthalatıta en fazla azalma yüzde 13,8 ile sermaye malları ithalatında olduğu gözlenirken; sermaye malı ithalatı 2 milyar 15 milyon dolara indi.
SSSB: EKONOMİ YOLUNDA GİDİYOR
Uluslararası yatırım danışmanlık kuruluşu Schroder Salomon Smith Barney (SSSB), piyasaların, siyasi gelişmelere karşı gösterdiği reaksiyonlara rağmen, Türkiye ekonomisinde makro ekonomik yapının yolunda gittiğini bildirdi. SSSB, Türkiye ekonomisiyle ilgili olarak yaptığı analizde, yüzde 35`lik enflasyon ve yüzde 3`lük büyüme hedeflerinin halen gerçekleştirilebilir hedefler olduğunu, hatta enflasyonun yüzde 35`in altına da inebileceğini vurguladı. Ödemeler dengesi, mali denge performanslarının iyi olduğunun vurgulandığı analizde, ekonomik büyümenin başladığı, faiz dışı fazla alanındaki gelişmelerin de olumlu olduğu kaydedildi. Analizde, koalisyonun devamlılığının güçlü olduğu vurgulanarak, "AB reformları, Kıbrıs konusu ve diğer siyasi sorunlar olsa bile koalisyon üyelerinin hükümete bağlılığı güçlü görünüyor" denildi.
SSSB analizinde, Hükümet'-in, Kopenhag kriterlerinin yanı sıra, 2003 yılının kamu finansmanının nasıl karşılanacağı konuları üzerinde de yoğunlaşması gerektiği belirtildi.
|
|